La final de an
Publicat: 2012. decembrie 26. | Sursa: Mureşan Radu-Dan | Articol

Anul se apropie de finalul inevitabil, ba, mai mult, acum mai bate şi un sfârşit al lumii la uşi, alături de Moş Crăciun şi spiritul Crăciunului. Pescuitul, pentru foarte mulţi pescari, a intrat în cea mai urâtă şi nedorită perioadă a anului, iarna. Majoritatea pescarilor şi-au curăţat, lustruit şi agăţat în cui ustensilele cu gândul trecător, vesel sau trist, la un an care s-a încheiat, pentru majoritate, prea repede.

Din punct de vedere personal, pot spune că anul 2012 a fost unul al extremelor. Alternanţa partidelor reuşite cu cele nereuşite a fost una destul de constantă. Motivele, acum la final de an, sunt multe şi diverse, de la proasta alegere a locului de pescuit, la eşecul în localizarea peştilor sau tehnica greşită. Însă, dacă pescuitul ar fi mereu fructuos, care ar mai fi farmecul său? Dacă succesele nu ar fi condimentate cu câteva eşecuri, pescuitul ar deveni monoton şi, practic, nu am mai avea ce învăţa după fiecare partidă. Pentru mine, o partidă reuşită este cea în urma căreia am reuşit să învăţ câte ceva, fie că este vorba despre tehnică, tactică, montură, linie, nadă sau altele.

Şi pentru că acest articol este unul strict şi pur personal, vă voi spune că anul 2012 mi-a adus şi o serie de succese greu de egalat de către majoritatea pescarilor. O primă mulţumire sufletească şi personală este aceea că, în decursul anului ce se apropie de final, am reuşit să testez aproximativ 99% din produsele gamei Benzar Mix, gamă ce cuprinde nade şi aditivi dintr-un spectru larg. Este o onoare şi un privilegiu să fi putut testa o gamă atât de vastă de produse. O altă satisfacţie majoră a fost faptul că, în anul ce se va încheia, am reuşit să testez un număr record de lansete aflate în marea familie Energofish. Din punctul de vedere al lansetelor match, feeder şi picker, pot spune că prin mână mi-au trecut cel puţin 99% din totalul acestora.

Însă de departe cel mai mare câştig şi cea mai mare satisfacţie a lui 2012 a fost posibilitatea de a avea accesul cel mai rapid la noutăţi şi, totodată, am avut posibilitatea de a vi le prezenta în premieră, reuşind astfrl, pe de o parte să le testez extrem de rapid şi pe de alta să vi le aduc la cunoştinţă, la fel de rapid.

Dacă tot suntem într-un articol personal, subiectiv, m-am gândit să realizez, pentru dumneavoastră o mică retrospectivă sub formă de top a celor mai bune produse din familia Energofish cu care am pescuit, de care am fost extrem de mulţumit şi pe care vi le recomand, în continuare, cu căldură.

Probabil, că cel mai greu capitol al unei partide de pescuit îl constituie nada. Pentru mine nu reprezintă o probabilitate ci o certitudine şi, totodată, momentul cel mai greu în pregătirea partidei. Însă, pe parcursul anului, o serie de nade şi combinaţii au ieşit în evidenţă. Nu doresc să le menţionez pentru că sunt cele mai bune, în general, ci pentru că au fost cele mai bune în cadrul partidelor mele.

Prima nadă, deoarece ne aflăm în sezonul rece, a fost combinaţia dintre Benzar Mix Special Concurs Black şi Benzar Mix Ice Mix Black. Sunt două nade negre, versatile şi cu o granulaţie mediu-fină. Nu satură, aroma lor este una extrem de atractivă, iar, dacă doriti, această nadă mai poate fi aditiviată cu orice aditiv din gama Benzar Mix, atâta timp cât este pentru specia urmărită.

Tot pentru sezonul rece şi nu numai, o altă nadă care mi-a adus satisfacţii enorme este Benzar Mix Crap Black + Peleţi. O nadă de culoare închisă, special destinată peştilor de talie medie şi mare, pe timp de iarnă şi nu numai. Are o granulaţie medie spre mare, conţine peleţi, iar aroma de citrice o face atractivă pentru crap şi caras. Dacă este folosită iarna, ea poate fi cernută, în prealabil, pentru a elimina peletele din interior. Aroma ei este puternică însă poate fi aditivată cu orice aditiv din gama Benzar Mix. Ca şi notă personală, vă recomand aditivii dulci sau de fructe.

Dacă tot suntem în domeniul peştilor mari, o nadă excelentă şi pe care nu voi înceta nicicând să o laud, este combinaţia dintre Benzar Mix Turbo Carp Competition Carp şi Benzar Mix Turbo Carp Betain Crap. Este cea mai de succes combinaţie pentru crap pe care am folosit-o în anul ce a trecut. Aromele, componentele, granulaţia, toate sunt perfecte şi pe gustul crapilor. În funcţie de sezon şi apă, aceste două nade mixate se pot combina cu orice aditiv din gama Benzar Mix pentru crap, se pot îmbogăţi cu porumb, pelete sau cânepă.

Pentru pescuitul la feeder al tuturor peştilor, nada cea mai productivă pe care am putut-o găsi a fost mixul dintre Benzar Mix Special Feeder şi Benzar Mix Ice Mix. Sunt două nade care, prin compoziţia şi consistenţa lor, se combină în cel mai fericit mod posibil. Partea cea mai bună este aceea că aceste nade permit o oarecare libertate de joc. Astfel, se pot găsi diverse combinaţii între ele, de exemplu, nada Ice Mix poate fi folosită în culoarea neagră pentru a închide nada sau în cea roşie pentru a o deschide. Alături de aceste două nade se pot adăuga şi altele pentru a creşte granulaţia nadei finale, pentru a face-o mai colantă sau mai dispersantă, în ultimul caz fiind nevoie de pământul pentru pescuit Benzar Mix.

Cum spuneam mai sus, aceste nade permit combinaţii, una dintre acestea fiind pentru lacurile în care sunt prezenţi mulţi peşti, de diverse talii şi doriţi să prindeţi tot. În această situaţie, nada cea mai productivă a fost combinaţia dintre Benzar Mix Special Concurs cu Special Feeder şi Turbo Competition Carp. Este, poate, cea mai versatilă nadă pentru lacurile cu populaţie mixtă de peşti.

Atunci când veţi dori să folosiţi momitoarele de tip method, nada numărul unu pe care v-aş putea-o recomanda este Benzar Mix Turbo Carp Method Carp Feeder. Este o nadă pe bază de făină de halibut, cu granulaţie fină destinată, în primul rând, pescuitului crapului, dar nici caraşii nu se vor jena să o guste. Această nadă poate fi folosită ca atare sau poate intra în combinaţii cu alte nade pentru crap.

Nadele sunt haioase, sunt precum plastilina sau jocul Lego. Sunt la,îndemâna oricui şi permit o gamă largă de combinaţii şi mecanici. Nu ezitaţi să experimentaţi, să încercaţi să găsiţi acel ceva care poate face diferenţa dintre eşec şi succes deplin.

Lansetele au fost o altă enigmă a anului trecut. Paleta, extrem de largă, m-a pus mereu la încercare, însă, treptat, am reuşit să testez zeci de lansete şi să trag câteva concluzii, personale, normal.

În ceea ce priveşte lansetele match, cele din gama GoldStar Negra Match au reprezentat surpriza plăcută a anului la grupa lansetele low-cost. Deşi este realizată din carbon compozit, paleta de lungimi face din această lansetă una perfectă pentru buzunarele oricui, dar şi o foarte bună „ustensilă" pentru cei ce abia acum devin pescari şi deprind tainele pescuitului la match.

Apropo, v-am menţionat că în cadrul unor teste filmate am reuşit să ridic, cu această lansetă, 8 kg şi că nu am reuşit să o rup pentru că rămăsesem fără nadă?

Din gama lansetelor cu preţ mediu, cea care m-a impresionat profund este lanseta EnergoTeam Extreme Match. Se spune că fiecare lansetă este cea mai bună, în funcţie de mâna pescarului. Pentru mâna mea, aceasta este lanseta perfectă. Este fină, dar puternică, uşoară, dar cu rezervă mare de energie. Este perfectă pentru pescuitul peştilor, indiferent de talia lor.

Lanseta EnergoTeam Benzar Elit Match reprezintă o lansetă din categoria mediu-înaltă. Este, după clasica EnergoTeam Competition Match, cea mai fină şi mai plăcută lansetă. Deoarece este o lansetă cu acţiune parabolică, este destinată, preponderent, peştilor de talie mică şi medie, însă drill-ul cu peştii de talie mare, vă pot garanta, va fi de neuitat.

Din categoria lansetelor de top, preferata mea, fără drept de apel, a fost, este şi va fi EnergoTeam Benzar Extreme Match. Este o lansetă pur sânge, de putere. Construcţia, compoziţia şi acţiunea o recomandă ca pe o lansetă cu care veţi putea obţine distanţe remarcabile în pescuit, iar drill-urile cu peştii de talie mare va fi joacă de copii.

Normal era să trec la prezentarea lansetelor feeder sau picker, însă nu trebuie să omitem şi lansetele „catâr", Mai exact, lansetele match-feeder. În ceea ce priveşte topul acestora, mi-e greu să le clasific. Tot ce pot spune este că EnergoTeam Rubin Match-Feeder reprezintă prima lansetă de acest tip de pe piaţa românească, motiv pentru care i-am acordat dreptul de preemţiune. Este o lansetă medium-heavy, adresându-se astfel pescuitului la feeder, atât pe lacuri, cât şi pe râuri cu un curent mediu. Ca şi lansetă match se descurcă superb.

Urmaşa Rubinului, lanseta EnergoTeam Extreme Match-Feeder este o idee mai fină decât predecesorul ei, mulându-se pe preferinţele celor ce doresc lansete sensibile şi totuşi puternice.

Deşi scriptic este o lansetă de feeder, datorită lungimii sale, eu prefer să o încadrez în familia picker-elor. GoldStar TGV Boat Feeder reprezintă cea mai bună lansetă picker low-cost cu care am pescuit anul acesta. Realizată din carbon compozit, este uşoară şi perfectă pentru cei care abia desluşesc tainele pescuitului la picker.

EnergoTeam Rubin Picker face parte din familia lansetelor picker de gamă medie care m-a impresionat foarte plăcut. Este uşoară, cu o foarte bună rezervă de energie. Este o lansetă cu care drill-urile au fost extrem de incitante.

O altă noutate a anului 2012 a fost şi lanseta EnergoTeam Black Spider Picker. Elegantă, fină, uşoară, ascunde sub învelişul delicat un picker puternic, echilibrat şi uşor. Acest picker vă va permite să observaţi şi cele mai fine muşcături. Reprezintă o lansetă completă.

EnergoTeam Competition Picker este mândria lansetelor picker din familia Energofish. Lanseta este precum femeia perfectă de care te îndrăgosteşti la prima vedere şi o iubeşti o viaţă. Este o lansetă delicată, uşoară, fină, sensibilă, cu rezervă mare de energie. Este o lansetă care nu ar trebui să lipsească din arsenalul niciunui pescar.

Acest picker se adresează celor care doresc o lansetă de putere, accesibilă şi versatilă, Power Picker adunând la un loc toate aceste caracteristici.

Partea de feedere este deschisă de cel mai bun feeder low-cost cu care am pescuit anul acesta. GoldStar Storm Feeder reprezintă calul de bătaie al familiei. Este incredibil de puternic, suficient de uşor şi capabil să facă faţă tuturor situaţiilor de pescuit.

Din gama medie a lansetelor feeder, cea care mi-a rezervat o reală surpriză a fost EnergoTeam Extreme Feeder, o lansetă puternică, uşoară, lanseta contrastelor. Rezerva de putere mare contrastează cu fineţea vârfurilor din dotare, vârfuri care se vor plia pe cerinţele tuturor pescarilor şi condiţilor de pescuit.

Din categoria de vârf a lansetelor Energofish, cea mai bună, folosită anul acesta, a fost EnergoTeam Black Spider Feeder. Este lanseta cea mai versatilă, ea putând fi folosită, atât pe lacuri, cât şi pe râuri, rezerva de energie fiind foarte bună.

La capitolul fire principale, pe parcursul anului, s-au detaşat două categorii. Pentru feeder şi match, firele din gama Carp Expert au semnificat vârful de gamă. Prin supleţea lor şi puterea lor de scufundare precum şi elasticitatea, aceste fire s-au adaptat perfect pescuitului la distanţe de până la 40 de metri. Având o bună elasticitate, mi-au permis ca, în momentul înţepării, să nu rup forfacul.

Firul Cralusso Feeder Energy şi Match Sinking au fost, cu adevărat, învingătoare anul acesta. Supleţea, capacitatea de scufundare şi rezistenţa lor au propulsat aceste fire în vârful topului meu, precum şi a multor alţi pescari. Fiind construite cu tehnologie de vârf, aceste fire sunt fără cusur.

În ceea ce priveşte firele pentru frofac, EnergoTeam Competition Leader a fost preferatul meu în pescuitul la feeder. Este translucid, suplu şi rigid, exact ceea ce am nevoie de la un fir pentru pescuitul la feeder cu coşuleţ clasic sau method. Rigiditatea lor ajută la eliminarea încâlciturilor.

Cralusso Hooklenght Line a fost preferat în toate cazurile în care am pescuit cu o linie fină, în situaţii dificile sau la peşti de talie mică. Este fin, mătăsos şi extrem de rezistent fiind preferatul meu pentru realizarea forfacurilor şi chiar a liniilor atunci când particip la competiţii.

Nici capitolul mulinete nu putea fi ignorat. De departe, cele mai bune mulinete cu care am pescuit anul acesta au fost Carp Expert Match şi Carp Expert Feeder. Preţul nu reflectă calităţile lor. Momentan, nu cred că pe piaţa românească există o mulinetă care, la acest preţ, să aibă atâtea calităţi ca şi aceaste mulinete. Sunt uşoare, durabile, au o recuperare foarte bună, frână micrometrică şi angrenaje de foarte înaltă calitate.

Surpriza anului 2012 a constituit-o mulineta Black Spider Match. Deşi special creată pentru pescuitul la match, aceasta este atât de puternică şi de versatilă încât testul suprem l-am realizat pescuind la feeder. A făcut faţă cu brio, iar, prin raportul preţ-calitate, se recomandă ca un demn rival pentru mulinetele Carp Expert.

Şi anul acesta, în vârful topului s-a aflat mulineta EnergoTeam Fighter Match. Deşi preţul este unul superior şi calitatea ei este de invidiat. Este o mulinetă profesionistă şi, totuşi, versatilă, putând fi folosită, atât pentru pescuitul la match, cât şi la feeder.

La final au mai rămas doar accesoriile. În ceea ce priveşte plutele, campionul detaşat a fost pluta Benzar, atât în varianta Elit, cât şi Green. Aceste plute reprezintă vârful de gamă în domeniul realizării plutelor de match. Corpul este durabil, lestul din tungsten, mai greu decât cuprul însă mai compact, tija din carbon care nu se deformează niciodată, fac din aceste plute cele mai exacte şi mai fine de pe piaţa românească, la ora actuală.

În materie de feeder, noutatea absolută şi campionul anului o reprezintă setul Method Feeder. Aceste feedere au revoluţionat pescuitul în întreaga Europă şi, din 2012, au făcut furori pe toate lacurile pe care le-am folosit, indiferent de specia vizată. Sunt sigur că, în anii ce vin, vor fi şi mai productive şi mai iubite şi mai folosite de către pescarii români.

Dintre cârligele pentru peşti mici şi medii, EnergoTeam Excalibur Bream Maggot şi Bream s-au detaşat cu lejeritate în faţa altor cârlige, ale altor producători. Două tipuri, două grosimi, au reuşit să facă faţă tuturor încercărilor la care le-am supus.

Excalibur Carp Pellet Feeder au fost, contrar formei lor şi a scepticismului meu, cele mai bune cârlige pentru pescuitul la feeder cu momeala trasă pe cârlig. Nu v-aş putea spune cauza, dar de câte ori am pescuit cu ele, invariabil, fiecare peşte era înţepat exact ca la carte, în buza de jos.

Pentru pescuitul crapului, carasului şi amurului, cu momeli pe fir de păr, nu există alt cârlig decât Excalibur Crass Carp Big Corn. Cârligele sunt prezăzute cu ochet, sunt realizate din sârmă medie, cu tehnologie japoneză, ceea ce le conferă o greutate redusă şi o înţepare mereu exactă.

În speranţa că nu v-am plictisit prea tare şi că nu v-am reţinut prea mult, aş dori să vă urez Sărbători Fericite şi un călduros La mulţi Ani în 2013. De asemenea, aş dori să-mi exprim gratitudinea pentru că, pe durata unui an şi ceva, mi-aţi citit aventurile pescăreşti şi, dacă toate vor merge bine, vă voi aştepta şi anul viitor cu noi partide de pescuit, fie ele mai fructoase sau mai ghinioniste.

Câteva capturi din anul ce se apropie de final.


Pescuit la method pe ape reci
Publicat: 2020. februarie 21. | Sursa: Szabó Bence | Articol

  Odată cu apariția iernii, au apărut schimbări semnificative și pe marginea apelor, deoarece coroanele copacilor au devenit mai subțiri și activitatea peștilor se diminuează, avem o misiune tot mai grea dacă dorim să facem o partidă de pescuit bună. Micile lucruri care sunt mai puțin importante vara devin mai valoroase în acest sezon. Acestea includ, dar nu se limitează doar la: tipul cârligului, dimensiunea cârligului, felul în care sunt oferite momelile și textura...

Aromele de vară preferate de mine
Publicat: 2019. iulie 15. | Sursa: Szabó Bence | Articol

Cu aproximativ o jumătate de an în urmă, când iarna era încă în plină desfășurare, am prezentat aromele pe care le folosesc în timpul pescuitului pe apă rece. La acea vreme, au fost făcute mai multe cereri de a face același lucru cu aromele pe care le folosesc în apele în încălzire, deoarece sezonul real de pescuit este cel de vară. Din moment ce încerc să satisfac toate aceste cereri, iată o scriere despre aromele folosite de mine pe ape încălzite! Deci, să vedem...

Cheburashka, așa cum îl cunosc pescarii
Publicat: 2019. iulie 04. | Sursa: Lukacsi Bela | Articol

  Dacă cineva se uită la istoria cseburashka pe Wikipedia, de la început va intra în subiect astfel: Așa arată la exterior: o figurină maro de pluș, cu ochi uriași, cu urechi de dimensiunea asemănătoare al capului, care merge pe picioarele din spate. O figurină cunoscută din benzile de desene animat. Atunci ce este Cheburashka?        Desigur, cseburashka a devenit faimos prin figurina de poveste, numele său tot mai cunoscut printre pescari l-a primit după...

De 8 X pe drumul dezvoltării
Publicat: 2019. mai 27. | Sursa: Lukácsi Béla | Articol

În cazul nostru, cele 8 X din titlu nu înseamnă trecerea la vârsta de optzeci de ani, ci la dezvoltarea firelor împletite. Pe deoparte, mă ocup și de dezvoltarea produselor, așa că știu destul de bine acest colț al pieței produselor de pescuit, am o vedere bună asupra ofertelor curente. Dezvoltarea firelor împletite recent s-a încetit puțin, însă dezvoltarea lentă nu este deloc o stagnare pe loc, așa că acum a sosit timpul pentru schimbare.     Nu spun...

Plătici și carași la match
Publicat: 2019. mai 06. | Sursa: Frankó Zoltán | Articol

  Este primăvară, vremea în încălzire atrage peștii în zonele mai puțin adânci ale lacurilor, ale belților, a canalelor. Aici sunt mai multe surse de hrană, fac plajă, se pregătesc pentru depunerea icrelor. Primăvara devreme este o adevărată oportunitate pentru pescuitul la plută. Cu un echipament bun de match pot fi prinși atât plăticile, carașii și chiar crapii. Dar ce este necesar pentru asta? Despre aceasta veți afla în acest articol care a fost inspirat de...

MARCA SONIK LA ENERGOFISH !!!
Publicat: 2019. martie 26. | Sursa: Energo Team | Articol

Dragi clienți! Vă atragem atenția asupra mărcii britanice Sonik Sports, a carei produse se regăsesc și in oferta Energofish.  Sonik Sport Ltd. este o companie dinamică, aflată mereu în dezvoltare, cu echipamente de pescuit unice. Scopul companiei este de a produce produse care să permită pescarilor să obțină avantaje deosebite pe malul apei, la un preț acceptabil.  Compania a fost fondată în 2008 de Ian McCormack, fost director comercialal Hardy &Grays Limited,...

PESCUITUL DE IARNĂ ȘI PRIMĂVARĂ LA PEȘTI MARI
Publicat: 2019. martie 05. | Sursa: Szabó Bence | Articol

Odată cu venirea iernii, majoritatea pescarilor își agață husa de lansete pe cuier, deoarece temperatura ce se apropie tot mai mult de zero grade,vântul puternic, uneori de intensitate mare, cu precipitații abundente sub formă de ninsoare pot fi cauze ce țin departe pescarul de apă. Sunt însă și fanatici, în bunul sens al cuvântului, care nici în aceste condiții nu se pot abține, ba chiar mai mult speră în câte un crap mai măricel, și binențeles toate acestea cu...

Putere și armonie
Publicat: 2018. decembrie 12. | Sursa: Bokor Károly | Articol

De patru ani deja că folosesc echipamentele Bokor Spin în mod constant cu o experiență bogată în privința capturilor. În această privință, aș dori să menționez calitățile bune ale lansetelor. Nu ascund un lucru, și anume că vreau să vă fac chef pentru folosirea lor. În primul rând, pentru că sunt foarte utilizabile în mod universal, toate componentele echipamentului sunt puternice de la lansetă până la capătul firului, funcționând sigure. Degeaba este o...

Un vis devenit realitate
Publicat: 2018. noiembrie 23. | Sursa: Szabó Bence | Articol

Una dintre problemele cele mai preocupante pentru majoritatea pescarilor de feeder este cum să prindă crap foarte mare. După experiența mea personală, doi factori joacă rol decisiv în capturarea crapului capital, dintre care unul este locația, iar celălalt este pregătirea. Este important de reținut că prin pești capitali nu mă refer la exemplarele de 10, dar nici măcar cele de 15 kilograme, deoarece acestea sunt prezente în fiecare al doilea lac intens populat în număr de...

Scurt și la obiect
Publicat: 2018. octombrie 31. | Sursa: Lukácsi Béla | Articol

În prezent lansetele scurte sunt tot mai populare, în special în cazul partidelor de pescuit din barcă, dar mulți pescari de spining le preferă la pescuitul de pe mal, datorită lungimii scurte aceste lansete având o fiabilitate mai bună. Nu este o coincidență că marca L & K a fost prezentă pe piață cu lansete scurte, dar acum, după o lungă dezvoltare, va fi disponibilă un băț care va atrage atenția multor pescari de spining, mai ales dacă îl vor încerca. Cum...

Salmo Fury Pop năluca șmecheră
Publicat: 2018. octombrie 08. | Sursa: Lukácsi Béla | Articol

În zilele prezente, suntem invadați cu momeli speciale, printre care sunt la care folosind o tehnică specială le putem face și mai prinzătoare. Există dintre acestea care sunt două într-una, adică sunt compatibile la două tehnici. Salmo Fury Pop prin versatilitatea sa poate fi clasificată în această categorie.   Un lucru este cert, este o momeală șmecheră. Ne-am putut deja obișnui că firma Salmo nu lansează pe piață momeli simple, dintr-un punct de...

Strune Wizard pentru sezonul la răpitori
Publicat: 2018. august 27. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Încet dar sigur vine și luna octombrie, pe nesimțite trecem din vară în toamnă. Apele în răcire ne vor oferi tot mai multe posibilăți de pescuit la peștii răpitori, fiecare după prefeințele, alegând pescuitul cu peștișori vii la plută, fie tehnica mai plină de acțiune, spinningul. În multitudinea de metode de pescuit la răpitori un lucru însă nu s-a schimbat. Și acum, așa cum ne-am obișnuit deja, vom avea nevoie de o strună sigură, pe care nu-l vor reteza ori...

Vă prezentăm peleții halibut solubili de la Benzar
Publicat: 2018. august 15. | Sursa: Szabó Bence | Articol

Seria de noutăți prezentate în ultima perioadă continuă cu peletele Benzar Black Halibut. Aceste produse sunt cele mai noi tipuri de granule pe bază de cereale, din gama produselor populare miilor de pescari, și sunt alegerea perfectă pentru iubitorii de orice metodă, deoarece pot fi folosite în multe feluri. Ce merită să știți despre aceste produse? Din această scriere veți afla și acest lucru! Printre produsele noastre se pot găsi o serie de pelete ce au...

Campion la 12 ani
Publicat: 2018. iulie 31. | Sursa: Ujvári Krisztián | Articol

Anul acesta, în data de 28-29 iulie, s-a organizat de către AGVPS la Săcălășeni (Maramureș) finala de campionat național de pescuit staționar pe mai multe categorii. La categoria băieți U-15 a participat și fiul meu, Ujvari Ákos-Zsólt. În câteva cuvinte aș aminti despre strategia și echipamentul folosit de către fiul meu la acest campionat. Peștii predominanți în lacul de la Săcălășeni sunt carașii, pe lângă care se mai poate prinde aici crap, babușcă,...

Avertizoarele electrice: CXP Brenta
Publicat: 2018. iulie 13. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

  În seria noastră de articole despre prezentarea avertizoarelor noastre electrice am ajuns la CXP Brenta de data aceasta. Între avertizoarele radio prevăzute și cu senzor de lumină, acesta se remarcă pe lângă design-ul său, prin manevrabilitatea și versatilitatea simplă. Există o mulțime de argumente pentru folosirea lui, astfel încât ați putea dori să aflați mai multe despre probabil cel mai de iubit avertizor rezistent la ploaie din gama Carp Expert....

Să avem curaj să lansăm departe
Publicat: 2018. iunie 20. | Sursa: Nagy Levente | Articol

Orice pescar de crap începător se va lovi până la urmă de "baremul distanțelor mari", peste care, dacă dorește să devină un pescar bine format, va trebui să-l treacă. Nu demult am auzit o zicală "Cel mai ușor de prins peștele este acolo unde chiar se află, se hrănește". Întradevăr acesta este adevărat, și nu este nici o problemă, dacă acei pești se găsesc în apropierea malului, la o distanță accesibilă din punct de vedere al pescarului. Dar ce este...

Mărunțișuri din pelete
Publicat: 2018. iunie 06. | Sursa: Frankó Zoltán | Articol

Tehnica de pescuit method feeder deja se aproprie de granițele pescuitului la crap cu boilies, însă mie îmi stă mult mai aproape o tehnică de pescuit fină, la distanțe mai apropiate, cu un pescuit precis, în care cu o nădire precisă strângem tot mai mulți pești în jurul cârligului și pe care îi prindem sub forma unor carași, plătici și crapi frumoși. Pe parcursul expoziției din această primăvară am constatat cu stupoare cât de greu este să convingem pescarii de...

Avertizoarele noastre electrice: CXP TEVERE
Publicat: 2018. mai 30. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Setul de avertizoare CXP este folosit deja de mulți pescari mulțumiți de acest produs iar din această gamă astăzi vă voi prezenta Tevere-ul. Acest model de avertizoare a primit un exterior modern, rezistent la ploaie iar în ce privește categoria calitate-preț se situează în categoria de mijloc. Seturile pentru două, trei sau patru lansete dispun de receptoare sensibile pentru ca trăsătura să fie sesizabilă și fără probleme chiar și în cazurile de lansări de până la...

Cârlige din Japonia
Publicat: 2018. mai 08. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Punctul cel mai crucial al pescuitului – indiferent de ce metodă vorbim – este tipul de cârlig folosit, mărimea acestuia, categoria, dar înainte de toate calitatea lui. Pe seama cârligului stă succesul în pescuit, nu este de mirare, dacă pescarul încearcă să folosească întotdeauna, în orice împrejurare cel mai adecvat, cel mai perfect cârlig. În ultimele decenii centrul de producere al cârligelor a devenit Japonia, și cred că nimeni nu se miră dece. Precum în cazul...

Cuda și pentru zilele obișnuite
Publicat: 2018. aprilie 10. | Sursa: Lukácsi Béla | Articol

Aș dori să vă prezint câteva cuțite și accesorile acestora, care sunt speciale nu doar în domeniul curățării peștilor, dar pot fi tot atât de bine folosite și în bucătărie sau pe malul apei. Aceste produse sunt fabricate de firma americană Cuda, produse care sunt, de asemenea, utilizate cu satisfacție și în industria prelucrării peștelui. Iată, oferta zilei de azi, adică aceste produse voi încerca să vi le prezint. De ce sunt fantastice produsele Cuda?...

La limita ruperii unei lansete: la ce este capabil Solid Spin?
Publicat: 2018. februarie 20. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Testul lansetei de spining Solid Spin a avut loc în ultima lună a anului. Deoarece testarea limitelor performanței unui băț de carbon nu sunt prea umane în vecinătatea punctului de îngheț, am așteptat ziua în care temperatura aerului a crescut puțin peste 10 grade. Specialitatea bățului este caracterul "industrictibil" al materialului solid din carbon și, la fel precum alții, am fost și eu curios cel mai mult de aflarea punctului critic și de aflarea limitelor...

La method iarna? Și încă cum!
Publicat: 2018. ianuarie 03. | Sursa: Szabó Bence | Articol

„Ce este bun în faptul, că toată ziua stai la zero grade Celsius dârdâind lângă bățul de pescuit știind că nici nu este sigur că prinzi ceva?" Nu-i așa, prieteni pescari, că această întrebare nu doar mie mi l-au pus de vreo o mie de ori? Pescuitul în apele reci are o atmosferă aparte, ce nu poate fi comparat cu nimic altceva! Nu de mult, prima oară în viața mea, într-o ninsoare abundentă am putut să-mi practic hobbyul preferat, lucru ce m-a dăruit cu o experiență...

La știucă simplu, eficient
Publicat: 2017. noiembrie 13. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Fiind vorba despre pescuit la știucă, pe lângă pescuitul de spining dinamic, sportiv și plin de imaginație nu trebuie să uităm nici de stilul de pescuit încă îndrăgit de foarte mulți pescari, și anume pescuitul la răpitori cu peștișori vii. Această tehnică merită să se practice odată cu sosirea toamnei, odată cu răcirea treptată al apelor de la noi, atunci când peștii pașnici încep să se retragă în grupe mai mari spre ape mai adânci. Ghețurile de...

Atenție, mușcă!
Publicat: 2017. octombrie 12. | Sursa: Lukácsi Béla | Articol

Dintre peștii prădători de la noi, știuca are cei mai ascuțiți dinți, cărora retezarea unui fir de monofilament simplu sau unui fir textil nu pune mari probleme, de aceea este inevitabil folosirea unei strune corespunzătoare. Gama de strune folosite la pescuitul răpitorilor este foarte variată în zilele noastre, utilizarea lor fiind importantă mai ales la pescuitul la știucă. Pe piață se pot achiziționa mai multe tipuri de strune, dar care la ce folosește? Păi, să ne...

Noaptea crapilor mari
Publicat: 2017. octombrie 04. | Sursa: Halmos Mihaly | Articol

Ținutul Somogy. Regiunea deluroasă cu o mie de fețe, aflată între Balaton și Dráva, unde oricând merită să te întorci. Aventurierilor de genul meu este un fel de Mecca ce trebuie vizitat, unde pescuiturile la crap pe amurg lasă amintiri de neuitat în mintea pescarului. Păi da, chiar și câte o ieșire mai scurtă de doar câteva zile are efecte "terapeutice", îmi place nespus de mult să mă reîntorc aici, să fug din zgomotul marelui oraș. Dacă ar exista întradevăr...

În acțiune setul pentru avat de la Wizard
Publicat: 2017. septembrie 22. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Momentul nu ar fi putut fi mai bun, premiera pentru cea mai nouă mulinetă și lansetă de avat al familiei Wizard a căzut chiar la începutul sezonului de spining. Am așteptat cu duo-ul ASP Spin pentru scenele cu atacurile avaților din zori și seri de iulie și nu mi-a fost greu să mă îndrăgostesc de lanseta bine concepută, ce mă ajută să lansez și mai departe și de mulineta ce dictează un tempo în mare viteză nălucilor. Mulineta ASP Spin este suplă, ușoară,...

ÎN CURENT, CU RIVER FEEDER!
Publicat: 2017. august 14. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Regulă de aur, că peștii de talie din ape curgătoare trebuie căutați în curent. În regulă, dar ce să facem și cum să pescuim acolo unde curentul este regele? Pescuitul cu feeder în curenți puternici este o adevărată provocare nu doar nouă, ci și echipamentului nostru. Ca să dau un exemplu pe Dunăre, la Budapesta (la cote de vară) se măsoară de regulă 1600-1700 m3/s debit de apă, care nu este deja încet. Și ca să demonstrez altfel, cu un exemplu propriu: la...

VĂ PREZENTĂM - BENZAR COMPETITION FEEDER
Publicat: 2017. august 08. | Sursa: Nagy Levente | Articol

După lungi așteptări, în sfârșit a sosit noua lansetă din gama BENZAR, botezată BENZAR COMPETITION FEEDER! Cine au ținut în mână una din lansetele din gama Benzar, aceia știu că merită să aștepți pentru aceste lansete! Petru cei ce nu s-au întâlnit cu aceste lansete și ar dori să afle mai multe despre ele, lor voi încerca mai jos să descriu mai amănunțit acest produs. ET BENZAR COMPETITION FEEDER-CU RECOMANDAREA LUI BENZÁR ZSOLT. Pentru început,...

S-a născut o nouă gamă de lansete - ET FINESSA CARP FEEDER
Publicat: 2017. august 01. | Sursa: Nagy Levente | Articol

Echipa de dezvoltare ENERGOFISH s-a întrecut pe sine! Printre noutățile din acest an se numără mai multe lansete, mulinete și alte articole de înaltă calitate, care au fost proiectate pentru a face mai ușoară treaba pescarilor și de a face mai confortabilă pescuitul. Unul dintre astfel de produse bine realizate este și lanseta (gama de lansete) FINESSA CARP FEEDER, care foarte repede și-a atras atenția asupra sa. Și nu din întâmplare căci, astfel a fost conceput ca...

Istoria argintului – interviu cu Benzár Zsolt
Publicat: 2017. iulie 31. | Sursa: Szabó Bence | Articol

În ultimul sfârșit de săptămână al lunii iunie a fost organizat al VII.-lea Campionat Mondial de Pescuit la Feeder în Portugalia, la care au participat 22 de țări. Concursul a fost incredibil de interesant deoarece de foarte mici diferențe a depins cine se bucură cu medalie în jurul gâtului său și cine se întoarce acasă dezamăgit la finalul cursei organizat în una dintre țările cele mai vestice al Europei. La sfârșitul unui antrenament ce a ținut toată săptămâna...