Testul lansetelor feeder - partea I
Publicat: 2011. decembrie 20. | Sursa: Muresan Radu-Dan | TestDemersul început cu ceva timp în urmă de a vă prezenta gama lansetelor match, pentru început, apoi picker, continuă acum cu prezentarea în două părţi a gamei lansetelor feeder. Fără a inventa teste noi si, poate, inutile, vom continua în aceeaşi direcţie pe care am mers atunci când am testat lansetele match şi picker. Astfel, la fel ca şi înainte vom testa acţiunea lansetei, folosind o greutate etalon de 250 g precum şi distanţa medie la care poate lansa un coşuleţ cu o greutate de 40 de grame.

La fel ca şi testul anterior, din pricina iernii care s-a aşezat temeinic peste aproape toată ţara, testele vor fi realizate pe uscat. Locul ales pentru desfăşurarea testelor este un poligon de trageri dezafectat din vecinătatea Clujului. Acesta mi-a oferit condiţii ideale, mai exact teren drept şi cu lungimii considerabile.

Pentru prima parte a testului lansetelor feeder am ales să folosesc atât lansete cu acţiune medium cât şi medium-heavy.

Fiecare lansetă a fost echipată cu mulineta Carp Expert Feeder 4000 cu 5+1 rulmenţi şi o viteză de recuperare de 5.2:1 care a fost echipată cu un fir Cralusso Prestige Line Feeder Energy cu diametrul de 0.18mm.

Pentru a rămâne cât mai obiectiv cu putinţă am decis să folosesc o linie obişnuită pentru feeder, linie compusă dintr-un antitangler Carp Expert, un coşuleţ Energofish de 40 de grame. Pentru a completa linia am adăugat o biluţă opritoare de cauciuc şi un antirăsucitor Maruto numărul 14, iar coşuleţul a fost umplut cu nadă.

Cum vorba lungă este sărăcia omului am trecut la teste.

EnergoTeam Emerald Feeder cu lungimea de 3.60m este realizată din carbon IM6, este compusă din 3 elemente la care se adaugă două vârfuri de rezervă. Are o greutate de 275 de grame iar lungimea de transport este de 129cm

Lanseta are acţiune rapidă şi poate fi utilizată atât pentru un pescuit pe lacuri cât şi pe râuri. Cele două vârfuri din fibră de sticlă asigură vizibilitatea chiar şi a celor mai fine muşcături.

Pentru această lansetă recomand folosirea unui fir cu diametrul maxim de 0.18mm. Rezerva de energie a lansetei vă va asigura lanseuri suficient de lungi.

EnergoTeam Rubin Feeder cu lungimea de 3.60m este construită din carbon IM7. Pachetul lanstei este compus din 3 elemente la care se adaugă două vârfuri. Lungimea de transport este de 127 cm iar greutatea de 279g.

Lanseta are acţiune progresivă, însă poate fi folosită cu încredere atât pe lacuri cât şi pe râuri.

Pentru această lansetă recomand folosirea unui fir cu diametrul maxim de 0.20mm. Acţiunea progresivă asigură pe de o parte lanseuri lungi şi pe de alta siguranţă în drilurile cu peşti de talie mare.

EnergoTeam Extreme Feeder 3.30m este piticul familiei lansetelor match. Deşi cu o lungime mai mică decât în mod obişnuit, lanseta realizată din carbon IM8 şi dotată cu 3 vârfuri de rigiditate diferită reprezintă o noutate a familiei Energofish.

Lanseta are acţiune progresivă cu o uimitoare rezervă de energie. Lanseta are o greutate de 280 de grame şi o lungime de transport de numai 116cm.

Lungimea redusă şi rezerva de energie o recomandă ca pe o lansetă ce poate fi folosită atât pe lacuri cât şi pe râuri. Diametrul firului ce poate fi folosit poate urca până la 0.22mm iar un coşuleţ de 50-60 de grame nu va reprezenta o problemă pentru această lansetă atâta timp cât lansarea este efectuată corect.

EnergoTeam Extreme Feeder 3.60m este fratele mai mare al gamei Extreme şi reprezintă, la rândul său o noutate realizată din carbon IM8 şi echipată cu 3 vârfuri.

Acţiunea este una progresivă cu o rezervă mare de energie. Are o greutate de 310 grame şi o lungime de transport de 128cm.

Rezerva mare de energie şi inelele cu diametru mai mare decât în mod obişnuit permit folosirea unui fir cu diametrul de 0.22mm dar şi a unor coşuleţe cu greutate de până la 60 de grame.

EnergoTeam Extreme Match-Feeder 3.90m este lanseta „sofisticată" a familiei Extreme. Este şi ea realizată din carbon IM8 şi pe lângă vârful pentru match mai are 3 vârfuri de rezervă pentru feeder.

Lanseta are acţiune progresivă, lungimea de transport de 137cm şi greutatea de 285 şi se recomandă ca o lansetă pentru pescarul care doreşte simplitate sofisticată şi utilitate maximă.

Lanseta poate fi folosită atât pe lacuri sub formă de match sau feeder cât şi pe râruri. Comparativ cu celelalte lansete din gama Extreme, Match-Feeder este o lansetă fină, elegantă, grosimea maximă a firului nu ar trebui să depăşească diametrul de 0.20mm.

EnergoTeam Excalibur Feeder 3.60 este băiatul rău al lansetelor cu acţiune medium. Este realizată din carbon IM8 şi are 3 vârfuri de rigiditate diferită.

Lanseta are o acţiune aflată la graniţa dintre rapidă şi progresivă, lungimea de tranport de 126cm, greutatea de 222gr.

Lanseta prin acţiunea ei şi prin rezerva foarte mare de putere poate fi folosită atât pe lacuri cât şi pe răuri. Diametrul maxim al firului ce poate fi utilizat pe această lansetă este de 0.22. Calităţile lansetei, prestanţa ei şi mânerul ergonomic inspirat de lansetele dedicate spinningului reprezintă o pată de culoare pe piaţa lansetelor feeder

EnergoTeam Competition Feeder 3.60 reprezintă lanseta de nişă a familiei Energofish. Lanseta este realizată din carbon IM10, având un blank ultra subţire şi o acţiune în grame „light" indicată de producător.

Lanseta are o acţiune aflată la graniţa dintre progresivă şi parabolică. Lanseta are 3 elemente şi 3 vârfuri de rigiditate diferită.

Deşi catalogată ca o lansetă cu acţiune light şi se află la graniţa dintre feeder şi picker, ea poate fi flosită pe lacuri dar şi râuri în egală măsură, aşa cum pescarii din zona Banatului ne-au demonstrat de atâtea ori. Diametrul maxim al firului nu ar trebui să depăşească 0.20mm iar gramajele coşuleţelor pot urca până la 60 de grame atâta timp cât lansarea este un adecvată.

Am văzut până acum lansetele din familia medium, iar mai departe vom prezenta lansetele catalogate cu acţiune medium-heavy.

GoldStar Storm Feeder 3.60m este construită din material compozit, este compusă din 3 elemente la care se adaugă 2 vârfuri din fibră de sticlă.

Acţiunea lansetei este una progresivă cu o lungime de transport de 128cm şi o greutate de 290g.

Lanseta poate fi utilizată atât pentru pescuitul pe lacuri cât şi pe râuri. Diametrul maxim al firului poate urca până la 0.22mm iar greutatea feederului poate ajunge până la 80 de grame.

GoldStar Thunder Feeder 3.60 are blankul construit din material compozit, este compusă din 3 elemente şi două vârfuri.

Lanseta are acţiune progresivă cu o lungime de transport de 126cm şi o greutate de 318g.

Lanseta este mai fină decât Storm Feeder însă poate fi folosită cu succes atât pe lacuri cât şi pe râuri. Diametrul maxim al firului ce poate fi folosit este de 0.22mm, iar greutatea coşuleţelor poate ajunge până la 80-90 de grame.

EnergoTeam Lux Feeder 3.60 este realizată din carbon IM7 acoperit de un strat de fibre de aramidă ceea ce îi conferă un plus de rezistenţă şi putere. Pachetul lansetei este compus din 3 elemente la care se adaugă 2 vârfuri din fibră de sticlă.

Lanseta are acţiune rapidă. Carbonul IM7 şi împletitura de aramidă se combină în mod fericit pentru a da naştere unei lansete rezistente, puternice şi uşoare. Lungimea de transport este de 126cm iar greutatea de 243g.

Această lansetă se adresează în primul rând unui pescuit pe rârui dar şi pe lacuri. Diametrul maxim al firului nu ar trebui să depăşească 0.20mm.

EnergoTeam Carp Expert 3.60 este realizat din carbon IM8 şi face parte dintre lansetele de top ale familiei medium-heavy. Lanseta este compusă din 3 elemente la care se adaugă 2 vârfuri.

Acţiunea lansetei este rapidă. Greutatea este de doar 260g iar lungimea de transport de 127cm.

Prin statura şi performanţele ei, lanseta poate fi folosită cu succes atât pe râuri cât şi pe lacuri. Diametrul maxim recomandat al firului nu ar trebui să depăşească 0.22mm.

EnergoTeam Zoom feeder 3.60m este realizată din carbon IM8 şi este o lansetă multifuncţională. Lanseta este compusă din 3 elemente la care se adaugă două vârfuri şi un element scurt, intermediar care ajută la transformarea lansetei dintr-una cu lungimea de 3.60m într-una cu lungimea de 4.20m.

Lanseta are o acţiune progresivă cu lungimea de transport de 127cm şi greutatea de 255g.

Această lansetă deşi una medium-heavy are o ţinută elegantă mai apropiată de o lansetă medium însă prin construcţia sa din carbon IM8 o recomandă ca pe o lansetă pretabilă atât unui pescuit pe lacuri cât şi pe râuri. Pentru această lansetă se poate utiliza un fir cu diametrul maxim de 0.22mm şi un coşuleţ cu greutate de până la 80 de grame.

EnergoTeam Zoom Feeder 4.20 este de fapt lanseta de 3.60m dar cu elementul intermediar scurt ataşat.

Lanseta area aceeaşi acţiune progresivă, singura diferenţă constând în greutate, care la lungimea de 4.20m este de 295gr.

Lanseta poate fi utilizată atât pe râuri cât şi pe lacuri, însă lungimea mai mare îi conferă un plus de distanţă în lansare.

Partea a doua a acestui test constă într-un tabel în care am notat distanţele maxime şi cele medii orientative la care pot lansa aceste lansete un coşuleţ cu greutatea de 40g.

Nume lansetă Acţiune Lansare 1 Lansare 2 Lansare 3 Preţ Recomandat

Emerald Feeder 3.60m

Medium

45m

50m

47m

142 RON

Rubin Feeder 3.60m

Medium

52m

55m

50m

170 RON

Extreme Feeder 3.30m

Medium

45m

47m

50m

172 RON

Extreme Feeder 3.60m

Medium

55m

58m

56m

183 RON

Extreme Match-Feeder 3.90m

Medium

45m

48m

52m

287 RON

Excalibur Feeder 3.60m

Medium

50m

54m

49m

202 RON

Competition Feeder 3.60m

Medium

50m

50m

48m

285 RON

Storm Feeder 3.60m

Medium-Heavy

51m

50m

50m

69 RON

Thunder Feeder 3.60m

Medium-Heavy

53m

50m

51m

76 RON

Lux Feeder 3.60m

Medium-Heavy

48m

53m

50m

174 RON

Carp Expert Feeder 3.60m

Medium-Heavy

57m

63m

60m

205 RON

Zoom Feeder 3.60m

Medium-Heavy

53m

50m

50m

275 RON

Zoom Feeder 4.20m

Medium-Heavy

51m

48m

55m

275 RON

*Pentru toate lansetele s-a folosit un coşuleţ cu greutatea de 40g.

În final se impun o serie de completări:

- lansete feeder medium şi medium-heavy se adresează tuturor pescarilor şi pot fi folosite atât pentru pescuit pe râruri cât şi pe lacuri.

- lansetele feeder nu se adresează doar anumitor tipuri de peşti; ele sunt „allround" şi pot fi folosite atât pentru pescuitul unor peşti de talie mare cât şi de talie mică.

- mulţumită vârfurilor din fibră de sticlă cu rigiditate diferită este asigurată sensibilitatea şi vizibilitatea tuturor trăsăturilor.

- greutatea coşuleţelor este una variabilă şi poate fi cuprinsă în intervalul 40-80 de grame însă greutatea poate varia în funcţie de dimensiunea coşuleţului.

- alegerea greutăţii coşuleţului ţine foarte mult de simţul pescarului, însă este indicat a nu se exagera.

Wizard MTX Predator Net
Publicat: 2023. octombrie 17. | Sursa: Dániel Őze | Test

Aparitia unui sortiment de mincioguri incadrate in categoria premium apare ca o necesitate pentru doua mari categorii de pescari: pasionatii pescuitului la rapitori si pasionatii pescuitului din barca. Produsele Wizard sunt un sinonim al calitatii, iar cele trei modele poarta numele de Street 1000, Street 1150 si Predator Boat. Utilizarea carbonului MXT are doua mari avantaje: Greutate redusa si rigiditate mare. Sunt usor de utilizat si foarte rezistente la capturi de talie...

Se prezintă setul CXP Digital Combo
Publicat: 2018. martie 21. | Sursa: Halmos Mihaly | Test

Nu încape îndoială că, baza echipamentelor unui pescar de crap este un rod-pod de încredere, care face față oricărei situații. Fiindcă și eu sunt adeptul acestei abordări am constatat cu mare plăcere, că suportul de bețe cu trei picioare utilizat de către mine de atâția ani, CXP Deluxe, a căpătat loc în setul Digital Combo. Oricine a urmărit scrierile mele până acum a observat cu siguranță rod-podul, care a fost o prezență constantă în articole, în cele mai...

Warrior Cranck - vobler în agăţături
Publicat: 2015. octombrie 28. | Sursa: WSB | Test

  Pot să spun că Warrior Crank, de la Salmo, este voblerul meu preferat la pescuitul ştiucii în ape de până la 1,5 m, în unele cazuri, chiar şi 2 metri adâncime. Este un vobler mare, atrăgător şi foarte uşor mânuit.      De ce-mi place Warrior Crank atât de mult?! - mărimea este întotdeauna un atu în pescuitul ştiucii; - vibraţia acestui vobler este ceva ieşit din comun, având o acţiune pe care n-am mai...

Testul extrem al lansetelor match
Publicat: 2012. august 15. | Sursa: Mureşan Radu-Dan | Test

Îmi amintesc cu nostalgie prima mea lanseta match pentru sheffield. Avea o lungime de 4,2 metri, era din carbon ranforsat cu kevlar, grea, rigidă şi destul de nepractică. Atât de rigidă şi de nepractică încât, de nenumărate ori, am folosit-o pentru a pescui la feeder. Încă o mai păstrez, ca o amintire a ceea ce erau odinioară aceste lansete şi ce sunt azi. Din păcate, odată cu evoluţia tehnologiilor de construcţie a lansetelor, mulţi pescari,...

Rubin Vs ExtremE
Publicat: 2012. aprilie 17. | Sursa: Muresan Radu-Dan | Test

A trecut mai bine de un an de la primul meu test al unei lansete. Prima lansetă testată a fost o adevărată struţo-cămilă pentru acea vreme. Lanseta EnergoTeam Rubin Match-Feeder a intrat pe piaţă ca o lansetă destinată atât pescarilor începători, amatori, cât şi celor de-a dreptul experimentaţi şi profesionişti. A trecut un an şi lanseta a fost un real succes. Timp de peste un an am folosit această lansetă în cele mai diverse moduri, de la pescuit...

Anatomia unei lansete – Skeet Reese Shaky Head / Senko Spinning
Publicat: 2012. februarie 14. | Sursa: Doru Someşan | Test

Model: WMESRMSH72S1 Brand: Wright & McGill Length: 7'2" (2,19 cm) Pieces: 1 Line: 6-15lb (2,7-6,8 kg) Lure Weight: 1/8 – 3/8 (3,5-10,5 grame) Power: Medium Light Action: Fast Am câştigat acest băţ în 16 octombrie 2011 la etapa a 5-a a Campionatului Naţional de Spinning, Divizia Master, Cupa Energofish-WSB. La prima vedere, un băţ uşor, blând pe vârf, cu inele foarte mici şi cam multe. Scuturat rapid de câteva ori în mână, părea că se...

Testul lansetelor feeder II
Publicat: 2011. decembrie 30. | Sursa: Muresan Radu-Dan | Test

Demersul nostru de a vă prezenta gama lansetelor match, picker şi feeder a ajuns la final. Ceea ce a început ca o idee destul de greu de realizat datorită necesităţii unor condiţii speciale s-a concretizat într-un demers unicat în ţara noastră atât în ceea ce priveşte lansetele de match cât şi cele feeder şi picker. Pentru că în viaţă, atunci când faci un lucru bun trebuie să fii consecvent şi perseverent, la fel ca şi în...

Testul lansetelor picker
Publicat: 2011. decembrie 07. | Sursa: Muresan Radu-Dan | Test

În urmă cu ceva timp am început, împreună cu multiplul campion naţional Zsolt Benzar, un demers de testare şi de prezentare pentru publicul larg a gamei lansetelor din familia Energofish. În primul articol am încercat să realizăm o prezentare a lansetelor de match, mai exact detalii precum acţiunea lansetei precum şi distanţa de lansare a fiecărei lansete în parte cu o singură plută de un singur gramaj (chiar dacă pluta depăşea greutatea...

Testul lansetelor match
Publicat: 2011. noiembrie 28. | Sursa: Muresan Radu-Dan | Test

Abia revenit de la o partidă de pescuit în care tocmai testasem o altă noutate marca Energofish, în timp ce îmi verificam emailul vad un mesaj de la multiplul campion naţional Zsolt Benzar. Mesajul suna cam aşa „Salut, am o idee de articol în care nu trebuie să prinzi peşti". Primul meu gând a fost acela că articolele mele sunt aşa de slabe încât voi fi pus să testez macete sau îmbrăcăminte. Citind în continuare...

Cu Rechinul pe Mureș
Publicat: 2009. iunie 26. | Sursa: Bogdan Leu | Test

Vedetele incontestabile ale recentei ediţii a CM al Cluburilor de la Madunice (Slovacia) au fost fără discuţie plutele Cralusso, în variantele Torpedo şi Shark, ultimul model – producţie 2009. Asta pentru că sunt cele mai adecvate pescuitului pe râu sau pe canalele cu curent, fie că e vorba despre un pescuit la reţinut, cu pluta blocată în curent – Cralusso Torpedo, sau cu pluta „la curs încet" – Cralusso Shark. Întors de la...