Pescuit si sanatate
Publicat: 2009. mai 18. | Sursa: Constantinescu Catalin | Articol

Pescuit si sanatate

Cand vorbim de pescuit , in marea noastra majoritate ne gandim automat la cat de norocosi suntem sa imbratisam un asa frumos sport.Aer curat , natura , liniste , peisaje superbe , timp pretios petrecut in compania familie si/sau a prietenilor , ce sa o mai lungim .Sanatate curata !Dar sa fie oare chiar asa ?Din fire curios si nefacand parte din categoria adeptilor zicalei "Crede si nu cerceta" m-am gandit sa fac o trecere in revista a argumentelor pro si contra.Mai precis sa pun pe "hartie" cateva argumente si explicatii cu privire la plusurile si minusurile activitatii de pescuit atunci cand este vorba de sanatatea noastra.Evident ca sunt vesti bune si vesti proaste , am decis sa incep mai intai cu vestile bune pentru a nu ne deprima chiar de la inceput.

Pescuitul este una dintre cele mai eficiente metode de relaxare psihica, avand efecte nebanuite asupra echilibrarii functiilor nervoase. Astfel, pescuitul poate deveni o pasiune justificata pentru cei care au un sistem nervos obosit si practica acest sport lasand in viata pestii pe care-i prind, ramanand doar cu placerea succesului sau a invingatorului intr-o competitie cu prietenii.

Antrenarea rabdarii

-Momentele, deseori foarte rare, in care pestele musca momeala ne imprima un
model de activitate cerebrala capabil sa reziste fara prea multi stimuli. E foarte adeva rat ca, pentru incepatori, aceasta lipsa de stimuli importanti creeaza, initial, o stare de relaxare si detasare totala. Dupa inceperea educarii rabdarii, vei constata ca mintea incepe sa se limpezeasca, iar ratiunea elimina mai usor aspectul de stres cauzat de motive subiective.

Puterea hipnotica a peisajului

-Alegerea unui loc de pescuit pitoresc si retras este extrem de importanta pentru toti cei care vor sa beneficieze de efectul terapeutic al partidelor de pescuit. Astfel, atat efectul cromatic, cat si cel al miscarii line a apei au un efect linistitor asupra sistemului nervos. Acesta depinde, in mare parte, de proportia de verde si albastru a peisajului, dar mai ales de felul in care reu-
sim sa ne relaxam privind ambientul natural. Astfel, daca ne detasam total de toate grijile, privind numai peisajul si, bineinteles, undita, deconectarea psihica apare la 20-25 minute dupa ce devenim mai calmi. Aceasta deconectare este si mai intensa daca in jurul nostru e liniste, iar aerul este nepoluat. In acest caz, datorita scaderii nivelului de stres, dar si a efectului cromatic al verdelui, in creier apar unde electrice foarte asemanatoare celor care apar in vise. Datorita acestor unde magnetice, creierul se odihneste deseori mai bine decat in cazul unui somn profund.

Detensionarea agresiva

-Unul dintre cele mai interesante aspecte ale efectului pescuitului asupra psihicului este cel al reducerii tensiunii agresive atat la barbati, cat si la femei. Astfel, antropologii norvegieni au dovedit ca micile tresariri emotionale datorate iluziei ca pestele a muscat determina o puternica modificare electrica a asa-zisilor centri "ai agresivitatiiiCa urmare a detensionarii agresive, sistemul nervos devine mai echilibrat, iar riscul aparitiei nevrozelor si depresiilor este diminuat simtitor.

Reduce tensiunea sexuala

-Este bine cunoscut faptul ca peste 25% din problemele de sanatate mintala sunt
legate de sexualitate. Aceiasi cercetatori norvegieni, in colaborare cu neurobiologii britanici de la Universitatea din Cambridge, au demonstrat ca pescuitul poate rezolva o serie de probleme cauzate de sexualitate, dar si alte dereglari, uneori nedepistate, ce pot determina nevroze, manii sau depresii.
Pescuitul este una dintre activitatile care determina descarcarea lenta a majoritatii tensiunilor cauzate de dereglarile instinctive. Pe langa acest aspect, au fost descoperite recent si alte elemente ale efectului pescuitului asupra instinctului sexual. Spre exemplu, s-a demonstrat ca in timpul pescuitului apar o multime de stimuli-semnal, care implica subconstient reactii de tip erotic. Detensionarea sexuala, deci si psihica, prin pescuit s-a dovedit o realitate, existand numeroase alte cercetari ce au demonstrat ca la majoritatea comunitatilor izolate de pescari din Europa, Asia si America de Nord nu existau boli psihice sau nevroze cauzate de probleme sexuale.

Stimularea tendintelor competitive

-Pescuitul impune stimularea instinctului de competitie, fie ca e vorba de intrecerea cu prietenii, fie ca suntem cu cei dragi sau incercam sa comunicam cu noi insine. In realitate, e vorba de instinctul uman de a aduna cat mai mult si a ne compara cu ceilalti. Stimularea acestui instinct este benefica mai ales pentru cei incercati de tristete sau depresie. Odata cu antrenarea tendintei de competitie, constientul coples it de nemultumiri sau griji reinvata sa lupte si sa iasa din starea de indiferenta. Paralel cu aceste procese pur psihice, petrecute
la nivel subconstient, apar si modifica ri biochimice legate de secretia unor
endorfine, care pot lupta cu tristetea sau depresia.

Inlocuirea stresului cu pasiunea

-Daca simtim ca stresul ne doboara, pescuitul este unul dintre cele mai placute
si eficiente remedii. Activitatile adiacente, care presupun putina educare a miscarilor fine, a deprinderilor, a atentiei, sunt exact ceea ce ne trebuie atunci cand suntem stresat i. Toate acestea fac ca scoarta cerebrala sa nu mai fie la fel de receptiva pentru alte ganduri, cum ar fi cele care ne alarmeaza. Pe de alta parte, pescuitul transformat intr-o mica pasiune obliga creierul sa readuca
in prim-plan latura afectiv-emotionala care o va domina pe cea rationala, adica cea care ne anunta despre duritatea vietii, presiunea timpului sau calculele
obositoare legate de bani si profesie.
( sursa : articol scris de Marius Radu )

Dupa cum observati , cel mai mare beneficiu pe care il putem avea de pe urma pescuitului este sanatatea psihica (deloc de neglijat) la fel de importanta ca si afectiunile somatice.Daca viata ar fi roz ar trebui sa ne oprim aici , dar viata presupune numai nuante de gri , ne ducem traiul intre limite : bine-rau , negru-alb , castig-pierderi , santate-boala , succes-esec etc.

Sa aruncam acum o privire asupra pericolelor si afectiunilor care le putem intalni in activitatea noastra preferata si de data aceasta nu o sa mai folosesc citate pentru ca sunt lucruri pe care multi dintre noi le stim prea bine , dar din pacte nu le acordam niciodata atentia cuvenita.

Afectiunile pot veni intr-o forma si varietate destul de mare , grave sau mai putin grave , cu efect imediat sau in timp.In sezonul rece de exemplu ne putem intersecta cu raceli , viroze respiratorii , gripa , afectiuni datorate deshidratarii , degeraturi , pneumonii.Primavara vine marfa proaspata sub forma diferitelor alergii (la iarba , polen , vata de plop etc) dar si un lot aproape expirat din sezonul rece.

Vara ne va desfata cel mai des cu insolatii , arsuri de piele , deshidratare , raze U.V binefacatoare celuleor canceroase , mai un stop cardiac atunci cand fierti de cele 35-40 gr C ne gasim refugiu in apa rece a unui rau sau lac.Toamna insa este cea mai saraca si duce o lipsa acuta de imaginatie , ea nu poate face altceva decat sa imite si sa imprumute din oferta generoasa a celorlalte anotimpuri.

Am exclus intentionat accidentele , care nu sunt putine dar nici nu pot fi catalogate drept boli si putem vorbi aici despre entorse , oase rupte , intepaturi , taieturi in scoici sau alte obiecte din biotopul divers al frumoasei tari precum :cutii de conserva , sticle sparte , cutii de bere , frigidere Fram si cam tot ceea ce ii trece cetateanului de buna credinta prin cap ca ar trebui invatat sa innoate liber prin apa.

Multe dintre aceste posibile probleme ce pot aparea de fiecare data cand iesim la pescuit se pot trata sau preveni medical (racelile se trateaza , alergiile pot fi depistate dupa un control medical si se pot prescrie medicamente care sa va aline suferinta) , dar cel mai important luru este ca majoritatea tin de noi sa le prevenim.Ma refer aici in principal la obiectele de vestimentatie si incaltaminte , care sunt mereu lasate pe ultimul loc atunci cand ne gandim la echipare.In conceptia generala , echiparea vestimentara suna cam asa "Ma duc la pescuit , nu la promenada asa ca am sa pun pe mine haine de tavaleala , sa nu imi dea nevasta cu facaletul in cap ca mi-am stricat haina buna ! ".Recunosc deschis si eu gandesc inca la fel , dar odata cu trecerea timpului am inceput sa imi gasesc o pusculita si pentru echipamentul vestimentar.Am sa incerc sa dau cateva exemple de greseli frecvente care sa imi sustina afirmatiile :

Iarna pune multe haine pe tine sa nu iti fie frig , cu cat mai multe atat mai bine.Total gresit !Hainele in multe straturi nu vor face decat sa va ingradeasca libertatea de miscare , va vor face sa transpirati si de aici apar racelile , pneumoniile .Corect este sa ne folosim de ultimele descoperiri in domeniu , anume goretex-ul de exemplu , care este usor , izoleaza termic foarte bine si lasa si corpul sa respire.Nu mai are sens sa explic ca poti duce mana dreapta pentru a te scarpina la urechea stanga nemaiavand nevoie sa purtam maio , bluza de corp , maleta , bluza , pluovere , fas , geca.

Incaltamintea trebuie de asemenea sa ocupe un loc fruntas in lista noastra si evident ca este vorba de incaltaminte de calitate.Petrecem cateodata zile insir pe malul apei incaltati , o adevarata desfatare pentru bacterii , microbi si ciuperci.Daca va intrebati de ce va trimite sotia sa va descaltati in balcon cand veniti de la o partida si va mai aduce si un lighean cu apa calda , sare si bicarbonat de sodiu , acum stiti raspunsul.Una sau doua perechi de soseste de bumbac sau goretex (dupa anotimp si pe care sa le schimbati la un anumit interval) impreuna cu o pereche de incaltari care sa aeriseasca si sa lase sa respire piciorul in mod sigur nu o sa va faca sa mirositi a trandafiri dar nici nu o sa va bata Sanepidul la usa sau batrana de la etajul 5 sa vina in vizita cu o lumanare aprinsa atunci cand va descaltati.

A venit si vara , caldura mare si de cele mai multe ori insuportabila , tentatia unui pescuit in costumul lui Adam este mare , dar traim intr-o societate cu norme binedefinite si ne oprim la slip sau pantalon scurt.Fault ! Cartonas galben si ca tot este in discutie il scoatem pe cel portocaliu care ne indica 30 secunde de reflexie.Pielea este cel mai mare organ al corpului si prima bariera dintre corp si factorii nocivi din ambientul in care ne ducem zilele dar nu este nici de plastic nici din titan.Expunerea la U.V (mai ales acum cu foita de ceapa ce a ajuns stratul de Ozon) este echivalentul unei pedepse prin biciuire , sau mai bine faceti o baie in acid clorhidric (sa nu fiu sadic sa zic H2S04).Indicata in aceasta perioada a anului este acoperirea unei suprafete cat mai mari a corpului cu materiale textile naturale (in , bumbac) si in culori cat mai deschise , cel mai recomandat fiind albul.O palarie de paie sau o sapca sunt un imperativ.Tot vara concursul pentru primul loc in priviinta protectiei este dus intre ochi si piele , privitul indelungat intr-un punct fix , miscarea valurilor , vantul , praful si cel mai nociv , reflexia soarelui din luciul apei pedepsesc ochii in moduri pe care nu ni le putem imagina.Ca un fericit purtator de conjunctivita si nu peste mult timp posesor de ochelari de vedere tocmai din cauza lucrurilor mai sus mentionate , nu pot gasi suficiente motive si argumenta care sa va faca mai constienti decat rugamintea personala de a purta ochelari de soare cu filtru U.V.Nu cumparati prostii din plastic din piata , chinezarii ieftine care pe langa faptul ca nu va ofera protectie va veti alege si cu o modificare de dioptrie sau defect de vedere.Sunt multi producatori de accesorii de pescuit care scot pe piata si ochelari de soare la preturi foarte bune (in unele cazuri de 2 ori mai mare decat porcariile din piata si incomensurabil mai calitativi).

Stiu ca voi fi hulit de o mare majoritate a confratilor de telescopica , dar evitati consumul de alcool si bauturi racoritoare in timpul veri.In zilele excesiv de calde corpul pierde foarte multa apa prin transpiratie in urma ramanand o concentratie foarte mare de saruri.In fapt insasi esenta deshidratarii consta in aceasta prezenta masiva de saruri in organism care ingreuneaza fluxul sanguin perturband schimbul de oxigen si dioxid de carbon la nivelul plamanilor , proasta functionare a celulelor etc.Sarurile precum si alte substante abunda in bere sau bauturi racoritoare de aceea recomandat este sa bem apa plata , care daca nu avem un termos sau o lada frigorifica isi pastreaza foarte bine temperatura daca invelim recipientrul intr-un ziar (nu udati ziarul , transefrul de caldura se face mult mai rapid , de asemenea pentru gospodini si gospodine nu apucati niciodata o oala fierbinte de pe foc folosing o carpa umeda ca veti face o vizita la farmacie dupa bioxiteracol).Si inca odata voi fi injurat pentru ca va voi atrage atentia ca atunci cand beti lichide vara acestea trebuiesc sa fie undeva in jurul temperaturii de 20-25 gr C (cat mai apropiata de cea a corpului) pentru a nu deschide usa unei pneumonii.

In sezonul ploios alias Toamna , pericolul vine sub forma umiditatii.Cunoastem prea bine cadourile ce le poarta asa ca trecem repede in revista cateva obiecte de vestimentatie impermeabile dar care sa fie amabile cu pielea noastra si sa o lase sa respire in voie.

In speranta ca nu v-am taiat tot cheful de mers la pescuit si ca monitorul a scapat nepatat , va urez un calduros PRET REDUS !

Seria de lansete multifunctionala MAX
Publicat: 2024. octombrie 29. | Sursa: Szabo Attila | Articol

Modelul Carp Expert Double Tip - prima versiune - a devenit una dintre cele mai populare lansete prin simplul fapt ca, prin intermediul unui singur cotor si cu doua varfuri avem, practic, doua lansete: una de crap si una de feeder. Cu modelul Max2, proaspat lansat pe piata, am facut doua partide de pescuit diferite in doua zile. Una la feeder, la peste de talie mica si peste doua zile pe acelasi rau, cu capturi de talie mult mai mare.  Inceputul acestui articol ma gaseste utilizand...

Plase PVA reînnoite în gama Carp Expert
Publicat: 2024. mai 01. | Sursa: Attila Szabó | Articol

Produsele PVA au deja o istorie de cateva decenii in pescuitul specializat la crap si nu reprezinta o noutate absoluta. Eficienta nadirii cu cantitati mici de mix si intr-o zona foarte concentrata a ramas extrem de populara in randul pescarilor autohtoni de crap. Inclusiv in oferta Carp Expert produsele PVA au o istorie in derulare si am decis sa aliniem sortimentul cu noile tehnologii de productie, folosindu-ne de cele mai inovatoare atribute ale acestui material super ajutator. Asa a luat...

Unice, Trendy si Prinzatoare - Noile culori Salmo: FWS si LBS
Publicat: 2024. martie 14. | Sursa: Dániel Őze | Articol

Colaborarea dintre consultantii Energofish din Ungaria si Romania in materie de naluci s-a materializat prin lansarea de catre Salmo a doua noi culori unice, care nu au mai existat pana acum in portofoliul companiei poloneze. Specificatiile acestor culori au fost trasate de catre pescari de spinning din Ardeal, dar si de pasionati care obisnuiesc sa pescuiasca pe cursul Dunarii si al marilor rauri autohtone la avat, somn si salau si stiuca. Totodata, aceste doua culori au fost de...

Wizard - Edge Spin - Rapide, puternice si cu multiple aplicatii
Publicat: 2023. august 22. | Sursa: Dániel Őze | Articol

Pescuitul rapitorilor cu naluci este o tehnica nu doar spectaculoasa, ci extrem de activa iar utilizarea unei lansete potrivite speciei pe care o tintim este vitala. Din acest motiv, lanseta universala pentru pescuitul rapitorilor ramane un mit si tot din acest motiv am realizat intreaga familie Wizard Edge: fiecare model, specific fiecarui stil. Lansetele Wizard Edge - 3 Lungimi diferite, fiecare cu cate trei puteri diferite Pe langa actiunea Extra Fast, trebuie mentionat...

Pescuit la method pe ape reci
Publicat: 2020. februarie 21. | Sursa: Szabó Bence | Articol

  Odată cu apariția iernii, au apărut schimbări semnificative și pe marginea apelor, deoarece coroanele copacilor au devenit mai subțiri și activitatea peștilor se diminuează, avem o misiune tot mai grea dacă dorim să facem o partidă de pescuit bună. Micile lucruri care sunt mai puțin importante vara devin mai valoroase în acest sezon. Acestea includ, dar nu se limitează doar la: tipul cârligului, dimensiunea cârligului, felul în care sunt oferite momelile și textura...

Aromele de vară preferate de mine
Publicat: 2019. iulie 15. | Sursa: Szabó Bence | Articol

Cu aproximativ o jumătate de an în urmă, când iarna era încă în plină desfășurare, am prezentat aromele pe care le folosesc în timpul pescuitului pe apă rece. La acea vreme, au fost făcute mai multe cereri de a face același lucru cu aromele pe care le folosesc în apele în încălzire, deoarece sezonul real de pescuit este cel de vară. Din moment ce încerc să satisfac toate aceste cereri, iată o scriere despre aromele folosite de mine pe ape încălzite! Deci, să vedem...

Cheburashka, așa cum îl cunosc pescarii
Publicat: 2019. iulie 04. | Sursa: Lukacsi Bela | Articol

  Dacă cineva se uită la istoria cseburashka pe Wikipedia, de la început va intra în subiect astfel: Așa arată la exterior: o figurină maro de pluș, cu ochi uriași, cu urechi de dimensiunea asemănătoare al capului, care merge pe picioarele din spate. O figurină cunoscută din benzile de desene animat. Atunci ce este Cheburashka?        Desigur, cseburashka a devenit faimos prin figurina de poveste, numele său tot mai cunoscut printre pescari l-a primit după...

De 8 X pe drumul dezvoltării
Publicat: 2019. mai 27. | Sursa: Lukácsi Béla | Articol

În cazul nostru, cele 8 X din titlu nu înseamnă trecerea la vârsta de optzeci de ani, ci la dezvoltarea firelor împletite. Pe deoparte, mă ocup și de dezvoltarea produselor, așa că știu destul de bine acest colț al pieței produselor de pescuit, am o vedere bună asupra ofertelor curente. Dezvoltarea firelor împletite recent s-a încetit puțin, însă dezvoltarea lentă nu este deloc o stagnare pe loc, așa că acum a sosit timpul pentru schimbare.     Nu spun...

Plătici și carași la match
Publicat: 2019. mai 06. | Sursa: Frankó Zoltán | Articol

  Este primăvară, vremea în încălzire atrage peștii în zonele mai puțin adânci ale lacurilor, ale belților, a canalelor. Aici sunt mai multe surse de hrană, fac plajă, se pregătesc pentru depunerea icrelor. Primăvara devreme este o adevărată oportunitate pentru pescuitul la plută. Cu un echipament bun de match pot fi prinși atât plăticile, carașii și chiar crapii. Dar ce este necesar pentru asta? Despre aceasta veți afla în acest articol care a fost inspirat de...

MARCA SONIK LA ENERGOFISH !!!
Publicat: 2019. martie 26. | Sursa: Energo Team | Articol

Dragi clienți! Vă atragem atenția asupra mărcii britanice Sonik Sports, a carei produse se regăsesc și in oferta Energofish.  Sonik Sport Ltd. este o companie dinamică, aflată mereu în dezvoltare, cu echipamente de pescuit unice. Scopul companiei este de a produce produse care să permită pescarilor să obțină avantaje deosebite pe malul apei, la un preț acceptabil.  Compania a fost fondată în 2008 de Ian McCormack, fost director comercialal Hardy &Grays Limited,...

PESCUITUL DE IARNĂ ȘI PRIMĂVARĂ LA PEȘTI MARI
Publicat: 2019. martie 05. | Sursa: Szabó Bence | Articol

Odată cu venirea iernii, majoritatea pescarilor își agață husa de lansete pe cuier, deoarece temperatura ce se apropie tot mai mult de zero grade,vântul puternic, uneori de intensitate mare, cu precipitații abundente sub formă de ninsoare pot fi cauze ce țin departe pescarul de apă. Sunt însă și fanatici, în bunul sens al cuvântului, care nici în aceste condiții nu se pot abține, ba chiar mai mult speră în câte un crap mai măricel, și binențeles toate acestea cu...

Putere și armonie
Publicat: 2018. decembrie 12. | Sursa: Bokor Károly | Articol

De patru ani deja că folosesc echipamentele Bokor Spin în mod constant cu o experiență bogată în privința capturilor. În această privință, aș dori să menționez calitățile bune ale lansetelor. Nu ascund un lucru, și anume că vreau să vă fac chef pentru folosirea lor. În primul rând, pentru că sunt foarte utilizabile în mod universal, toate componentele echipamentului sunt puternice de la lansetă până la capătul firului, funcționând sigure. Degeaba este o...

Un vis devenit realitate
Publicat: 2018. noiembrie 23. | Sursa: Szabó Bence | Articol

Una dintre problemele cele mai preocupante pentru majoritatea pescarilor de feeder este cum să prindă crap foarte mare. După experiența mea personală, doi factori joacă rol decisiv în capturarea crapului capital, dintre care unul este locația, iar celălalt este pregătirea. Este important de reținut că prin pești capitali nu mă refer la exemplarele de 10, dar nici măcar cele de 15 kilograme, deoarece acestea sunt prezente în fiecare al doilea lac intens populat în număr de...

Scurt și la obiect
Publicat: 2018. octombrie 31. | Sursa: Lukácsi Béla | Articol

În prezent lansetele scurte sunt tot mai populare, în special în cazul partidelor de pescuit din barcă, dar mulți pescari de spining le preferă la pescuitul de pe mal, datorită lungimii scurte aceste lansete având o fiabilitate mai bună. Nu este o coincidență că marca L & K a fost prezentă pe piață cu lansete scurte, dar acum, după o lungă dezvoltare, va fi disponibilă un băț care va atrage atenția multor pescari de spining, mai ales dacă îl vor încerca. Cum...

Salmo Fury Pop năluca șmecheră
Publicat: 2018. octombrie 08. | Sursa: Lukácsi Béla | Articol

În zilele prezente, suntem invadați cu momeli speciale, printre care sunt la care folosind o tehnică specială le putem face și mai prinzătoare. Există dintre acestea care sunt două într-una, adică sunt compatibile la două tehnici. Salmo Fury Pop prin versatilitatea sa poate fi clasificată în această categorie.   Un lucru este cert, este o momeală șmecheră. Ne-am putut deja obișnui că firma Salmo nu lansează pe piață momeli simple, dintr-un punct de...

Strune Wizard pentru sezonul la răpitori
Publicat: 2018. august 27. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Încet dar sigur vine și luna octombrie, pe nesimțite trecem din vară în toamnă. Apele în răcire ne vor oferi tot mai multe posibilăți de pescuit la peștii răpitori, fiecare după prefeințele, alegând pescuitul cu peștișori vii la plută, fie tehnica mai plină de acțiune, spinningul. În multitudinea de metode de pescuit la răpitori un lucru însă nu s-a schimbat. Și acum, așa cum ne-am obișnuit deja, vom avea nevoie de o strună sigură, pe care nu-l vor reteza ori...

Vă prezentăm peleții halibut solubili de la Benzar
Publicat: 2018. august 15. | Sursa: Szabó Bence | Articol

Seria de noutăți prezentate în ultima perioadă continuă cu peletele Benzar Black Halibut. Aceste produse sunt cele mai noi tipuri de granule pe bază de cereale, din gama produselor populare miilor de pescari, și sunt alegerea perfectă pentru iubitorii de orice metodă, deoarece pot fi folosite în multe feluri. Ce merită să știți despre aceste produse? Din această scriere veți afla și acest lucru! Printre produsele noastre se pot găsi o serie de pelete ce au...

Campion la 12 ani
Publicat: 2018. iulie 31. | Sursa: Ujvári Krisztián | Articol

Anul acesta, în data de 28-29 iulie, s-a organizat de către AGVPS la Săcălășeni (Maramureș) finala de campionat național de pescuit staționar pe mai multe categorii. La categoria băieți U-15 a participat și fiul meu, Ujvari Ákos-Zsólt. În câteva cuvinte aș aminti despre strategia și echipamentul folosit de către fiul meu la acest campionat. Peștii predominanți în lacul de la Săcălășeni sunt carașii, pe lângă care se mai poate prinde aici crap, babușcă,...

Avertizoarele electrice: CXP Brenta
Publicat: 2018. iulie 13. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

  În seria noastră de articole despre prezentarea avertizoarelor noastre electrice am ajuns la CXP Brenta de data aceasta. Între avertizoarele radio prevăzute și cu senzor de lumină, acesta se remarcă pe lângă design-ul său, prin manevrabilitatea și versatilitatea simplă. Există o mulțime de argumente pentru folosirea lui, astfel încât ați putea dori să aflați mai multe despre probabil cel mai de iubit avertizor rezistent la ploaie din gama Carp Expert....

Să avem curaj să lansăm departe
Publicat: 2018. iunie 20. | Sursa: Nagy Levente | Articol

Orice pescar de crap începător se va lovi până la urmă de "baremul distanțelor mari", peste care, dacă dorește să devină un pescar bine format, va trebui să-l treacă. Nu demult am auzit o zicală "Cel mai ușor de prins peștele este acolo unde chiar se află, se hrănește". Întradevăr acesta este adevărat, și nu este nici o problemă, dacă acei pești se găsesc în apropierea malului, la o distanță accesibilă din punct de vedere al pescarului. Dar ce este...

Mărunțișuri din pelete
Publicat: 2018. iunie 06. | Sursa: Frankó Zoltán | Articol

Tehnica de pescuit method feeder deja se aproprie de granițele pescuitului la crap cu boilies, însă mie îmi stă mult mai aproape o tehnică de pescuit fină, la distanțe mai apropiate, cu un pescuit precis, în care cu o nădire precisă strângem tot mai mulți pești în jurul cârligului și pe care îi prindem sub forma unor carași, plătici și crapi frumoși. Pe parcursul expoziției din această primăvară am constatat cu stupoare cât de greu este să convingem pescarii de...

Avertizoarele noastre electrice: CXP TEVERE
Publicat: 2018. mai 30. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Setul de avertizoare CXP este folosit deja de mulți pescari mulțumiți de acest produs iar din această gamă astăzi vă voi prezenta Tevere-ul. Acest model de avertizoare a primit un exterior modern, rezistent la ploaie iar în ce privește categoria calitate-preț se situează în categoria de mijloc. Seturile pentru două, trei sau patru lansete dispun de receptoare sensibile pentru ca trăsătura să fie sesizabilă și fără probleme chiar și în cazurile de lansări de până la...

Cârlige din Japonia
Publicat: 2018. mai 08. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Punctul cel mai crucial al pescuitului – indiferent de ce metodă vorbim – este tipul de cârlig folosit, mărimea acestuia, categoria, dar înainte de toate calitatea lui. Pe seama cârligului stă succesul în pescuit, nu este de mirare, dacă pescarul încearcă să folosească întotdeauna, în orice împrejurare cel mai adecvat, cel mai perfect cârlig. În ultimele decenii centrul de producere al cârligelor a devenit Japonia, și cred că nimeni nu se miră dece. Precum în cazul...

Cuda și pentru zilele obișnuite
Publicat: 2018. aprilie 10. | Sursa: Lukácsi Béla | Articol

Aș dori să vă prezint câteva cuțite și accesorile acestora, care sunt speciale nu doar în domeniul curățării peștilor, dar pot fi tot atât de bine folosite și în bucătărie sau pe malul apei. Aceste produse sunt fabricate de firma americană Cuda, produse care sunt, de asemenea, utilizate cu satisfacție și în industria prelucrării peștelui. Iată, oferta zilei de azi, adică aceste produse voi încerca să vi le prezint. De ce sunt fantastice produsele Cuda?...

La limita ruperii unei lansete: la ce este capabil Solid Spin?
Publicat: 2018. februarie 20. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Testul lansetei de spining Solid Spin a avut loc în ultima lună a anului. Deoarece testarea limitelor performanței unui băț de carbon nu sunt prea umane în vecinătatea punctului de îngheț, am așteptat ziua în care temperatura aerului a crescut puțin peste 10 grade. Specialitatea bățului este caracterul "industrictibil" al materialului solid din carbon și, la fel precum alții, am fost și eu curios cel mai mult de aflarea punctului critic și de aflarea limitelor...

La method iarna? Și încă cum!
Publicat: 2018. ianuarie 03. | Sursa: Szabó Bence | Articol

„Ce este bun în faptul, că toată ziua stai la zero grade Celsius dârdâind lângă bățul de pescuit știind că nici nu este sigur că prinzi ceva?" Nu-i așa, prieteni pescari, că această întrebare nu doar mie mi l-au pus de vreo o mie de ori? Pescuitul în apele reci are o atmosferă aparte, ce nu poate fi comparat cu nimic altceva! Nu de mult, prima oară în viața mea, într-o ninsoare abundentă am putut să-mi practic hobbyul preferat, lucru ce m-a dăruit cu o experiență...

La știucă simplu, eficient
Publicat: 2017. noiembrie 13. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Fiind vorba despre pescuit la știucă, pe lângă pescuitul de spining dinamic, sportiv și plin de imaginație nu trebuie să uităm nici de stilul de pescuit încă îndrăgit de foarte mulți pescari, și anume pescuitul la răpitori cu peștișori vii. Această tehnică merită să se practice odată cu sosirea toamnei, odată cu răcirea treptată al apelor de la noi, atunci când peștii pașnici încep să se retragă în grupe mai mari spre ape mai adânci. Ghețurile de...

Atenție, mușcă!
Publicat: 2017. octombrie 12. | Sursa: Lukácsi Béla | Articol

Dintre peștii prădători de la noi, știuca are cei mai ascuțiți dinți, cărora retezarea unui fir de monofilament simplu sau unui fir textil nu pune mari probleme, de aceea este inevitabil folosirea unei strune corespunzătoare. Gama de strune folosite la pescuitul răpitorilor este foarte variată în zilele noastre, utilizarea lor fiind importantă mai ales la pescuitul la știucă. Pe piață se pot achiziționa mai multe tipuri de strune, dar care la ce folosește? Păi, să ne...

Noaptea crapilor mari
Publicat: 2017. octombrie 04. | Sursa: Halmos Mihaly | Articol

Ținutul Somogy. Regiunea deluroasă cu o mie de fețe, aflată între Balaton și Dráva, unde oricând merită să te întorci. Aventurierilor de genul meu este un fel de Mecca ce trebuie vizitat, unde pescuiturile la crap pe amurg lasă amintiri de neuitat în mintea pescarului. Păi da, chiar și câte o ieșire mai scurtă de doar câteva zile are efecte "terapeutice", îmi place nespus de mult să mă reîntorc aici, să fug din zgomotul marelui oraș. Dacă ar exista întradevăr...

În acțiune setul pentru avat de la Wizard
Publicat: 2017. septembrie 22. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Momentul nu ar fi putut fi mai bun, premiera pentru cea mai nouă mulinetă și lansetă de avat al familiei Wizard a căzut chiar la începutul sezonului de spining. Am așteptat cu duo-ul ASP Spin pentru scenele cu atacurile avaților din zori și seri de iulie și nu mi-a fost greu să mă îndrăgostesc de lanseta bine concepută, ce mă ajută să lansez și mai departe și de mulineta ce dictează un tempo în mare viteză nălucilor. Mulineta ASP Spin este suplă, ușoară,...