Nu ştiu de ce, dar mi se pare că primăvara este mult mai capricioasă decât toamna. Ploaia, vântul şi frigul se succed pe rând sau atacă împreună într-o simpatică haită de eterni prieteni ai pescarului. Sesizaţi ironia. Lacurile dezgheţate sunt prea reci pentru o activitate serioasă, lacurile, încă îngheţate, sunt mult prea periculoase pentru pescuit, iar râurile din zonă duc lipsă de peşti, apa însă abundă în cormorani, unii înaripaţi, alţii bipezi.
Lacurile productive sunt tot mai puţine, zvonurile despre peşti prinşi sunt scumpe la auz, astfel încât, pentru pescarul chinuit, prea puţine alternative se întrezăresc. Aranjarea, rearanjarea şi potrivirea sculelor şi accesoriilor devin practici uzuale.
O altă îndeletnicire, care nu trebuie omisă de niciun pescar, este partea de atelier. Aici ne menţinem în formă, cu legatul cârligelor, realizarea monturilor, experimentarea noilor tehnici, trucuri şi secrete într-ale pescuitului şi, de ce nu, este momentul cel mai bun pentru planuri, vise şi dorinţe de viitor.
În articolele anterioare am încercat să prezint, pe înţelesul tuturor, modul în care se realizează monturile pentru pescuitul la match, plecând de la cele mai simple şi mergând la cele mai complicate. Astfel, după montura cu plută fixă şi cea cu plută culisantă, a venit şi rândul monturii cu pluta slider.
Înainte de a trece la prezentarea materialelor necesare pentru realizarea acestei monturi, se impun o serie de explicaţii asupra a ceea ce înseamnă montura cu plută slider.
Pescuitul cu plută slider este, la bază, identic cu pescuitul la plută culisantă, însă o serie de caracteristici fac acest stil să fie deosebit.
Spre deosebire de monturile precedente, aceasta este extrem de simplă, însă tehnica necesară este una mai specială. Pluta slider este pluta care nu are nicio greutate ataşată, în afară de greutaea ei. Cu alte cuvinte, spre deosebire de plutele anterioare, aceasta nu are niciun fel de lest ataşat. Un alt principiu al plutei slider este acela că întreaga greutate necesară pentru a lesta pluta este ataşat pe fir.
Deoarece pluta nu are niciun fel de greutate, distanţa minimă dintre plută şi bulk-ul plumbului, obligatorie în cazul monturii cu plută culisantă, nu mai există. Aşa cum veţi vedea mai departe, pluta va fi foarte apropiată de bulk-ul de plumb.
Dar destul cu chestiunile particulare, acum este momentul să trecem la enumerarea accesoriilor şi la realizarea monturii.
În primul rând, este nevoie de o plută specială slider. Alegerea mea, în ultima vreme, o constituie pluta de excepţie a poducătorului Cralusso, numită Zero Slider. Aşa cum se poate observa şi din imagine, pluta nu are niciun fel de greutate ataşată, în plus, se bucură de întreaga paletă a tehnologiei inovative Cralusso. Corpul special, cu foarte bune caracteristici aerodinamice, antena gradată, care ajută foarte mult la lestarea de fineţe a plutei, precum şi sistemul special Zero Slider, pentru blocarea plutei în zbor şi apoi culisarea ei odată ajunsă în apă.
Un alt accesoriu, esenţial pentru montura cu plută slider, este nodul din aţă care are rolul de a determina adâncimea apei şi adâncimea la care pescuim. Cu alte cuvinte, rolul său este acelaşi ca şi în cazul monturii cu plută culisantă. În funcţie de situaţie, pentru această montură se poate folosi, sau nu, biluţa culisantă din plastic. Folosirea, sau nefolosirea ei, ţine strict de diametrul adaptorului slider necesar pentru culisarea pe fir.
La fel de esenţial este şi plumbul. În cazul monturii slider se impune folosirea unui bulk format din cât mai puţini plumbi. În cazul nostru, pentru o plută de 10 grame, am optat pentru un bulk format dintr-un plumb Cralusso de 8 grame, restul de două grame necesare va fi format din alice de semnalizare şi echilibrare critică. Unul dintre principiile monturii cu plută slider este acela că trebuie să fie cât mai simplă pentru a se reduce la maxim încâlcirile.
Pentru că spuneam că montura este simplă, însă tehnica este dificilă, pentru a finaliza întregul angrenaj mai avem nevoie de un vârtej triplu, pentru a se evita răsucirea forfacului în momentul reuperării. În cazul meu am optat pentru vârtejul EnergoTeam Black Spider mărimea 10.
Odată ce am trecut în revistă accesoriile, este momentul să trecem la realizarea monturii propriu-zise.
Primul pas este introducerea nodului opritor pe firul principal.
În funcţie de diametrul adaptorului pentru pluta slider, introduceţi, sau nu, o biluţă culisantă din plastic, pentru o opri alunecarea adaptorului peste nodul opritor.
Apoi se introduce pluta slider, conform indicaţiilor producătorului Cralusso. Respectarea datelor tehnice de folosire este imperios necesară pentru a realiza montura corectă, care se va comporta bine, atât în zbor, cât şi în apă.
După ce pluta a fost introdusă corect, se introduce plumbul principal. Acesta a fost fixat în loc cu două alice mici. În general, plumbul principal trebuie să fie, în medie, cu 2 grame mai uşor decât gramajul necesar pentru a lesta pluta pentru a avea la dispoziţie o paletă de 2 grame pe care să le aşezăm pe fir, în funcţie de necesitate.
Montura poate fi considerată finalizată după ce am aşezat vârtejul şi am lestat-o. Montura finită vă arăta astfel. Este absolut obligatoriu ca pluta slider să se sprijine, în momenul lansării, pe bulk.
În funcţie de necesităţi, plumbajul constituit din alicele de echilibrare poate fi mutat pe linie pentru a obţine diferite prezentări în momentul aşezării monturii pe vadul de pescuit.
O variaţie a monturii clasice vine dinspre italieni care au realizat un hibrid intre una dintre monturile culisante şi pluta slider. Aşadar, după ce aţi introdus pe fir nodul opritor, biluţa din plastic şi pluta, pe fir se leagă un vârtej triplu. Dacă aţi citit articolul despre montura culisantă, veţi putea observa principiul.
De acest vârtej se leagă o bucată de fir pe care se aşează bulk-ul precum şi plumbii de semnalizare / lestare, proporţiile de greutate ramânând aceleaşi. Foarte important, în această situaţie, este ca distanţa dintre vârtejul opritor superior şi bulk să fie egală cu cel puţin 1 şi ½ din lungimea totală a plutei, astfel încât pluta să nu atingă în niciun fel plumbul. Această montură a fost folosită pentru prima dată de către pescarii italieni pentru a obţine distanţe mari de lansare şi pescuit.
O altă variaţiune a acestei monturi este cea cu firul răsucit. Montura este la fel de simplă. Se introduce nodul, biluţa, pluta şi plumbul principal. Apoi din firul principal se lasă o lungime egală cu aproximativ două lungimi de plută. Se ţine bine cu degetele de fir, în partea superioară, dinspre plută, iar capătul, unde se termină firul, se răsuceşte cât de mult puţeţi. Apoi, după ce aţi răsucit suficient de mult, uniţi capătul firului cu locul în care aţi ţinut firul în partea superioară. De fapt, în pliaţi în două.
Dacă procedura a reuşit, atunci rezultatul trebuie să fie acesta.
Pasul următor este legarea firului dublat cu un fir simplu, de grosime intermediară. Pentru aceasta, veţi realiza acest nod. Firul dublat şi firul simplu se aşează în paralel.
Se realizează un ochet / buclă.
Cele două capete rămase libere (cel mai scurt trebuie să fie al firului răsucit, iar cel mai lung al firului intermediar) se introduc prin buclă de 4 ori.
Ajunşi în această fază, se umezeşte puţin zona şi apoi se strânge.
Rezultatul este acesta.
Apoi, pe firul intermediar, se ataşează vârtejul şi plumbii necesari pentru echilibrarea corectă a plutei.
La final, montura va arăta astfel, iar firul răsucit va avea, practic, rolul unui antitangler, precum în cazul pescuitului la feeder. Deoarece este mult mai rigid, impiedică răsucirea lui pe lângă antena plutei.
La final, se mai impun o serie de completări.
Pescuitul cu plută slider, în funcţe de gramajul plutei şi distanţă, poate fi folosit pentru pescuitul tuturor speciilor.
Pescuitul cu plută slider, în ţara noastră, se practică, în special, atunci când pescarul este pus în faţa unei ape ce are o adâncime considerabilă şi un curent mai puternic, gramajul ridicat al plumbului menţinând montura fixă pe vadul de pescuit o perioadă mai mare de timp.
Pescuitul la slider se foloseşte şi atunci când, într-o apă normală, dar cu un un curent mai puternic, este absolut necesară prezentarea momelii cât mai fix cu putinţă.
Pentru acest stil de pescuit este nevoie ca forfacul să aibă o lungime de minim 30 de cm.
Pentru montura cu plută slider este necesar ca distanţa dintre vârtejul de care se ataşează forfacul şi plumbul bulk să fie de minim 80 cm –1 m.
Pentru realizarea lansării plutei slider, este necesară o tehnică specială. Firul se recuperează până când între vârful lansetei şi plută există o distanţă de minim 1 metru. Apoi lanseta şi montura se duc înspre spate şi printr-o mişcare lină, fără a zmuci sau brusca, se lansează. Mai exact, atunci când montura şi lanseta merg în spate, trebuie să facă un balans. Când mişcarea de balans ajunge în punctul maxim, se realizează lansarea, care trebuie să fie lină.
Atunci când linia este în zbor, este indicat ca, înainte de impactul cu apa, linia să fie oprită, asigurându-vă, astfel, că totul se aşează liniar şi corect.
Modelul Carp Expert Double Tip - prima versiune - a devenit una dintre cele mai populare lansete prin simplul fapt ca, prin intermediul unui singur cotor si cu doua varfuri avem, practic, doua lansete: una de crap si una de feeder. Cu modelul Max2, proaspat lansat pe piata, am facut doua partide de pescuit diferite in doua zile. Una la feeder, la peste de talie mica si peste doua zile pe acelasi rau, cu capturi de talie mult mai mare. Inceputul acestui articol ma gaseste utilizand...
Produsele PVA au deja o istorie de cateva decenii in pescuitul specializat la crap si nu reprezinta o noutate absoluta. Eficienta nadirii cu cantitati mici de mix si intr-o zona foarte concentrata a ramas extrem de populara in randul pescarilor autohtoni de crap. Inclusiv in oferta Carp Expert produsele PVA au o istorie in derulare si am decis sa aliniem sortimentul cu noile tehnologii de productie, folosindu-ne de cele mai inovatoare atribute ale acestui material super ajutator. Asa a luat...
Colaborarea dintre consultantii Energofish din Ungaria si Romania in materie de naluci s-a materializat prin lansarea de catre Salmo a doua noi culori unice, care nu au mai existat pana acum in portofoliul companiei poloneze. Specificatiile acestor culori au fost trasate de catre pescari de spinning din Ardeal, dar si de pasionati care obisnuiesc sa pescuiasca pe cursul Dunarii si al marilor rauri autohtone la avat, somn si salau si stiuca. Totodata, aceste doua culori au fost de...
Pescuitul rapitorilor cu naluci este o tehnica nu doar spectaculoasa, ci extrem de activa iar utilizarea unei lansete potrivite speciei pe care o tintim este vitala. Din acest motiv, lanseta universala pentru pescuitul rapitorilor ramane un mit si tot din acest motiv am realizat intreaga familie Wizard Edge: fiecare model, specific fiecarui stil. Lansetele Wizard Edge - 3 Lungimi diferite, fiecare cu cate trei puteri diferite Pe langa actiunea Extra Fast, trebuie mentionat...
Odată cu apariția iernii, au apărut schimbări semnificative și pe marginea apelor, deoarece coroanele copacilor au devenit mai subțiri și activitatea peștilor se diminuează, avem o misiune tot mai grea dacă dorim să facem o partidă de pescuit bună. Micile lucruri care sunt mai puțin importante vara devin mai valoroase în acest sezon. Acestea includ, dar nu se limitează doar la: tipul cârligului, dimensiunea cârligului, felul în care sunt oferite momelile și textura...
Cu aproximativ o jumătate de an în urmă, când iarna era încă în plină desfășurare, am prezentat aromele pe care le folosesc în timpul pescuitului pe apă rece. La acea vreme, au fost făcute mai multe cereri de a face același lucru cu aromele pe care le folosesc în apele în încălzire, deoarece sezonul real de pescuit este cel de vară. Din moment ce încerc să satisfac toate aceste cereri, iată o scriere despre aromele folosite de mine pe ape încălzite! Deci, să vedem...
Dacă cineva se uită la istoria cseburashka pe Wikipedia, de la început va intra în subiect astfel: Așa arată la exterior: o figurină maro de pluș, cu ochi uriași, cu urechi de dimensiunea asemănătoare al capului, care merge pe picioarele din spate. O figurină cunoscută din benzile de desene animat. Atunci ce este Cheburashka? Desigur, cseburashka a devenit faimos prin figurina de poveste, numele său tot mai cunoscut printre pescari l-a primit după...
În cazul nostru, cele 8 X din titlu nu înseamnă trecerea la vârsta de optzeci de ani, ci la dezvoltarea firelor împletite. Pe deoparte, mă ocup și de dezvoltarea produselor, așa că știu destul de bine acest colț al pieței produselor de pescuit, am o vedere bună asupra ofertelor curente. Dezvoltarea firelor împletite recent s-a încetit puțin, însă dezvoltarea lentă nu este deloc o stagnare pe loc, așa că acum a sosit timpul pentru schimbare. Nu spun...
Este primăvară, vremea în încălzire atrage peștii în zonele mai puțin adânci ale lacurilor, ale belților, a canalelor. Aici sunt mai multe surse de hrană, fac plajă, se pregătesc pentru depunerea icrelor. Primăvara devreme este o adevărată oportunitate pentru pescuitul la plută. Cu un echipament bun de match pot fi prinși atât plăticile, carașii și chiar crapii. Dar ce este necesar pentru asta? Despre aceasta veți afla în acest articol care a fost inspirat de...
Dragi clienți! Vă atragem atenția asupra mărcii britanice Sonik Sports, a carei produse se regăsesc și in oferta Energofish. Sonik Sport Ltd. este o companie dinamică, aflată mereu în dezvoltare, cu echipamente de pescuit unice. Scopul companiei este de a produce produse care să permită pescarilor să obțină avantaje deosebite pe malul apei, la un preț acceptabil. Compania a fost fondată în 2008 de Ian McCormack, fost director comercialal Hardy &Grays Limited,...
Odată cu venirea iernii, majoritatea pescarilor își agață husa de lansete pe cuier, deoarece temperatura ce se apropie tot mai mult de zero grade,vântul puternic, uneori de intensitate mare, cu precipitații abundente sub formă de ninsoare pot fi cauze ce țin departe pescarul de apă. Sunt însă și fanatici, în bunul sens al cuvântului, care nici în aceste condiții nu se pot abține, ba chiar mai mult speră în câte un crap mai măricel, și binențeles toate acestea cu...
De patru ani deja că folosesc echipamentele Bokor Spin în mod constant cu o experiență bogată în privința capturilor. În această privință, aș dori să menționez calitățile bune ale lansetelor. Nu ascund un lucru, și anume că vreau să vă fac chef pentru folosirea lor. În primul rând, pentru că sunt foarte utilizabile în mod universal, toate componentele echipamentului sunt puternice de la lansetă până la capătul firului, funcționând sigure. Degeaba este o...
Una dintre problemele cele mai preocupante pentru majoritatea pescarilor de feeder este cum să prindă crap foarte mare. După experiența mea personală, doi factori joacă rol decisiv în capturarea crapului capital, dintre care unul este locația, iar celălalt este pregătirea. Este important de reținut că prin pești capitali nu mă refer la exemplarele de 10, dar nici măcar cele de 15 kilograme, deoarece acestea sunt prezente în fiecare al doilea lac intens populat în număr de...
În prezent lansetele scurte sunt tot mai populare, în special în cazul partidelor de pescuit din barcă, dar mulți pescari de spining le preferă la pescuitul de pe mal, datorită lungimii scurte aceste lansete având o fiabilitate mai bună. Nu este o coincidență că marca L & K a fost prezentă pe piață cu lansete scurte, dar acum, după o lungă dezvoltare, va fi disponibilă un băț care va atrage atenția multor pescari de spining, mai ales dacă îl vor încerca. Cum...
În zilele prezente, suntem invadați cu momeli speciale, printre care sunt la care folosind o tehnică specială le putem face și mai prinzătoare. Există dintre acestea care sunt două într-una, adică sunt compatibile la două tehnici. Salmo Fury Pop prin versatilitatea sa poate fi clasificată în această categorie. Un lucru este cert, este o momeală șmecheră. Ne-am putut deja obișnui că firma Salmo nu lansează pe piață momeli simple, dintr-un punct de...
Încet dar sigur vine și luna octombrie, pe nesimțite trecem din vară în toamnă. Apele în răcire ne vor oferi tot mai multe posibilăți de pescuit la peștii răpitori, fiecare după prefeințele, alegând pescuitul cu peștișori vii la plută, fie tehnica mai plină de acțiune, spinningul. În multitudinea de metode de pescuit la răpitori un lucru însă nu s-a schimbat. Și acum, așa cum ne-am obișnuit deja, vom avea nevoie de o strună sigură, pe care nu-l vor reteza ori...
Seria de noutăți prezentate în ultima perioadă continuă cu peletele Benzar Black Halibut. Aceste produse sunt cele mai noi tipuri de granule pe bază de cereale, din gama produselor populare miilor de pescari, și sunt alegerea perfectă pentru iubitorii de orice metodă, deoarece pot fi folosite în multe feluri. Ce merită să știți despre aceste produse? Din această scriere veți afla și acest lucru! Printre produsele noastre se pot găsi o serie de pelete ce au...
Anul acesta, în data de 28-29 iulie, s-a organizat de către AGVPS la Săcălășeni (Maramureș) finala de campionat național de pescuit staționar pe mai multe categorii. La categoria băieți U-15 a participat și fiul meu, Ujvari Ákos-Zsólt. În câteva cuvinte aș aminti despre strategia și echipamentul folosit de către fiul meu la acest campionat. Peștii predominanți în lacul de la Săcălășeni sunt carașii, pe lângă care se mai poate prinde aici crap, babușcă,...
În seria noastră de articole despre prezentarea avertizoarelor noastre electrice am ajuns la CXP Brenta de data aceasta. Între avertizoarele radio prevăzute și cu senzor de lumină, acesta se remarcă pe lângă design-ul său, prin manevrabilitatea și versatilitatea simplă. Există o mulțime de argumente pentru folosirea lui, astfel încât ați putea dori să aflați mai multe despre probabil cel mai de iubit avertizor rezistent la ploaie din gama Carp Expert....
Orice pescar de crap începător se va lovi până la urmă de "baremul distanțelor mari", peste care, dacă dorește să devină un pescar bine format, va trebui să-l treacă. Nu demult am auzit o zicală "Cel mai ușor de prins peștele este acolo unde chiar se află, se hrănește". Întradevăr acesta este adevărat, și nu este nici o problemă, dacă acei pești se găsesc în apropierea malului, la o distanță accesibilă din punct de vedere al pescarului. Dar ce este...
Tehnica de pescuit method feeder deja se aproprie de granițele pescuitului la crap cu boilies, însă mie îmi stă mult mai aproape o tehnică de pescuit fină, la distanțe mai apropiate, cu un pescuit precis, în care cu o nădire precisă strângem tot mai mulți pești în jurul cârligului și pe care îi prindem sub forma unor carași, plătici și crapi frumoși. Pe parcursul expoziției din această primăvară am constatat cu stupoare cât de greu este să convingem pescarii de...
Setul de avertizoare CXP este folosit deja de mulți pescari mulțumiți de acest produs iar din această gamă astăzi vă voi prezenta Tevere-ul. Acest model de avertizoare a primit un exterior modern, rezistent la ploaie iar în ce privește categoria calitate-preț se situează în categoria de mijloc. Seturile pentru două, trei sau patru lansete dispun de receptoare sensibile pentru ca trăsătura să fie sesizabilă și fără probleme chiar și în cazurile de lansări de până la...
Punctul cel mai crucial al pescuitului – indiferent de ce metodă vorbim – este tipul de cârlig folosit, mărimea acestuia, categoria, dar înainte de toate calitatea lui. Pe seama cârligului stă succesul în pescuit, nu este de mirare, dacă pescarul încearcă să folosească întotdeauna, în orice împrejurare cel mai adecvat, cel mai perfect cârlig. În ultimele decenii centrul de producere al cârligelor a devenit Japonia, și cred că nimeni nu se miră dece. Precum în cazul...
Aș dori să vă prezint câteva cuțite și accesorile acestora, care sunt speciale nu doar în domeniul curățării peștilor, dar pot fi tot atât de bine folosite și în bucătărie sau pe malul apei. Aceste produse sunt fabricate de firma americană Cuda, produse care sunt, de asemenea, utilizate cu satisfacție și în industria prelucrării peștelui. Iată, oferta zilei de azi, adică aceste produse voi încerca să vi le prezint. De ce sunt fantastice produsele Cuda?...
Testul lansetei de spining Solid Spin a avut loc în ultima lună a anului. Deoarece testarea limitelor performanței unui băț de carbon nu sunt prea umane în vecinătatea punctului de îngheț, am așteptat ziua în care temperatura aerului a crescut puțin peste 10 grade. Specialitatea bățului este caracterul "industrictibil" al materialului solid din carbon și, la fel precum alții, am fost și eu curios cel mai mult de aflarea punctului critic și de aflarea limitelor...
„Ce este bun în faptul, că toată ziua stai la zero grade Celsius dârdâind lângă bățul de pescuit știind că nici nu este sigur că prinzi ceva?" Nu-i așa, prieteni pescari, că această întrebare nu doar mie mi l-au pus de vreo o mie de ori? Pescuitul în apele reci are o atmosferă aparte, ce nu poate fi comparat cu nimic altceva! Nu de mult, prima oară în viața mea, într-o ninsoare abundentă am putut să-mi practic hobbyul preferat, lucru ce m-a dăruit cu o experiență...
Fiind vorba despre pescuit la știucă, pe lângă pescuitul de spining dinamic, sportiv și plin de imaginație nu trebuie să uităm nici de stilul de pescuit încă îndrăgit de foarte mulți pescari, și anume pescuitul la răpitori cu peștișori vii. Această tehnică merită să se practice odată cu sosirea toamnei, odată cu răcirea treptată al apelor de la noi, atunci când peștii pașnici încep să se retragă în grupe mai mari spre ape mai adânci. Ghețurile de...
Dintre peștii prădători de la noi, știuca are cei mai ascuțiți dinți, cărora retezarea unui fir de monofilament simplu sau unui fir textil nu pune mari probleme, de aceea este inevitabil folosirea unei strune corespunzătoare. Gama de strune folosite la pescuitul răpitorilor este foarte variată în zilele noastre, utilizarea lor fiind importantă mai ales la pescuitul la știucă. Pe piață se pot achiziționa mai multe tipuri de strune, dar care la ce folosește? Păi, să ne...
Ținutul Somogy. Regiunea deluroasă cu o mie de fețe, aflată între Balaton și Dráva, unde oricând merită să te întorci. Aventurierilor de genul meu este un fel de Mecca ce trebuie vizitat, unde pescuiturile la crap pe amurg lasă amintiri de neuitat în mintea pescarului. Păi da, chiar și câte o ieșire mai scurtă de doar câteva zile are efecte "terapeutice", îmi place nespus de mult să mă reîntorc aici, să fug din zgomotul marelui oraș. Dacă ar exista întradevăr...
Momentul nu ar fi putut fi mai bun, premiera pentru cea mai nouă mulinetă și lansetă de avat al familiei Wizard a căzut chiar la începutul sezonului de spining. Am așteptat cu duo-ul ASP Spin pentru scenele cu atacurile avaților din zori și seri de iulie și nu mi-a fost greu să mă îndrăgostesc de lanseta bine concepută, ce mă ajută să lansez și mai departe și de mulineta ce dictează un tempo în mare viteză nălucilor. Mulineta ASP Spin este suplă, ușoară,...