Testul lansetelor match
Publicat: 2011. noiembrie 28. | Sursa: Muresan Radu-Dan | Test

Abia revenit de la o partidă de pescuit în care tocmai testasem o altă noutate marca Energofish, în timp ce îmi verificam emailul vad un mesaj de la multiplul campion naţional Zsolt Benzar. Mesajul suna cam aşa „Salut, am o idee de articol în care nu trebuie să prinzi peşti". Primul meu gând a fost acela că articolele mele sunt aşa de slabe încât voi fi pus să testez macete sau îmbrăcăminte. Citind în continuare ideea prindea contur şi era una geniala. Ceea ce mi s-a propus a fost să iau câteva match-uri, să le scot pe apă şi acolo să le testez.

Testul avea să fie unul simplu şi se dorea să scoată în evidenţă puterea şi acţiunea fiecărei lansete. Astfel pentru acest test am ales să folosesc o singură mulinetă care urma a fi rotită pe fiecare lansetă, o plută şi acelaşi fir.

Acestea fiind stabilite, marea problemă era aceea de a găsi un lac dezgheţat. După un drum de aproximativ 150 de kilometri în jurul Clujului am găsit, în cele din urmă lacul cu „casa părăsită" din salba lacurilor de la Mărtineşti.

Pentru acest test am ales 9 lansete match criteriul principal a fost cel al preţului, dar şi lungimea de 3.90. Astfel am ales lansete de la cele mai ieftine la cele mai scumpe, toate din gama Energofish.

Lansetele pregătite pentru test


Pentru test am ales să folosesc o mulinetă EnergoTeam Fighter Match mărimea 30. Mulineta a fost echipată cu un fir Cralusso Match Sinking cu diametrul de 0.14mm. Am mai folosit ca şi fir înaintaş de aproximativ 8 metri un Cralusso General Match cu diametrul de 0.18mm. Pluta pe care am decis să o folosesc a fost una Benzar Elit Match cu greutatea de 20 de grame.


Pentru a creşte veridicitatea testului pe fiecare lansetă s-a folosit linia completă, adică plută, plumb, antirăsucitor şi cârligul încărcat cu viermi.

Pentru a evidenţia acţiunea fiecărei lansete am mai realizat un test şi anume de fiecare lansetă am agăţat o pungă de pelete cu greutatea de 250 de grame.

Cum vorba lungă e sărăcia omului, fără a vă mai ţine în suspans am să vă prezint fiecare lansetă testată.

Lanseta EnergoTeam Viking Match are lungimea de 3.90 metri, este realizată din carbon IM6 şi are acţiune semiparabolică. Gramajul indicat este cuprins între 5 şi 30 de grame.

În urma testului de lansare, a atins distanţa maximă de 61 de metri.

Lanseta EnergoTeam Carp Expert Match cu lungimea de 3.90 metri, este realizată din carbon IM8 şi are greutatea de 380gr. Lanseta are acţiune rapidă.

În urma testului de lansare, a atins distanţa maximă de 62 de metri.

Lanseta EnergoTeam Emerald Plus Match are lungimea de 3.90 metri, acţiune progresivă şi este realizată din carbon IM6. Gramajul indicat este cuprins între 5 şi 20 de grame iar greutatea lansetei este de 227 grame.

În urma testului efectuat, distanţa maximă la care a fost lansată pluta a fost de 70 de metri.

Lanseta EnergoTeam Competition Match are o greutate de 195 de grame, acţiune parabolică şi este realizată din carbon IM10. Plaja greutăţilor recomandate este curpinsă între 2 şi 8 grame însă poate fi depăşită cu multă încredere.

În urma testului practic, distanţa maximă la care a fost lansată pluta a fost de 71 de metri.

Lanseta EnergoTeam Extreme Match reprezintă o noutate a firmei Energofish şi este realizată din carbon IM8, are o greutate de 280 grame, iar acţiunea este una progresivă. Plutele care pot fi folosite pe această lansetă au gramajul cuprins între 5 şi 20 de grame.

În timpul testului practic, pluta a ajuns la un maxim de 72 de metri.

Lanseta EnergoTeam Benzar Elit Match reprezintă şi ea o noutate a anului 2012. Este realizată din carbon IM12 şi are o greutate de 175 de grame. Acţiunea este parabolică, iar greutăţile indicate sunt cuprinse între 7 şi 15 grame.

Testul practic a adus o surpriză şi anume distanţa de 73 de metri la care a fost trimisă pluta.

Lanseta EnergoTeam Blade Match Medium Heavy face parte din gama de vârf a lansetelor Energofish. Este realizată din carbon IM12, are o acţiune rapidă şi o greutate de 240 de grame.


La testul lansării, distanţa maximă obţinută a fost de 73 de metri.

Lanseta EnergoTeam Blade Match Heavy face parte din gama de vârf a lansetelor Energofish. Şi această lansetă este realizată din carbon IM12, are o greutate de 241 de grame şi o acţine rapidă.

În cadrul testului practic a atins distanţa maximă de 74 de metri.

Lanseta EnergoTeam Benzar Extreme Match 390 reprezintă lanseta etalon a firmei Energofish. Este realizată din carbon IM12, are o greutate de 262 de grame iar acţiunea este una rapidă. Deşi a fost testată cu o plută de 20 de grame, încă mai dispunea de rezervă de energie, astfel lanseta poate suporta şi plute de 25 de grame.

Testul lansării a adus o distanţă maximă de 76 de metri.

Pentru a aduce şi mai multă culoare acecstui articol, am decis să mai realizez două teste. În primul din cele două teste am ales să folosesc „oaia neagră" a lansetelor din familia Energofish, mai exact lanseta EnergoTeam Benzar Extreme Match cu lungimea de 4.50 metri.

Lanseta a fost echipată cu o plută Benzar Elite de 30 de grame, iar firul înaintaş de aproximativ 8 metri a fost unul Cralusso General Match cu diametrul de 0.22mm.

Lanseta are o lungime de 4.50 metri, este realizată din carbon IM12, are o greutate de 300 de grame, iar acţiunea este rapidă.

În urma testului practic de lansare, pluta a tins distanţa maximă de 83 de metri.

*Toate testele au fost realizate cu plute de 20 de grame, exceptând lanseta EnergoTeam Extreme Match 4.50m pentru care s-a folosit o plută de 30 gr.

Lanseta Lungime Lansare 1 Lansare 2 Lansare 3 Pret recomandat
Carp Expert Match 3.90 60m 60m 62m 192 RON
Viking Match 3.90 59m 61m 59m 94 RON
Emerald Plus Match 3.90 64m 68m 70m 117 RON
Competition Match 3.90 68m 70m 71m 284 RON
Extreme Match 3.90 72m 68m 72m 201 RON
Blade Match MH 3.90 72m 70m 73m 253 RON
Blade Match MH 3.90 72m 70m 74m 253 RON
Benzar Elit Match 3.90 61m 65m 73m 268 RON
Benzar Extreme Match 3.90 72m 72m 76m 298 RON
Benzar Extreme Match* 4.50 75m 78m 83m 388 RON

Pentru ca ziua să fie completă am mai realizat un mic test. Am dorit să testez adevărata putere lansetelor din familia Energofish, mai exact cele din gama ce poartă numele multimplului campion naţional Zsolt Benzar. Astfel am ales lanseta EnergoTeam Benzar Extreme Match cu lungimea de 3.90 metri şi 2,5 kilograme de nadă.

Folosind o mulinetă mai puternică şi un fir textil de circa 8 metri am reuşit să ridic cele 2,5 kilgrame de nadă fără probleme.

Dacă nu mă credeţi, priviţi filmuleţul de la final.

CRALUSSO GENERAL PRESTIGE
29.00 lei
Fir Cralusso Match Sinking Prestige
29.00 lei
WAGGLER BENZAR ELITE MATCH
56.00 lei
Wizard MTX Predator Net
Publicat: 2023. octombrie 17. | Sursa: Dániel Őze | Test

Aparitia unui sortiment de mincioguri incadrate in categoria premium apare ca o necesitate pentru doua mari categorii de pescari: pasionatii pescuitului la rapitori si pasionatii pescuitului din barca. Produsele Wizard sunt un sinonim al calitatii, iar cele trei modele poarta numele de Street 1000, Street 1150 si Predator Boat. Utilizarea carbonului MXT are doua mari avantaje: Greutate redusa si rigiditate mare. Sunt usor de utilizat si foarte rezistente la capturi de talie...

Se prezintă setul CXP Digital Combo
Publicat: 2018. martie 21. | Sursa: Halmos Mihaly | Test

Nu încape îndoială că, baza echipamentelor unui pescar de crap este un rod-pod de încredere, care face față oricărei situații. Fiindcă și eu sunt adeptul acestei abordări am constatat cu mare plăcere, că suportul de bețe cu trei picioare utilizat de către mine de atâția ani, CXP Deluxe, a căpătat loc în setul Digital Combo. Oricine a urmărit scrierile mele până acum a observat cu siguranță rod-podul, care a fost o prezență constantă în articole, în cele mai...

Warrior Cranck - vobler în agăţături
Publicat: 2015. octombrie 28. | Sursa: WSB | Test

  Pot să spun că Warrior Crank, de la Salmo, este voblerul meu preferat la pescuitul ştiucii în ape de până la 1,5 m, în unele cazuri, chiar şi 2 metri adâncime. Este un vobler mare, atrăgător şi foarte uşor mânuit.      De ce-mi place Warrior Crank atât de mult?! - mărimea este întotdeauna un atu în pescuitul ştiucii; - vibraţia acestui vobler este ceva ieşit din comun, având o acţiune pe care n-am mai...

Testul extrem al lansetelor match
Publicat: 2012. august 15. | Sursa: Mureşan Radu-Dan | Test

Îmi amintesc cu nostalgie prima mea lanseta match pentru sheffield. Avea o lungime de 4,2 metri, era din carbon ranforsat cu kevlar, grea, rigidă şi destul de nepractică. Atât de rigidă şi de nepractică încât, de nenumărate ori, am folosit-o pentru a pescui la feeder. Încă o mai păstrez, ca o amintire a ceea ce erau odinioară aceste lansete şi ce sunt azi. Din păcate, odată cu evoluţia tehnologiilor de construcţie a lansetelor, mulţi pescari,...

Rubin Vs ExtremE
Publicat: 2012. aprilie 17. | Sursa: Muresan Radu-Dan | Test

A trecut mai bine de un an de la primul meu test al unei lansete. Prima lansetă testată a fost o adevărată struţo-cămilă pentru acea vreme. Lanseta EnergoTeam Rubin Match-Feeder a intrat pe piaţă ca o lansetă destinată atât pescarilor începători, amatori, cât şi celor de-a dreptul experimentaţi şi profesionişti. A trecut un an şi lanseta a fost un real succes. Timp de peste un an am folosit această lansetă în cele mai diverse moduri, de la pescuit...

Anatomia unei lansete – Skeet Reese Shaky Head / Senko Spinning
Publicat: 2012. februarie 14. | Sursa: Doru Someşan | Test

Model: WMESRMSH72S1 Brand: Wright & McGill Length: 7'2" (2,19 cm) Pieces: 1 Line: 6-15lb (2,7-6,8 kg) Lure Weight: 1/8 – 3/8 (3,5-10,5 grame) Power: Medium Light Action: Fast Am câştigat acest băţ în 16 octombrie 2011 la etapa a 5-a a Campionatului Naţional de Spinning, Divizia Master, Cupa Energofish-WSB. La prima vedere, un băţ uşor, blând pe vârf, cu inele foarte mici şi cam multe. Scuturat rapid de câteva ori în mână, părea că se...

Testul lansetelor feeder II
Publicat: 2011. decembrie 30. | Sursa: Muresan Radu-Dan | Test

Demersul nostru de a vă prezenta gama lansetelor match, picker şi feeder a ajuns la final. Ceea ce a început ca o idee destul de greu de realizat datorită necesităţii unor condiţii speciale s-a concretizat într-un demers unicat în ţara noastră atât în ceea ce priveşte lansetele de match cât şi cele feeder şi picker. Pentru că în viaţă, atunci când faci un lucru bun trebuie să fii consecvent şi perseverent, la fel ca şi în...

Testul lansetelor feeder - partea I
Publicat: 2011. decembrie 20. | Sursa: Muresan Radu-Dan | Test

Demersul început cu ceva timp în urmă de a vă prezenta gama lansetelor match, pentru început, apoi picker, continuă acum cu prezentarea în două părţi a gamei lansetelor feeder. Fără a inventa teste noi si, poate, inutile, vom continua în aceeaşi direcţie pe care am mers atunci când am testat lansetele match şi picker. Astfel, la fel ca şi înainte vom testa acţiunea lansetei, folosind o greutate etalon de 250 g precum şi...

Testul lansetelor picker
Publicat: 2011. decembrie 07. | Sursa: Muresan Radu-Dan | Test

În urmă cu ceva timp am început, împreună cu multiplul campion naţional Zsolt Benzar, un demers de testare şi de prezentare pentru publicul larg a gamei lansetelor din familia Energofish. În primul articol am încercat să realizăm o prezentare a lansetelor de match, mai exact detalii precum acţiunea lansetei precum şi distanţa de lansare a fiecărei lansete în parte cu o singură plută de un singur gramaj (chiar dacă pluta depăşea greutatea...

Cu Rechinul pe Mureș
Publicat: 2009. iunie 26. | Sursa: Bogdan Leu | Test

Vedetele incontestabile ale recentei ediţii a CM al Cluburilor de la Madunice (Slovacia) au fost fără discuţie plutele Cralusso, în variantele Torpedo şi Shark, ultimul model – producţie 2009. Asta pentru că sunt cele mai adecvate pescuitului pe râu sau pe canalele cu curent, fie că e vorba despre un pescuit la reţinut, cu pluta blocată în curent – Cralusso Torpedo, sau cu pluta „la curs încet" – Cralusso Shark. Întors de la...