Testul lansetelor picker
Publicat: 2011. decembrie 07. | Sursa: Muresan Radu-Dan | Test

În urmă cu ceva timp am început, împreună cu multiplul campion naţional Zsolt Benzar, un demers de testare şi de prezentare pentru publicul larg a gamei lansetelor din familia Energofish. În primul articol am încercat să realizăm o prezentare a lansetelor de match, mai exact detalii precum acţiunea lansetei precum şi distanţa de lansare a fiecărei lansete în parte cu o singură plută de un singur gramaj (chiar dacă pluta depăşea greutatea maximă indicată de producător) pentru a obţine o serie de distanţe maximale la care se poate pescui, desigur forţând lansetele aproape de maximul lor de rezistenţă.

În această săptămână am decis să mergem mai departe şi să vă aducem în case o scurtă prezentare a lansetelor picker din aceeaşi familie Energofish. Înainte de a începe se impun o serie de menţiuni asupra modului în care am procedat. Pentru început am ales o locaţie. Dacă în primul articol am reuşit să găsesc un lac dezgheţat şi cu malul drept, de această dată lansărilea aveau să fie realizate „pe uscat" adică pe malul apei. Pentru aceasta am ales ca şi locaţie malurile lacului Rediu din apropierea Clujului.

Procedura a fost simplă, am început marcarea terenului de la distanţa de 30 de metri, din 5 în 5 metri până la distanţa de 70 de metri. Eu urma să efectuez lansările iar tatăl meu se ocupa de măsurători. Deoarece am folosit şi nadă în coşuleţe, la impactul cu pământul aceasta ar fi ieşit din coşuleţ, astfel lăsând o urmă pentru măsurători.

Pentru acest test am pregătit un număr de 7 lansete picker precum Silver Picker, Blade Picker, Competition Picker şi Power Picker.

Fiecare lansetă a fost echipată cu mulineta Carp Expert Feeder 4000 cu 5+1 rulmenţi şi o viteză de recuperare de 5.2:1 care a fost echipată cu un fir Cralusso Prestige Line Feeder Energy cu diametrul de 0.16mm.

Pentru a fi cât mai aproape de adevăr am decis să folosim o linie obişnuită pentru feeder, linie compusă dintr-un antitangler Carp Expert, un coşuleţ Energofish de 20 de grame. Pentru a completa linia am adăugat o biluţă opritoare de cauciuc şi un antirăsucitor Maruto numărul 14, iar coşuleţul a fost umplut cu nadă.

Acestea fiind spuse, am trecut la realizarea testelor efective. Am realizat două teste, unul pentru a vă aduce în atenţie acţiunea lansetei, pentru aceasta am ataşat o greutate etalon de 250 gr, iar cel de-al doilea a fost un test de lansare pentru a vedea distanţa maximă obţinută folosind un singur diametru de fir, o singură greutate de coşuleţ feeder, folosind vârful cel mai rigid dintre toate.

EnergoTeam Silver Picker cu lungimea de 3 metri este realizată din carbon IM8, compusă din 2 tronsoane plus alte două vârfuri cu rigiditate diferită. Are 14 inele SIC şi o greutate 230 gr.

Lanseta are o acţiune parabolică, ceea ce o recomandă ca pe o lansetă ce poate fi folosită atât pentru peşti de talie mare cât şi pentru cei mai mici cu muşcături mai fine.

Pentru această lansetă recomand folosirea unui fir cu diametrul maxim de 0.16mm, iar coşuleţul de 20 de grame încarcă perfect lanseta. Recomand ca această lansetă să fie folosită în special pentru pescuitul pe lacuri, însă poate fi folosită şi pe zone de râu care au un curent foarte mic.

EnergoTeam Blade Picker 2.70 metri este realizată din carbon IM12 ceea ce îi conferă un echilibru perfect între greutatea redusă şi rezerva de energie. Pickerul este compus din 3 elemente la care se adaugă 2 vârfuri cu acţiuni de 2 (56,7gr) şi 3 (85,05gr) oz.

Lanseta are o acţiune rapidă, contrar aspectului său light. Inele au un singur picior, special alese pentru a reduce greutatea lansetei la numai 170 de grame, pe când dimensiunea de transport de numai 96 cm o face extrem de practică.

Pentru această lansetă recomand folosirea unui fir cu diametrul maxim de 0.16 însă datorită caracteristicilor şi a rezervei de energie se poate urca până la un fir cu diametrul de 0.18mm. Lanseta apare ca una „allround", ea poate fi folosită în special pentru un pescuit pe lacuri dar şi pentru unul pe râuri cu un curent foarte slab.

EnergoTeam Blade Picker 3.00 m este fratele mai mare. Este construită tot din carbon IM12, iar acţiunea indicată în grame este curpinsă în paleta 5-20 gr.

Lanseta are o acţiune rapidă, fiind dotată cu două vârfuri de rezervă, având aceeaşi acţiune precum Blade Picker de 2.70 m, mai exact 2 (56,7gr) şi 3 (85,05gr) oz.

Lanseta se bucură de o mare rezervă de energie, firul recomandat poate urca până la unul cu diametrul de 0.18mm, ea putând fi folosită atât pe lacuri cât şi pe râuri cu un curent slab spre moderat.

EnergoTeam Competition Picker 2.70 m este realizată din carbon IM10 ceea ce îi oferă un plus de rezistenţă şi o greutate redusă la numai 193 de grame.

Blankul este extrem de subţire, ceea ce o recomandă ca pe o lansetă light cu o acţiune progresivă, însă cu o foarte bună rezervă de energie spre a doua jumătate a lansetei.

Lanseta este compusă din 2 elemente la care se adaugă 3 vârfuri de rezervă cu acţiuni de 1, 2 şi 3 oz, adică 28,35gr, 56,7 gr şi 85.05 grame. Este o lansetă ce se pretează unui pescuit pe lacuri la peşti de toate taliile, dar şi pe râuri cu un curent foarte slab.

EnergoTeam Competition Picker 3.00m este şi ea realizată din carbon IM10 ceea ce o face extrem de rezistentă dar totodată uşoară şi comodă în timpul pescuitului datorită greutăţii de numai 200 de grame şi a mânerului realizat din 3 materiale diferite.

Lanseta are o acţiune progresivă, însă cu o mare rezervă de energie şi trei vârfuri de rezervă, precum sora mai mică şi trei acţiuni de 1, 2 şi 3 oz, adică 28,35gr, 56,7 gr şi 85.05 gr.

Lanseta Competition Picker de 3 metri reprezintă lanseta de compromis. Ea poate fi folosită cu succes atât pentru un pescuit pe lacuri cât şi pe râuri cu un curent slab şi moderat. Datorită sensibilităţii ei şi a puterii de lansare, este excelentă pentru un pescuit la scobar, ochioasă, morunaş, însă în cazul unor peşti de talie mare precum mreana va face faţă cu brio.

EnergoTeam Power Picker cu lungimea de 2.70 metri este copilul rău al familiei pickerelor Energofish.

Este o lansetă cu acţiune rapidă, realizată din carbon IM8 ceea ce o caracterizează ca pe o lansetă de putere ieşită din comun pentru un picker, ea fiind ranforsată cu fir de kevlar. Deşi la prima vedere pare o lansetă brutală, datorită carbonului IM8 lanseta îmbină armonios utilitatea cu greutatea de numai 220 de grame.

Lanseta Power Picker se adresează în special peştilor de talie medie şi mare. Inelul de plecare este de dimensiuni mari ceea ce îi oferă pescarului posibilitatea de a folosi şi fire mai groase de până la 0.22mm.

EnergoTeam Power Picker 3.00m este cu adevărat o lansetă de excepţie din aceeaşi „gaşcă" a băieţilor răi din familia EnergoFish.

Este realizată din carbon IM8 şi este ranforsată cu fir de kevlar. Pachetul este compus dintr-o lansetă din două elemente la care se adaugă două vârfuri pentru o lungime de transport de 145 cm şi o greutate de 230 grame.

La fel ca şi fratele mai mic, şi această lansetă poate fi echipată cu fire ce pot merge până la diametrul de 0.22mm. Mulţumită construcţiei sale, acest picker poate fi folosit atât pentru un pescuit pe lacuri cât şi pe râuri. Datorită rezervei mari de energie şi a acţiunii heavy, pentru aceasta pot fi folosite şi coşuleţe cu gramaje în jurul a 40-50 de grame.

Cea de a doua parte a testului se referă la distanţele de lansare. Pentru a fi mai simplu de citit am realizat un simplu tabel. Pentru lansări, cum aminteam şi la început, am folosit un singur coşuleţ şi vârful cel mai rigid al fiecărei lansete.

Nume lasetă Gramaj feeder Lansare 1 Lansare 2 Lansare 3 Preţ recomandat
Silver Picker 3.00 m 20g 45 m 55 m 55 m 154 RON
Blade Picker 2.70 m 20g 50 m 52 m 54 m 189 RON
Blade Picker 3.00 m 20g 45 m 56 m 52 m 202 RON
Competition Picker 2.70 m 20g 43 m 48 m 53 m 237 RON
Competition Picker 3.00 m 20g 45 m 57 m 53 m 253 RON
Power Picker 2.70 m 20g 46 m 55 m 55 m 164 RON
Power Picker 3.00 m 20g 45 m 57 m 61 m 169 RON

La final se impun o serie de menţiuni asupra pescuitului la picker.

  • Lanseta picker este prin definiţie una light şi se adresează în special pescuitului pe lacuri însă un număr foarte mare de pescari, în special cei din zona Aradului, folosesc pickerele pentru pescuitul scobarului pe râuri cu foarte mare succes.
  • Distanţele la care aceste lansete îşi ating potenţialul maxim se situează în jurul a 35-45 de metri.
  • Prin construcţia lor, sunt lansete extrem de uşoare şi subţiri, iar vârfurile din fibră de sticlă asigură pe de o parte o sensibilitate sporită precum şi o rezistenţă crescută.
  • Peştii ţintă sunt peştii de talie mică şi medie în general, dar şi peştii de talie mare în special în perioadele reci ale anului când muşcăturile sunt extrem de semnsibile.
  • Deşi sunt lansete light, ele fac faţă cu brio şi peştilor ce depăşesc greutăţi de 3-4 kilograme.
  • Unele lansete pot fi folosite şi la pescuitul pe râuri, însă trebuie ţinut cont că deşi se bucură de o foarte bună rezervă de energie, ele nu sunt, totuşi, pretabile unor râuri cu debite mari ci se adresează mai mult zonelor cu apă mai lină.
  • Pentru pescuitul pe râuri pot fi folosite şi coşuleţe cu greutăţi de până la 40 de grame pentru lansete precum Silver, Blade şi Competition atâta timp cât lansările sunt efectuate corect.
  • Un factor extrem de important este modul în care trebuie efectuate lansările cu aceste lansete. Dacă la matchuri sau la feedere modul de lansare poate fi unul mai energic, în cazul pickerelor se impun lanseuri mai line, fără a brusca lanseta în momentul acţiunii de lansare. Cel mai indicat este ca între vârful lansetei şi coşuleţ să existe o distanţă de aproximativ 70 cm-1 m pentru a putea realiza lansarea corectă şi lină.

Dacă nu veţi ţine cont de acecst ultim sfat şi veţi forţa lansetele de picker, urmările vor fi, negreşit, acestea...

Mulineta Carp Expert Feeder
111.00 lei
Momitor Feeder Patrat
5.50 lei
Carp Expert PVC Antitangle Verde
10.00 lei
Fir Cralusso Feeder Prestige
24.00 lei
Se prezintă setul CXP Digital Combo
Publicat: 2018. martie 21. | Sursa: Halmos Mihaly | Test

Nu încape îndoială că, baza echipamentelor unui pescar de crap este un rod-pod de încredere, care face față oricărei situații. Fiindcă și eu sunt adeptul acestei abordări am constatat cu mare plăcere, că suportul de bețe cu trei picioare utilizat de către mine de atâția ani, CXP Deluxe, a căpătat loc în setul Digital Combo. Oricine a urmărit scrierile mele până acum a observat cu siguranță rod-podul, care a fost o prezență constantă în articole, în cele mai...

Warrior Cranck - vobler în agăţături
Publicat: 2015. octombrie 28. | Sursa: WSB | Test

  Pot să spun că Warrior Crank, de la Salmo, este voblerul meu preferat la pescuitul ştiucii în ape de până la 1,5 m, în unele cazuri, chiar şi 2 metri adâncime. Este un vobler mare, atrăgător şi foarte uşor mânuit.      De ce-mi place Warrior Crank atât de mult?! - mărimea este întotdeauna un atu în pescuitul ştiucii; - vibraţia acestui vobler este ceva ieşit din comun, având o acţiune pe care n-am mai...

Testul extrem al lansetelor match
Publicat: 2012. august 15. | Sursa: Mureşan Radu-Dan | Test

Îmi amintesc cu nostalgie prima mea lanseta match pentru sheffield. Avea o lungime de 4,2 metri, era din carbon ranforsat cu kevlar, grea, rigidă şi destul de nepractică. Atât de rigidă şi de nepractică încât, de nenumărate ori, am folosit-o pentru a pescui la feeder. Încă o mai păstrez, ca o amintire a ceea ce erau odinioară aceste lansete şi ce sunt azi. Din păcate, odată cu evoluţia tehnologiilor de construcţie a lansetelor, mulţi pescari,...

Rubin Vs ExtremE
Publicat: 2012. aprilie 17. | Sursa: Muresan Radu-Dan | Test

A trecut mai bine de un an de la primul meu test al unei lansete. Prima lansetă testată a fost o adevărată struţo-cămilă pentru acea vreme. Lanseta EnergoTeam Rubin Match-Feeder a intrat pe piaţă ca o lansetă destinată atât pescarilor începători, amatori, cât şi celor de-a dreptul experimentaţi şi profesionişti. A trecut un an şi lanseta a fost un real succes. Timp de peste un an am folosit această lansetă în cele mai diverse moduri, de la pescuit...

Anatomia unei lansete – Skeet Reese Shaky Head / Senko Spinning
Publicat: 2012. februarie 14. | Sursa: Doru Someşan | Test

Model: WMESRMSH72S1 Brand: Wright & McGill Length: 7'2" (2,19 cm) Pieces: 1 Line: 6-15lb (2,7-6,8 kg) Lure Weight: 1/8 – 3/8 (3,5-10,5 grame) Power: Medium Light Action: Fast Am câştigat acest băţ în 16 octombrie 2011 la etapa a 5-a a Campionatului Naţional de Spinning, Divizia Master, Cupa Energofish-WSB. La prima vedere, un băţ uşor, blând pe vârf, cu inele foarte mici şi cam multe. Scuturat rapid de câteva ori în mână, părea că se...

Testul lansetelor feeder II
Publicat: 2011. decembrie 30. | Sursa: Muresan Radu-Dan | Test

Demersul nostru de a vă prezenta gama lansetelor match, picker şi feeder a ajuns la final. Ceea ce a început ca o idee destul de greu de realizat datorită necesităţii unor condiţii speciale s-a concretizat într-un demers unicat în ţara noastră atât în ceea ce priveşte lansetele de match cât şi cele feeder şi picker. Pentru că în viaţă, atunci când faci un lucru bun trebuie să fii consecvent şi perseverent, la fel ca şi în...

Testul lansetelor feeder - partea I
Publicat: 2011. decembrie 20. | Sursa: Muresan Radu-Dan | Test

Demersul început cu ceva timp în urmă de a vă prezenta gama lansetelor match, pentru început, apoi picker, continuă acum cu prezentarea în două părţi a gamei lansetelor feeder. Fără a inventa teste noi si, poate, inutile, vom continua în aceeaşi direcţie pe care am mers atunci când am testat lansetele match şi picker. Astfel, la fel ca şi înainte vom testa acţiunea lansetei, folosind o greutate etalon de 250 g precum şi...

Testul lansetelor match
Publicat: 2011. noiembrie 28. | Sursa: Muresan Radu-Dan | Test

Abia revenit de la o partidă de pescuit în care tocmai testasem o altă noutate marca Energofish, în timp ce îmi verificam emailul vad un mesaj de la multiplul campion naţional Zsolt Benzar. Mesajul suna cam aşa „Salut, am o idee de articol în care nu trebuie să prinzi peşti". Primul meu gând a fost acela că articolele mele sunt aşa de slabe încât voi fi pus să testez macete sau îmbrăcăminte. Citind în continuare...

Cu Rechinul pe Mureș
Publicat: 2009. iunie 26. | Sursa: Bogdan Leu | Test

Vedetele incontestabile ale recentei ediţii a CM al Cluburilor de la Madunice (Slovacia) au fost fără discuţie plutele Cralusso, în variantele Torpedo şi Shark, ultimul model – producţie 2009. Asta pentru că sunt cele mai adecvate pescuitului pe râu sau pe canalele cu curent, fie că e vorba despre un pescuit la reţinut, cu pluta blocată în curent – Cralusso Torpedo, sau cu pluta „la curs încet" – Cralusso Shark. Întors de la...