O partidă cu surprize
Publicat: 2013. mai 28. | Sursa: Mureşan Radu-Dan | Articol

Nu ştiu dacă există, în vastul dicţionar de zicale şi vorbe de duh al limbii române, vreo cugetare profundă despre timp şi bani. Dacă nu există, atunci o minte mai iscusită într-ale vorbelor ar trebui să se apuce de lucru, iar dacă există, atunci înseamnă că nu am auzit-o eu.

De ceva vreme, nu de ieri, de azi, un conflict enervant şi de-a dreptul filosofic mă bântuie. Dacă am timp, nu am bani şi afară e vreme frumoasă, dacă am timp şi bani, atunci cu siguranţă că afară va ploua iar dacă nu am timp, am bani şi vremea este una de invidiat.

Lucrurile nu se combină nicicum, iar pentru mine timpul reprezintă cea mai mare problemă. Timpul, ocupat fiind cu îndeletnicirile academice, este foarte strâns, foarte nemilos, parcă mai nemilos decât în mod normal.

Cu toate acestea, pentru ca ironia să fie completă, vremea şi calculele făcute acasă, în puţinul timp liber, nu se lasă mai prejos, fiindu-mi întru totul potrivnice. Nu ar fi o noutate ceea ce mi s-a întâmplat, însă atunci când sunt presat de timp mă înarmez cu o doză dublă de răbdare şi de „anti-neprevăzut".

Decizia e simplă. Deoarece aveam nevoie de un pescuit simplu, rapid şi practic am decis că o partidă de 2-3 ore de pescuit la feeder reprezintă cea mai bună opţiune. Motivele sunt simple, rapiditate în realizarea monturilor, cea mai bună metodă de pescuit de relaxare, necesită nadă puţină şi accesorii la fel.

Final de aprilie fiind, vreme frumoasă şi cu puţin timp la îndemână, am decis că aceasta va fi ziua în care voi realiza prima mea partidă de pescuit pe un lac din apropierea Clujului.

Datorită faptului că, la fiecare început de an, Energofish ne-a obişnuit cu noi şi noi produse, am avut parte iar de aceeaşi surpriză, produse noi, din mai toate secţiunile, în special în ceea ce priveşte nadele şi momelile.

Noutate pe piaţa românească, nada Benzar Mix Prăjit, a fost prima care mi-a atras atenţia. Este o nadă de nişă care lipsea din peisajul românesc şi are caracteristicile unei nade ce poate fi folosită, atât pe cont propriu, cât şi în combinaţii pentru diferite specii de peşti. De această dată am decis să o testez singură, fără niciun alt adaos de aditivi sau alte nade. Nada are o granulaţie medie, ceea ce o face optimă pentru orice stil de pescuit, puterea de colare este medie iar culoarea brună. Ceea ce o particularizează este conţinutul mare de particule prăjite. Mai exact, toate nadele conţin o doză specifică de seminţe prăjite, însă aceasta conţine o proporţie mult mai mare, ceea ce îi conferă un miros şi o aromă irezistibilă, atât pentru nasul omului, cât şi pentru simţurile peştilor. Acesta a fost şi motivul ce m-a determinat să nu folosesc nici un fel de aditivi, ci să o folosesc în starea ei naturală.

Pentru că m-am hotărât să pescuiesc la feeder, am ales varianta evidentă şi cea mai de încredere pentru mine, EnergoTeam Rubin Match-Feeder cu lungimea de 3,60 m. Această lansetă a fost singura care pe parcursul anilor a îndurat câteva dintre cele mai crunte pedepse şi driluri cu peşti de toate taliile. Lanseta este compusă din trei tronsoane la care se adaugă trei vârfuri pentru feeder. Pe lângă toate acestea, deoarece este o lansetă hibrid, mai are şi un tronson pentru pescuitul la sheffield.

Spuneam puţin mai sus că planurile nu funcţionează mereu aşa cum ne-am dori. Am să vă explic. Ajuns pe malul apei, pregătesc nada şi realizez o montură clasică pentru pescuitul la feeder. Coşuleţ, anti tangler, biluţă opritoare, vârtej. Aleg un loc, undeva la 35-40 de metri deoarece acolo văzusem activitate de peşti şi încep să sondez apa. Din păcate pentru mine, cea mai mare surpriză a fost adâncimea apei care se situa în jurul valorii de un metru. După o sondare de aproximativ o oră, a unei lungimi de mal de circa 50 de metri şi distanţe de până la 50 de metri în larg, am concluzionat că mi-am ales prost metoda.

Revin la locul iniţial şi decid să schimb tactica radical. Din lene, comoditate sau grabă am luat cu mine tot arsenalul de pescuit, nu doar cel pentru feeder. Astfel, decid să încerc o abordare diferită. Renunţ la tronsoanele pentru feeder şi îl aleg pe cel de match. Motivul a fost simplu, într-o apă cu o adâncimea mică şi relativ constantă, peştii sunt, fie în zonele adânci (dacă ele există), fie sunt pe întreaga suprafaţă, datorită încălzirii vremii. Se părea că cea de a doua variantă era cea mai apropiată de adevăr, cu atât mai mult cu cât în faţa mea, la circa 15-17 metri, exista un pâlc de stuf în şi în jurul căruia era activitate foarte bună. Am dedus că peştii se pregătesc de depus, probabilitatea de a prinde ceva era destul de mare.

Caut rapid prin trusă şi încerc să încropesc o linie de match. Toate astea ţinând cont că din lipsă de timp nu am apucat nici măcar să schimb firele de pe mulinete sau să iau cu mine toate plutele pentru match.

Mulineta aleasă a fost prima pe care am găsit-o în trusă, Black Spider Match de 4000. Mulineta aceasta am mai folosit-o în trecut la mai multe partide, fie ele de feeder, fie de match. Spre norocul meu, era în trusă şi ştiam că mă voi putea baza pe ea. Mulineta este realizată dintr-un material foarte uşor şi rezistent, are în interior 5+1 rulmenţi, iar puterea ei de recuperare este de 5.2:1. Chiar dacă nu are un raport de peste 6, tamburul de dimensiuni mari compensează acest handicap, recuperarea firului fiind foarte rapidă. Angrenajele interne sunt puternice şi, după aproape un an de folosire, atât la match, cât şi la feeder, ea sună şi se comportă la fel ca în prima zi.

Din păcate, singurul fir disponibil pe această mulinetă era Carp Expert cu diametrul de 0,18 mm. Un fir puţin prea gros pentru această perioadă a anului, însă nu îmi făceam griji prea mari. Firul este suplu, rezistent şi cu proprietăţi de scufundare excelente. Deşi rămăsese pe tambur din timpul verii trecute, nu purta la suprafaţă semne ale uzurii. Am primit un plus de încredere că totul va fi bine.

Alături de acest fir, am mai avut cu mine şi un set de plumbi Mini de la Energofish, plumbi pe care nu-i mai folosisem până acum, însă diametrul lor era ceea ce îmi trebuia mie pentru montura pe care alesesem. Sunt semi-moi, foarte bine centraţi, culisarea lor pe fir se putea realiza uşor, fără a pune în pericol integritatea angrenajului.

În ceea ce priveşte plutele, am decis să folosesc un model relativ nou de la EnergoTeam, modelul Joker cu greutatea de 5 grame. Aş putea minţi, dar am să fiu sincer când vă spun că am achiziţionat aceste plute acum ceva vreme cu scopul de a pescui pe lacuri la match pe distanţe mici, însă lipsa timpului nu mi-a permis nici măcar să le scot din ambalajul lor pentru a le proba. Se pare că de această dată aveau să fie supuse testului deoarece îmi păreau perfecte pentru ceea ce îmi propusesem.

Aşa cum se poate vedea din imagini, sunt plute scurte, comod de folosit şi, ca şi o caracteristică, nu au niciun fel de greutate ataşată fiind perfecte pentru montura mea. Desigur, aveam mereu opţiunea de a folosi o plută normală, însă lungimea ei mare şi adâncimea mică a apei nu ar fi făcut casă bună. Motivele sunt simple. Pluta ar fi stat mult prea aproape de zona nădită, de substratul apei. În plus, un pescuit „între ape" ar fi fost greu de realizat, încâlcirile ar fi fost frecvente.

Pentru restul accesoriilor am optat pentru câteva clasice ale pescuiturilor mele. Pentru forfac am ales firul Cralusso HookLenght Line cu diametrul de 0.14mm. Acest fir suplu şi ieşit din comun de rezistent s-a dovedit a fi, pe parcursul timpului, cel mai bun fir pentru forfac pe care l-am folosit vreodată. Este rezistent la nod, la rupere şi la abraziune. Are toate pozitivele unui fir ce se apropie de perfecţiune.

Pentru partea terminală am folosit vârtejele triple de la Black Spider, de mărimea 12. Aceste accesorii sunt vitale pentru pescuitul la match deoarece, în timpul recuperării, la viteze mari, momelile au tendinţa de a căpăta o mişcare de rotaţie care, în lipsa vârtejului, ar face ca forfacul şi firul să se răsucească.

Cârligele fost şi ele nişte clasice de care sunt extrem de încântat. Am optat pentru EnergoTeam Excalibur Bream Maggot cu mărimea de 12 şi 14. Succesul iniţial al acestor cârlige au determinat consultanţii Energofish să continue fabricarea precum şi introducerea unor mărimi mai mici, destinate chiar şi celor mai mici peşti. Pentru că era primăvară iar apa nu era tocmai caldă, am decis să folosesc dimensiunile cele mai mici de cârlige, însă cu menţiunea că am ales acest model datorită compromisului dintre dimensiunea scăzută şi grosimea puţin mai mare a sârmei din care sunt realizate. Această alegere a avut în vedere faptul că, din auzite, în acel lac existau şi ciortani şi crapi, astfel, în cazul unui crap mai răsărit, să nu am probleme din cauza cârligului.

Montura a fost una simplă, special aleasă pentru acest stil de pescuit. Am eliminat din schemă opritorul T deoarece pluta nu are niciun fel de lest la bază. Folosind o montură clasică, aşa cum am prezentat într-un articol precedent, pluta ar fi zburat haotic, ar fi fluturat precum un steguleţ, caz în care nu aş fi atins niciodată distanţa dorită sau m-aş fi luptat cu încâlciturile.

Datorită sistemului plutei fără lest, aceasta a fost oprită între alice de plumb care au un dublu rol. Pe de o parte acest plumb lestează pluta în proporţie de 90% iar pe de alta o fixează în loc, stabilind adâncimea la care urmează să pescuiesc.

La aproximativ 30 de cm de vârtej, am adăugat o alică ce are ca şi rol, pe lângă lestarea mai fină a plutei şi rigidizarea liniei pentru evita încâlcirile.

Apoi la 15 cm deasupra vârtejului am mai adăugat încă o alică ce are acelaşi rol ca şi cea de mai sus.

La capătul firului am ataşat vârtejul triplu care, pe lângă rolul său de a elimina răsucirea firului, acţiona şi ca alică de semnalizare. Aceasta a fost linia mea de pornire, dar datorită plumbilor de calitate şi a firului rezistent, în cazul în care peştii ar fi mâncat bine şi fără prea mari mofturi...

... alica situată la 15 cm de vârtej putea fi trasă deasupra vârtejului pentru a se scufunda mai rapid. Alica, de la 30 de cm de vârtej, ar fi fost adusă la doar 15, iar din bulk-ul de sub plută se poate aduce o altă alică în locul celei de la 30 de cm. Astfel forma liniei ar fi fost păstrată, însă evoluţia ei în apă ar fi fost modificată.

Grăbit şi neatent, odată ce am finalizat montura şi pregătirile, am efectuat şi ceea ce trebuia să fie prima activitate odată ajuns pe apă, folosirea spray-ului împotriva ţânţarilor şi, mai important, împotriva căpuşelor. Vape Derm Extra are la bază componente naturale care, folosite împreună, ajută la alungarea insectelor enervante şi dăunătoare care fac mai grea viaţa pescarilor şi nu numai.

După nădirea ce a constat din aproximativ 10 bulgări de mărimea unui kiwi, am trecut la pescuit. Am ales să lansez din mână bulgări mici deoarece nu am dorit să creez zgomot prea mare şi să-mi stric, din start, vadul.

Primul peşte, sosit pe un vierme mare roşu, a fost un pseudorasbora, un peşte extrem de dăunător pentru mediu şi pescari. Enervant, agresiv şi greu de prins.

Din nefericire acest peşte, este la fel de supărăcios ca şi somnul pitic. Este atras de orice nadă şi momeală şi este foarte greu de evitat.

Odată ce am reuşit să am o frecvenţă bună la aceşti peşti, am încercat să rotesc momelile de la cârlig, pentru a realiza o posibilă selecţie a peştilor. Un vierme alb, tras pe cârlig şi două-trei larve a fost o combinaţie care a dat rezultate foarte bune.

Prima lansare şi primul peşte mai răsărit, o babuşcă friguroasă. Această momeală a reuşit să facă o oarecare selecţie şi din cauza faptului că, odată ce au sosit în zonă babuştele şi caraşii, mici dăunători au părăsit vadul nădit.

Apoi am mai încercat o armă „secretă". Sprayul Benzar Mix cu aromă de Brasem-Caramel nu numai că a crescut frecvenţa trăsăturilor cu peste 50% dar a şi reuşit să aducă peşti mai frumoşi. Fiind realizat cu un adaos foarte mare de aromă şi având la bază alcool, acest spray are o atractivitate ieşită din comun precum şi o dispersie foarte bună.

După câţiva caraşi, şi-a făcut apariţia şi un crăpuşor de toată frumuseţea care, prin forţa şi determinarea lui, a făcut partida mai plăcută şi drilul mai incitant.

Trăsăturile au continuat pe tot parcursul partidei de numai câteva ore. Nu a fost nevoie să modific montura, deoarece o cădere lină a momelii a fost ceea ce incita peştii să muşte.

Lanseta scurtă a fost principalul atu al acestei partide, care ar fi putut să fie un rateu total dacă nu aveam la mine acest hibrid spectaculos numit Rubin Match-Feeder.

Firul, deşi unul prea gros şi învechit, s-a comportat neaşteptat. S-a scufundat perfect şi nu am avut surprize neplăcute când am mutat plumbii pe fir, plumbi care prin calitatea lor au protejat firul.

Nada fost perfectă. S-a comportat excelent la umectare, mecanica fiind stabilită prin umectare şi puterea de strângere. Peştii nu i-au putut rezista, dovadă stă captura realizată în trei ore de pescuit într-un aprilie friguros, însorit şi capricios.

CARLIGE EXCALIBUR BREAM MAGGOT
8.00 lei
FIR INAINTAS CRALUSSO PRESTIGE
21.00 lei
VERTAJE TRIPLE CARP EXPERT
7.00 lei
Nada Benzar Mix 1 kg
11.50 lei
Lanseta EnergoTeam Rubin Match-Feeder
307.00 lei
Seria de lansete multifunctionala MAX
Publicat: 2024. octombrie 29. | Sursa: Szabo Attila | Articol

Modelul Carp Expert Double Tip - prima versiune - a devenit una dintre cele mai populare lansete prin simplul fapt ca, prin intermediul unui singur cotor si cu doua varfuri avem, practic, doua lansete: una de crap si una de feeder. Cu modelul Max2, proaspat lansat pe piata, am facut doua partide de pescuit diferite in doua zile. Una la feeder, la peste de talie mica si peste doua zile pe acelasi rau, cu capturi de talie mult mai mare.  Inceputul acestui articol ma gaseste utilizand...

Plase PVA reînnoite în gama Carp Expert
Publicat: 2024. mai 01. | Sursa: Attila Szabó | Articol

Produsele PVA au deja o istorie de cateva decenii in pescuitul specializat la crap si nu reprezinta o noutate absoluta. Eficienta nadirii cu cantitati mici de mix si intr-o zona foarte concentrata a ramas extrem de populara in randul pescarilor autohtoni de crap. Inclusiv in oferta Carp Expert produsele PVA au o istorie in derulare si am decis sa aliniem sortimentul cu noile tehnologii de productie, folosindu-ne de cele mai inovatoare atribute ale acestui material super ajutator. Asa a luat...

Unice, Trendy si Prinzatoare - Noile culori Salmo: FWS si LBS
Publicat: 2024. martie 14. | Sursa: Dániel Őze | Articol

Colaborarea dintre consultantii Energofish din Ungaria si Romania in materie de naluci s-a materializat prin lansarea de catre Salmo a doua noi culori unice, care nu au mai existat pana acum in portofoliul companiei poloneze. Specificatiile acestor culori au fost trasate de catre pescari de spinning din Ardeal, dar si de pasionati care obisnuiesc sa pescuiasca pe cursul Dunarii si al marilor rauri autohtone la avat, somn si salau si stiuca. Totodata, aceste doua culori au fost de...

Wizard - Edge Spin - Rapide, puternice si cu multiple aplicatii
Publicat: 2023. august 22. | Sursa: Dániel Őze | Articol

Pescuitul rapitorilor cu naluci este o tehnica nu doar spectaculoasa, ci extrem de activa iar utilizarea unei lansete potrivite speciei pe care o tintim este vitala. Din acest motiv, lanseta universala pentru pescuitul rapitorilor ramane un mit si tot din acest motiv am realizat intreaga familie Wizard Edge: fiecare model, specific fiecarui stil. Lansetele Wizard Edge - 3 Lungimi diferite, fiecare cu cate trei puteri diferite Pe langa actiunea Extra Fast, trebuie mentionat...

Pescuit la method pe ape reci
Publicat: 2020. februarie 21. | Sursa: Szabó Bence | Articol

  Odată cu apariția iernii, au apărut schimbări semnificative și pe marginea apelor, deoarece coroanele copacilor au devenit mai subțiri și activitatea peștilor se diminuează, avem o misiune tot mai grea dacă dorim să facem o partidă de pescuit bună. Micile lucruri care sunt mai puțin importante vara devin mai valoroase în acest sezon. Acestea includ, dar nu se limitează doar la: tipul cârligului, dimensiunea cârligului, felul în care sunt oferite momelile și textura...

Aromele de vară preferate de mine
Publicat: 2019. iulie 15. | Sursa: Szabó Bence | Articol

Cu aproximativ o jumătate de an în urmă, când iarna era încă în plină desfășurare, am prezentat aromele pe care le folosesc în timpul pescuitului pe apă rece. La acea vreme, au fost făcute mai multe cereri de a face același lucru cu aromele pe care le folosesc în apele în încălzire, deoarece sezonul real de pescuit este cel de vară. Din moment ce încerc să satisfac toate aceste cereri, iată o scriere despre aromele folosite de mine pe ape încălzite! Deci, să vedem...

Cheburashka, așa cum îl cunosc pescarii
Publicat: 2019. iulie 04. | Sursa: Lukacsi Bela | Articol

  Dacă cineva se uită la istoria cseburashka pe Wikipedia, de la început va intra în subiect astfel: Așa arată la exterior: o figurină maro de pluș, cu ochi uriași, cu urechi de dimensiunea asemănătoare al capului, care merge pe picioarele din spate. O figurină cunoscută din benzile de desene animat. Atunci ce este Cheburashka?        Desigur, cseburashka a devenit faimos prin figurina de poveste, numele său tot mai cunoscut printre pescari l-a primit după...

De 8 X pe drumul dezvoltării
Publicat: 2019. mai 27. | Sursa: Lukácsi Béla | Articol

În cazul nostru, cele 8 X din titlu nu înseamnă trecerea la vârsta de optzeci de ani, ci la dezvoltarea firelor împletite. Pe deoparte, mă ocup și de dezvoltarea produselor, așa că știu destul de bine acest colț al pieței produselor de pescuit, am o vedere bună asupra ofertelor curente. Dezvoltarea firelor împletite recent s-a încetit puțin, însă dezvoltarea lentă nu este deloc o stagnare pe loc, așa că acum a sosit timpul pentru schimbare.     Nu spun...

Plătici și carași la match
Publicat: 2019. mai 06. | Sursa: Frankó Zoltán | Articol

  Este primăvară, vremea în încălzire atrage peștii în zonele mai puțin adânci ale lacurilor, ale belților, a canalelor. Aici sunt mai multe surse de hrană, fac plajă, se pregătesc pentru depunerea icrelor. Primăvara devreme este o adevărată oportunitate pentru pescuitul la plută. Cu un echipament bun de match pot fi prinși atât plăticile, carașii și chiar crapii. Dar ce este necesar pentru asta? Despre aceasta veți afla în acest articol care a fost inspirat de...

MARCA SONIK LA ENERGOFISH !!!
Publicat: 2019. martie 26. | Sursa: Energo Team | Articol

Dragi clienți! Vă atragem atenția asupra mărcii britanice Sonik Sports, a carei produse se regăsesc și in oferta Energofish.  Sonik Sport Ltd. este o companie dinamică, aflată mereu în dezvoltare, cu echipamente de pescuit unice. Scopul companiei este de a produce produse care să permită pescarilor să obțină avantaje deosebite pe malul apei, la un preț acceptabil.  Compania a fost fondată în 2008 de Ian McCormack, fost director comercialal Hardy &Grays Limited,...

PESCUITUL DE IARNĂ ȘI PRIMĂVARĂ LA PEȘTI MARI
Publicat: 2019. martie 05. | Sursa: Szabó Bence | Articol

Odată cu venirea iernii, majoritatea pescarilor își agață husa de lansete pe cuier, deoarece temperatura ce se apropie tot mai mult de zero grade,vântul puternic, uneori de intensitate mare, cu precipitații abundente sub formă de ninsoare pot fi cauze ce țin departe pescarul de apă. Sunt însă și fanatici, în bunul sens al cuvântului, care nici în aceste condiții nu se pot abține, ba chiar mai mult speră în câte un crap mai măricel, și binențeles toate acestea cu...

Putere și armonie
Publicat: 2018. decembrie 12. | Sursa: Bokor Károly | Articol

De patru ani deja că folosesc echipamentele Bokor Spin în mod constant cu o experiență bogată în privința capturilor. În această privință, aș dori să menționez calitățile bune ale lansetelor. Nu ascund un lucru, și anume că vreau să vă fac chef pentru folosirea lor. În primul rând, pentru că sunt foarte utilizabile în mod universal, toate componentele echipamentului sunt puternice de la lansetă până la capătul firului, funcționând sigure. Degeaba este o...

Un vis devenit realitate
Publicat: 2018. noiembrie 23. | Sursa: Szabó Bence | Articol

Una dintre problemele cele mai preocupante pentru majoritatea pescarilor de feeder este cum să prindă crap foarte mare. După experiența mea personală, doi factori joacă rol decisiv în capturarea crapului capital, dintre care unul este locația, iar celălalt este pregătirea. Este important de reținut că prin pești capitali nu mă refer la exemplarele de 10, dar nici măcar cele de 15 kilograme, deoarece acestea sunt prezente în fiecare al doilea lac intens populat în număr de...

Scurt și la obiect
Publicat: 2018. octombrie 31. | Sursa: Lukácsi Béla | Articol

În prezent lansetele scurte sunt tot mai populare, în special în cazul partidelor de pescuit din barcă, dar mulți pescari de spining le preferă la pescuitul de pe mal, datorită lungimii scurte aceste lansete având o fiabilitate mai bună. Nu este o coincidență că marca L & K a fost prezentă pe piață cu lansete scurte, dar acum, după o lungă dezvoltare, va fi disponibilă un băț care va atrage atenția multor pescari de spining, mai ales dacă îl vor încerca. Cum...

Salmo Fury Pop năluca șmecheră
Publicat: 2018. octombrie 08. | Sursa: Lukácsi Béla | Articol

În zilele prezente, suntem invadați cu momeli speciale, printre care sunt la care folosind o tehnică specială le putem face și mai prinzătoare. Există dintre acestea care sunt două într-una, adică sunt compatibile la două tehnici. Salmo Fury Pop prin versatilitatea sa poate fi clasificată în această categorie.   Un lucru este cert, este o momeală șmecheră. Ne-am putut deja obișnui că firma Salmo nu lansează pe piață momeli simple, dintr-un punct de...

Strune Wizard pentru sezonul la răpitori
Publicat: 2018. august 27. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Încet dar sigur vine și luna octombrie, pe nesimțite trecem din vară în toamnă. Apele în răcire ne vor oferi tot mai multe posibilăți de pescuit la peștii răpitori, fiecare după prefeințele, alegând pescuitul cu peștișori vii la plută, fie tehnica mai plină de acțiune, spinningul. În multitudinea de metode de pescuit la răpitori un lucru însă nu s-a schimbat. Și acum, așa cum ne-am obișnuit deja, vom avea nevoie de o strună sigură, pe care nu-l vor reteza ori...

Vă prezentăm peleții halibut solubili de la Benzar
Publicat: 2018. august 15. | Sursa: Szabó Bence | Articol

Seria de noutăți prezentate în ultima perioadă continuă cu peletele Benzar Black Halibut. Aceste produse sunt cele mai noi tipuri de granule pe bază de cereale, din gama produselor populare miilor de pescari, și sunt alegerea perfectă pentru iubitorii de orice metodă, deoarece pot fi folosite în multe feluri. Ce merită să știți despre aceste produse? Din această scriere veți afla și acest lucru! Printre produsele noastre se pot găsi o serie de pelete ce au...

Campion la 12 ani
Publicat: 2018. iulie 31. | Sursa: Ujvári Krisztián | Articol

Anul acesta, în data de 28-29 iulie, s-a organizat de către AGVPS la Săcălășeni (Maramureș) finala de campionat național de pescuit staționar pe mai multe categorii. La categoria băieți U-15 a participat și fiul meu, Ujvari Ákos-Zsólt. În câteva cuvinte aș aminti despre strategia și echipamentul folosit de către fiul meu la acest campionat. Peștii predominanți în lacul de la Săcălășeni sunt carașii, pe lângă care se mai poate prinde aici crap, babușcă,...

Avertizoarele electrice: CXP Brenta
Publicat: 2018. iulie 13. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

  În seria noastră de articole despre prezentarea avertizoarelor noastre electrice am ajuns la CXP Brenta de data aceasta. Între avertizoarele radio prevăzute și cu senzor de lumină, acesta se remarcă pe lângă design-ul său, prin manevrabilitatea și versatilitatea simplă. Există o mulțime de argumente pentru folosirea lui, astfel încât ați putea dori să aflați mai multe despre probabil cel mai de iubit avertizor rezistent la ploaie din gama Carp Expert....

Să avem curaj să lansăm departe
Publicat: 2018. iunie 20. | Sursa: Nagy Levente | Articol

Orice pescar de crap începător se va lovi până la urmă de "baremul distanțelor mari", peste care, dacă dorește să devină un pescar bine format, va trebui să-l treacă. Nu demult am auzit o zicală "Cel mai ușor de prins peștele este acolo unde chiar se află, se hrănește". Întradevăr acesta este adevărat, și nu este nici o problemă, dacă acei pești se găsesc în apropierea malului, la o distanță accesibilă din punct de vedere al pescarului. Dar ce este...

Mărunțișuri din pelete
Publicat: 2018. iunie 06. | Sursa: Frankó Zoltán | Articol

Tehnica de pescuit method feeder deja se aproprie de granițele pescuitului la crap cu boilies, însă mie îmi stă mult mai aproape o tehnică de pescuit fină, la distanțe mai apropiate, cu un pescuit precis, în care cu o nădire precisă strângem tot mai mulți pești în jurul cârligului și pe care îi prindem sub forma unor carași, plătici și crapi frumoși. Pe parcursul expoziției din această primăvară am constatat cu stupoare cât de greu este să convingem pescarii de...

Avertizoarele noastre electrice: CXP TEVERE
Publicat: 2018. mai 30. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Setul de avertizoare CXP este folosit deja de mulți pescari mulțumiți de acest produs iar din această gamă astăzi vă voi prezenta Tevere-ul. Acest model de avertizoare a primit un exterior modern, rezistent la ploaie iar în ce privește categoria calitate-preț se situează în categoria de mijloc. Seturile pentru două, trei sau patru lansete dispun de receptoare sensibile pentru ca trăsătura să fie sesizabilă și fără probleme chiar și în cazurile de lansări de până la...

Cârlige din Japonia
Publicat: 2018. mai 08. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Punctul cel mai crucial al pescuitului – indiferent de ce metodă vorbim – este tipul de cârlig folosit, mărimea acestuia, categoria, dar înainte de toate calitatea lui. Pe seama cârligului stă succesul în pescuit, nu este de mirare, dacă pescarul încearcă să folosească întotdeauna, în orice împrejurare cel mai adecvat, cel mai perfect cârlig. În ultimele decenii centrul de producere al cârligelor a devenit Japonia, și cred că nimeni nu se miră dece. Precum în cazul...

Cuda și pentru zilele obișnuite
Publicat: 2018. aprilie 10. | Sursa: Lukácsi Béla | Articol

Aș dori să vă prezint câteva cuțite și accesorile acestora, care sunt speciale nu doar în domeniul curățării peștilor, dar pot fi tot atât de bine folosite și în bucătărie sau pe malul apei. Aceste produse sunt fabricate de firma americană Cuda, produse care sunt, de asemenea, utilizate cu satisfacție și în industria prelucrării peștelui. Iată, oferta zilei de azi, adică aceste produse voi încerca să vi le prezint. De ce sunt fantastice produsele Cuda?...

La limita ruperii unei lansete: la ce este capabil Solid Spin?
Publicat: 2018. februarie 20. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Testul lansetei de spining Solid Spin a avut loc în ultima lună a anului. Deoarece testarea limitelor performanței unui băț de carbon nu sunt prea umane în vecinătatea punctului de îngheț, am așteptat ziua în care temperatura aerului a crescut puțin peste 10 grade. Specialitatea bățului este caracterul "industrictibil" al materialului solid din carbon și, la fel precum alții, am fost și eu curios cel mai mult de aflarea punctului critic și de aflarea limitelor...

La method iarna? Și încă cum!
Publicat: 2018. ianuarie 03. | Sursa: Szabó Bence | Articol

„Ce este bun în faptul, că toată ziua stai la zero grade Celsius dârdâind lângă bățul de pescuit știind că nici nu este sigur că prinzi ceva?" Nu-i așa, prieteni pescari, că această întrebare nu doar mie mi l-au pus de vreo o mie de ori? Pescuitul în apele reci are o atmosferă aparte, ce nu poate fi comparat cu nimic altceva! Nu de mult, prima oară în viața mea, într-o ninsoare abundentă am putut să-mi practic hobbyul preferat, lucru ce m-a dăruit cu o experiență...

La știucă simplu, eficient
Publicat: 2017. noiembrie 13. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Fiind vorba despre pescuit la știucă, pe lângă pescuitul de spining dinamic, sportiv și plin de imaginație nu trebuie să uităm nici de stilul de pescuit încă îndrăgit de foarte mulți pescari, și anume pescuitul la răpitori cu peștișori vii. Această tehnică merită să se practice odată cu sosirea toamnei, odată cu răcirea treptată al apelor de la noi, atunci când peștii pașnici încep să se retragă în grupe mai mari spre ape mai adânci. Ghețurile de...

Atenție, mușcă!
Publicat: 2017. octombrie 12. | Sursa: Lukácsi Béla | Articol

Dintre peștii prădători de la noi, știuca are cei mai ascuțiți dinți, cărora retezarea unui fir de monofilament simplu sau unui fir textil nu pune mari probleme, de aceea este inevitabil folosirea unei strune corespunzătoare. Gama de strune folosite la pescuitul răpitorilor este foarte variată în zilele noastre, utilizarea lor fiind importantă mai ales la pescuitul la știucă. Pe piață se pot achiziționa mai multe tipuri de strune, dar care la ce folosește? Păi, să ne...

Noaptea crapilor mari
Publicat: 2017. octombrie 04. | Sursa: Halmos Mihaly | Articol

Ținutul Somogy. Regiunea deluroasă cu o mie de fețe, aflată între Balaton și Dráva, unde oricând merită să te întorci. Aventurierilor de genul meu este un fel de Mecca ce trebuie vizitat, unde pescuiturile la crap pe amurg lasă amintiri de neuitat în mintea pescarului. Păi da, chiar și câte o ieșire mai scurtă de doar câteva zile are efecte "terapeutice", îmi place nespus de mult să mă reîntorc aici, să fug din zgomotul marelui oraș. Dacă ar exista întradevăr...

În acțiune setul pentru avat de la Wizard
Publicat: 2017. septembrie 22. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Momentul nu ar fi putut fi mai bun, premiera pentru cea mai nouă mulinetă și lansetă de avat al familiei Wizard a căzut chiar la începutul sezonului de spining. Am așteptat cu duo-ul ASP Spin pentru scenele cu atacurile avaților din zori și seri de iulie și nu mi-a fost greu să mă îndrăgostesc de lanseta bine concepută, ce mă ajută să lansez și mai departe și de mulineta ce dictează un tempo în mare viteză nălucilor. Mulineta ASP Spin este suplă, ușoară,...