Toamna chinezească eXtremă
Publicat: 2011. noiembrie 21. | Sursa: Mureşan Radu-Dan | Articol

În articolul precedent vă povesteam cum o partidă bine pregătită poate aduce capturi chiar şi în condiţii dificile datorate scăderii nivelului apei. Nefiind tocmai bucuros după prima zi de pescuit, seara am decis ca a doua zi să încerc o abordare extrem de riscantă, atât de riscantă încât îmi putea aduce fie un rezultat de neuitat fie unul care trebuia uitat cât mai rapid. Locaţia aleasă pentru aceasta a doua zi de pescuit era tot Lacul B4 din salba lacurilor din comuna Ciurila din apropiere de municipiul Cluj-Napoca.


În ziua precedentă, presat de o scădere bruscă a temperaturii, administratorul lacului se afla în plin proces de recoltare a peştilor, astfel nivelul apei scăzuse cu aproximativ 30 de centimetri pe durata partidei. La plecare, administratorul mi-a făcut o promisiune fermă că va menţine nivelul apei ridicat doar pentru a mai putea pescui incă o zi. Contrar tutror experienţelor mele din această toamnă, dimineaţa era una superbă, nu exagerat de rece, lipsită de vânt, de gheaţă la mal, fără a o mai lungi, condiţii excelente de pescuit.

Cu o zi înainte îmi încecrcasem norocul pescuind la match însă pentru a doua zi pregătisem o schimbare radicală de tactică. Mai rămânea, acum, doar să aleg cu ce urma să pescuiesc a doua zi.

Toamna noutăţilor Energofish a mai adus o supriză extrem de plăcută şi anume lanseta feeder EnergoTeam eXtreme Feeder 3600.


Lanseta Extreme feeder are o lungime de 3,60 metri şi este realizată din carbon IM8. Carbonul înalt modular 8 îi conferă acestei lansete de nouă generaţie echilibrul perfect între greutate, elasticitate, rezervă de energie şi fineţe. Lanseta are o acţiune medie, astfel se pretează excelent unui pescuit pe lac la distanţe de până la 50-60 de metri cu coşuleţe de până la 50 de grame sau pe râuri cu debit moderat.

Lanseta este compusă din 3 treonsoane şi trei vârfuri interschimbabile din fibră de sticlă plină cu acţiuni diferite, menite a putea fi adaptate mai multor tipuri de peşti. Vârful alb este cel mai sensibil dintre cele trei, perfect atunci când peştii sunt mofturoşi sau mai puţin activi şi trăsăturile sunt foarte fine. Vârful verde deschis este cel intermediar ca şi sensibilitate şi poate fi folosit cu succes când peştii sunt de talie mică sau când activitatea lor nu este foarte intensă. Vârful roşu este cel mai rigid dintre toate şi poate fi folosit pe lângă pentru pescuitul pe lac atunci când muşcăturile sunt evidente şi pentru cel pe râu.

Lanseta are o acţiune medie şi în combinaţie cu ea pot fi folosite şi coşuleţe cu greutăţi de până la 50 de grame. O altă noutate a acestei lansete sunt inelele care au un diametru mai mare decât în mod normal, acest lucru fiind extrem de util atunci când sunt folosite fire mai groase dar şi când pescuiţi în sezonul rece. Datorită diametrului crescut, este mi puţin probabil ca firul să îngheţe în inele.

Ca şi accesorii am decis să folosesc o mulinetă Carp Expert Feeder 4000. Această mulinetă este una deja clasică, are 5+1 rulmenţi şi 5.2:1 raport de recuperare. Este dotată cu frână micrometrică iar tamburul metalic de mare capacitate are buza titanizată ceea ce asigură o alunecare rapidă şi o frecare foarte scăzută a firului în momentul desfăşurării. Mulineta a fost echipată cu un fir Prestige Line Cralusso Feeder Energy cu diametrul de 0.18 mm. Acest fir realizat cu tehnologie japoneză este şi el unul din preferatele mele deoarece are o rezistenţă mare la rupere şi la abraziune, astfel reprezintă mereu un factor de încredere atunci când pescuiesc la match, indiferent de condiţii. Ca şi instrument de transport al nadei am optat pentru o altă noutate şi anume setul Carp Expert Method, set care conţine 3 momitoare method de 15,20 şi 30 de grame, precum şi un mulaj pentru încărcarea lor cu nadă. Momitorul method are o serie de vantaje în faţa cosuleţelor tradiţionale. Un avantaj ar fi acela că prin plasarea nadei pe acesta cu ajutorul mulajului realizat din material non adeziv, momitorul capătă o formă aerodinamică ceea ce îi permite să parcurgă o distanţă ma lungă în momentul lansării. Deoarece are plumbul plat întins pe toată suprafaţa momitorului method, acesta se va aşeza pe substrat mereu cu plumbul în jos, astfel riscul de a ateriza invers, peste cârlig este, practic, nul. Folosind acest tip de momitor, consumul de nadă este redus. Cârligul poate fi „ascuns" în nadă aşa cum am prezentat în articolul referitor la EnergoTeam extreme match-feeder, astfel eventualele încâlcituri în timpul zborului sunt şi ele eliminate. Marele dezavantaj al acestui momitor este acela că folosirea lui este indicată în special pe lacuri şi mai puţi pe ape curgătoare. În ceea ce priveşte cârligele am optat pentru o altă revelaţie a acestui an şi anume cârligele EnergoTeam Excalibur Bream Maggot. Aceste cârlige sunt realizate cu tehnologie japoneză şi reprezintă, în opinia mea, alegere perfectă pentru pescuitul în orice sezon, dar în special în cel rece. Acestea sunt realizate dintr-un fir de oţel mediu gros, sunt, dacă doriţi, clasa intermediară dintre un cârlig foarte fin de genul Excalibur Nase şi Excalibur Grass Carp Big Corn.

Legat de nadă, al decis să folosesc o altă noutate din gama Benzar Mix şi anume Benzar Mix Turbo Carp Turbo Method Carp Feeder.

Nada, aşa cum o sugerează şi numele este una special destinată pescuitului cu momitor tip method dar şi celui cu momitor clasic. Este în primul rând o nadă pentru crap, dar de mult timp am aflat că nadele din gama Turbo sunt extrem de versatile şi de atractive şi în funcţie de utilizare pot atrage o gamă largă de peşti. Nada Turbo Method are o granulaţie fină, ceea ce reprezintă o noutate deoarece eram obişnuiţi ca celelalte nade din gama Turbo să aibă o granulaţie mare, are o culoare roşiatică însă nu de un roşu intens şi are un miros predominant de făină de peşte, mai exact de halibut. Nada mai conţine o mulţime de seminţuri măcinate menite a desăvârşi amestecul. Deoarece aroma este extrem de puternică am decis să o folosesc în starea ei naturală fără a mai adăuga vreun aditiv. În general suntem familiarizaţi cu ideea că în sezonul rece nadele cele mai indicate sunt cele pe bază de fructe cu arome dulci. Noul val de pescari, în special cei englezi dar şi pescarii de crap agreează tot mai mult ideea folosiri unor nade sau boillesuri pe bază de făină de peşte chiar şi în sezonul rece deoarece aceste arome de peşte (fishmeal sau halibut) tind să devină arome „allround" în special pe lacurile populate artificial cu crapi, caraşi, platici.

Deoarece mă aşteptam ca peştii să fie mai activi datorită scăderii nivelului apei din ziua precedentă şi a dislocării straturilor de apă caldă de pe fund, am decis să nu efectuez o nădire grea de început ci doar să nădesc progresiv. Nădire progresivă înseamnă în general nădire precaută, astfel primul coşuleţ lansat semnifică un punct de nădire, evitându-se astfel o eventuală supranădire şi o săturare a peştilor. Primele 5-6 coşuleţe au fost lansate cu o frecvenţă de aproximativ 5-7 minute între fiecare, apoi am redus timpul de relansare la 10 minute.

Aşteptarea nu a durat mult, după cea de a şasea lansare a sosit primul peşte la 3 viermi, un caras nu foarte mare.

După această primă captură a mai urmat o trăsătură pe care nu am reuşit să o fructific. La scurt timp a urmat o trăsătură de-a dreptul brutală, nici aceasta nefiind fructificată. Deoarece forfacul nu s-a rupt, am presupus ca a fost un peşte care a agăţat firul, cel mai probabil un crap fitofag.

Acesta a fost momentul hotărâtor pentru soarta acestei partide. La începutul partidei am umectat doar un kilogram de nadă dar mai aveam unul nefolosit, am decis să amestec cele două pungi pentru a rezulta o nadă umectată foarte puţin, spre uscată. Am ales această metodă de umectare pentru ca nada odată ajunsă pe substrat să se desfacă extrem de rapid şi să creeze un efect de tip „vulcan" cu particule care se ridică din nadă, apoi devin umede şi coboară înapoi spre substrat.

Apoi am decis să apelez din nou la cele două arme secrete şi anume cele două Benzar Mix Turbo Super Dip de Usturoi şi Benzar Mix Turbo Super Dip de Căpşuni Forte+Polen.

Din spusele administratorului şi din discuţiile cu amici care au pescuit pe aceste ape ştiam că în acest sezon crapul fitofag este neobişnuit de activ şi că preferă cu preponderenţă nadele cu arome dulci de fructe, astfel speranţele mele stăteau în dipul de căpşuni forte+polen. Este foarte bine cunoscut printre pescari faptul că acest tip de crapi fitofagi nu au făcut un obicei din a muşca propriu-zis momeala, ei hrănindu-se în principal cu plancton prin aspiraţia acestuia. Marele avantaj al nostru, al pescarilor este acela că de foarte multe ori este atras de nadă. Din nefericie mulţi aşa-zişi pescari preferă să braconeze acecst peşte însă nu ştiu că există o metodă practică de a-i pescuit cât se poate de legal. Metoda implică o serie de modificări ce trebuie aduse forfacului şi sunt inspirate din metodele de pescuit la crap.

Metoda este simplă. Pentru a vă creşte şansele de a prinde aceşti peşti extrem de evazivi este necesar să folosiţi un cârlig cu ochet, de dimensiuni nu foarte mari, în cazul meu am folosit un EnergoTeam Excalibur Grass Carp Big Corn de mărimea 12 care a fost legat cu un forfac de circa 10 centimetri cu fir de păr. Pentru aceasta am folosit ceea ce pescari de crap numesc nodul fără nod. Pe firul de păr am ataşat o boabă de porumb dulce Carp Expert Sweet Natural rămas din ziua precedentă şi o bucată de spumă flotantă în capăt. Astfel odată ajuns pe fund, forfacul urma să stea în poziţie verticală deasupra sau în imediata apropiere a momitorului cu nada umectată foarte puţin.

Odată realizată noua montură, imediat după lansare cârligul cu porumb pop-up va rămâne în zona substratului datorită greutăţii dipului, dar când dipul începe să se disperseze, cârligul se ridică, iar de pe porumbul pop-up, dipul continuă să se disperseze.

„Efectul de vulcan" al nadeiSecretul acestei metode este acela că în momentul în care un peşte ajunge în zona momitorului method, apa se agită iar nada se ridică şi „murdăreşte" apa. Desigur că mulţi vor considera această metodă, încă o metodă de a bracona crapul fitofag, însă această montură nu este nimic altceva decât un împrumut din ograda pescarilor la crap. Efectul acestei monturi pop-up este acela că în momentul în care crapul normal intră în zona nădită, aspiră nada precum şi momeala. Cârligul fiind liber se produce, practic, un efect de autoînţepare al peştelui. Acelaşi este principiul şi în cazul monturii prezentate de mine. Crapul fitofag filtrează nada ridicată de către alţi peşti sau de către curentul apei precum şi cârligul cu porumb pop-up dipuit în dip de căpşuni.

Cu aportul peştilor, nada creează un nor persistent

Pentru ca nada să creeze acest efect este necesar ca ea să fie umectată foarte puţin, mai mult uscată. Astfel particulele fiind superficial umectate, sunt foarte uşoare şi se va produce un efect de plutire a nadei „între ape". Rezultatele nu vor întârzia să apară.

La final se impun o serie de concluzii. Lanseta EnergoTeam Extreme Feeder este o adevărată revelaţie pentru piaţa românească. Lanseta îmbină perfect rezerva de putere cu lejeritatea, fineţea şi sensibilitatea şi cu maximă seriozitate trebuie să afirm că este cea mai bună lansetă feeder care mi-a trecut prin mână în ultima vreme, iar raportul preţ calitate este, aşa cum ne-am obişnuit, imbatabil. Capturile stau mărturie puterii acestei lansete. Firul Cralusso Feeder Energy a fost unul dintre atuurile zilei, el făcând faţă cu brio stresului la care a fost supus în special că lacul pe care am pescuit avea un substrat format din pietriş şi scoici. Mulineta Carp Expert Feeder şi-a făcut şi ea datoria fără probleme, frâna micrometrică şi antireturul foarte fin au fost aşi din mânecă.

O altă surpriză extrem de plăcută a fost nada Benzar Mix Turbo Carp Turbo Method Carp Feeder. Este o nadă cu granulaţie fină, extrem de uşor de lucrat cu ea. Datorită granulaţiei este o nadă extrem de uşor de umectat, iar adaosul de făină de halibut o face extrem de atractivă chiar şi în sezonul rece. Mecanica ei din această partidă m-a convins pe deplin şi sunt sigur că în sezonul viitor va fi nada care vă va aduce satisfacţii foarte mari.

Dacă veţi încerca această metodă nu uitaţi să vă reglaţi frâna cât mai corect şi să eliberaţii peştii la finalul partidei.

Mulineta Carp Expert Feeder
111.00 lei
Set Momitoare Method Feeder CE
26.00 lei
Carlige Excalibur Big Corn NS
8.00 lei
Nada Benzar Mix Turbo
14.00 lei
Fir Cralusso Feeder Prestige
24.00 lei
Pescuit la method pe ape reci
Publicat: 2020. februarie 21. | Sursa: Szabó Bence | Articol

  Odată cu apariția iernii, au apărut schimbări semnificative și pe marginea apelor, deoarece coroanele copacilor au devenit mai subțiri și activitatea peștilor se diminuează, avem o misiune tot mai grea dacă dorim să facem o partidă de pescuit bună. Micile lucruri care sunt mai puțin importante vara devin mai valoroase în acest sezon. Acestea includ, dar nu se limitează doar la: tipul cârligului, dimensiunea cârligului, felul în care sunt oferite momelile și textura...

Aromele de vară preferate de mine
Publicat: 2019. iulie 15. | Sursa: Szabó Bence | Articol

Cu aproximativ o jumătate de an în urmă, când iarna era încă în plină desfășurare, am prezentat aromele pe care le folosesc în timpul pescuitului pe apă rece. La acea vreme, au fost făcute mai multe cereri de a face același lucru cu aromele pe care le folosesc în apele în încălzire, deoarece sezonul real de pescuit este cel de vară. Din moment ce încerc să satisfac toate aceste cereri, iată o scriere despre aromele folosite de mine pe ape încălzite! Deci, să vedem...

Cheburashka, așa cum îl cunosc pescarii
Publicat: 2019. iulie 04. | Sursa: Lukacsi Bela | Articol

  Dacă cineva se uită la istoria cseburashka pe Wikipedia, de la început va intra în subiect astfel: Așa arată la exterior: o figurină maro de pluș, cu ochi uriași, cu urechi de dimensiunea asemănătoare al capului, care merge pe picioarele din spate. O figurină cunoscută din benzile de desene animat. Atunci ce este Cheburashka?        Desigur, cseburashka a devenit faimos prin figurina de poveste, numele său tot mai cunoscut printre pescari l-a primit după...

De 8 X pe drumul dezvoltării
Publicat: 2019. mai 27. | Sursa: Lukácsi Béla | Articol

În cazul nostru, cele 8 X din titlu nu înseamnă trecerea la vârsta de optzeci de ani, ci la dezvoltarea firelor împletite. Pe deoparte, mă ocup și de dezvoltarea produselor, așa că știu destul de bine acest colț al pieței produselor de pescuit, am o vedere bună asupra ofertelor curente. Dezvoltarea firelor împletite recent s-a încetit puțin, însă dezvoltarea lentă nu este deloc o stagnare pe loc, așa că acum a sosit timpul pentru schimbare.     Nu spun...

Plătici și carași la match
Publicat: 2019. mai 06. | Sursa: Frankó Zoltán | Articol

  Este primăvară, vremea în încălzire atrage peștii în zonele mai puțin adânci ale lacurilor, ale belților, a canalelor. Aici sunt mai multe surse de hrană, fac plajă, se pregătesc pentru depunerea icrelor. Primăvara devreme este o adevărată oportunitate pentru pescuitul la plută. Cu un echipament bun de match pot fi prinși atât plăticile, carașii și chiar crapii. Dar ce este necesar pentru asta? Despre aceasta veți afla în acest articol care a fost inspirat de...

MARCA SONIK LA ENERGOFISH !!!
Publicat: 2019. martie 26. | Sursa: Energo Team | Articol

Dragi clienți! Vă atragem atenția asupra mărcii britanice Sonik Sports, a carei produse se regăsesc și in oferta Energofish.  Sonik Sport Ltd. este o companie dinamică, aflată mereu în dezvoltare, cu echipamente de pescuit unice. Scopul companiei este de a produce produse care să permită pescarilor să obțină avantaje deosebite pe malul apei, la un preț acceptabil.  Compania a fost fondată în 2008 de Ian McCormack, fost director comercialal Hardy &Grays Limited,...

PESCUITUL DE IARNĂ ȘI PRIMĂVARĂ LA PEȘTI MARI
Publicat: 2019. martie 05. | Sursa: Szabó Bence | Articol

Odată cu venirea iernii, majoritatea pescarilor își agață husa de lansete pe cuier, deoarece temperatura ce se apropie tot mai mult de zero grade,vântul puternic, uneori de intensitate mare, cu precipitații abundente sub formă de ninsoare pot fi cauze ce țin departe pescarul de apă. Sunt însă și fanatici, în bunul sens al cuvântului, care nici în aceste condiții nu se pot abține, ba chiar mai mult speră în câte un crap mai măricel, și binențeles toate acestea cu...

Putere și armonie
Publicat: 2018. decembrie 12. | Sursa: Bokor Károly | Articol

De patru ani deja că folosesc echipamentele Bokor Spin în mod constant cu o experiență bogată în privința capturilor. În această privință, aș dori să menționez calitățile bune ale lansetelor. Nu ascund un lucru, și anume că vreau să vă fac chef pentru folosirea lor. În primul rând, pentru că sunt foarte utilizabile în mod universal, toate componentele echipamentului sunt puternice de la lansetă până la capătul firului, funcționând sigure. Degeaba este o...

Un vis devenit realitate
Publicat: 2018. noiembrie 23. | Sursa: Szabó Bence | Articol

Una dintre problemele cele mai preocupante pentru majoritatea pescarilor de feeder este cum să prindă crap foarte mare. După experiența mea personală, doi factori joacă rol decisiv în capturarea crapului capital, dintre care unul este locația, iar celălalt este pregătirea. Este important de reținut că prin pești capitali nu mă refer la exemplarele de 10, dar nici măcar cele de 15 kilograme, deoarece acestea sunt prezente în fiecare al doilea lac intens populat în număr de...

Scurt și la obiect
Publicat: 2018. octombrie 31. | Sursa: Lukácsi Béla | Articol

În prezent lansetele scurte sunt tot mai populare, în special în cazul partidelor de pescuit din barcă, dar mulți pescari de spining le preferă la pescuitul de pe mal, datorită lungimii scurte aceste lansete având o fiabilitate mai bună. Nu este o coincidență că marca L & K a fost prezentă pe piață cu lansete scurte, dar acum, după o lungă dezvoltare, va fi disponibilă un băț care va atrage atenția multor pescari de spining, mai ales dacă îl vor încerca. Cum...

Salmo Fury Pop năluca șmecheră
Publicat: 2018. octombrie 08. | Sursa: Lukácsi Béla | Articol

În zilele prezente, suntem invadați cu momeli speciale, printre care sunt la care folosind o tehnică specială le putem face și mai prinzătoare. Există dintre acestea care sunt două într-una, adică sunt compatibile la două tehnici. Salmo Fury Pop prin versatilitatea sa poate fi clasificată în această categorie.   Un lucru este cert, este o momeală șmecheră. Ne-am putut deja obișnui că firma Salmo nu lansează pe piață momeli simple, dintr-un punct de...

Strune Wizard pentru sezonul la răpitori
Publicat: 2018. august 27. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Încet dar sigur vine și luna octombrie, pe nesimțite trecem din vară în toamnă. Apele în răcire ne vor oferi tot mai multe posibilăți de pescuit la peștii răpitori, fiecare după prefeințele, alegând pescuitul cu peștișori vii la plută, fie tehnica mai plină de acțiune, spinningul. În multitudinea de metode de pescuit la răpitori un lucru însă nu s-a schimbat. Și acum, așa cum ne-am obișnuit deja, vom avea nevoie de o strună sigură, pe care nu-l vor reteza ori...

Vă prezentăm peleții halibut solubili de la Benzar
Publicat: 2018. august 15. | Sursa: Szabó Bence | Articol

Seria de noutăți prezentate în ultima perioadă continuă cu peletele Benzar Black Halibut. Aceste produse sunt cele mai noi tipuri de granule pe bază de cereale, din gama produselor populare miilor de pescari, și sunt alegerea perfectă pentru iubitorii de orice metodă, deoarece pot fi folosite în multe feluri. Ce merită să știți despre aceste produse? Din această scriere veți afla și acest lucru! Printre produsele noastre se pot găsi o serie de pelete ce au...

Campion la 12 ani
Publicat: 2018. iulie 31. | Sursa: Ujvári Krisztián | Articol

Anul acesta, în data de 28-29 iulie, s-a organizat de către AGVPS la Săcălășeni (Maramureș) finala de campionat național de pescuit staționar pe mai multe categorii. La categoria băieți U-15 a participat și fiul meu, Ujvari Ákos-Zsólt. În câteva cuvinte aș aminti despre strategia și echipamentul folosit de către fiul meu la acest campionat. Peștii predominanți în lacul de la Săcălășeni sunt carașii, pe lângă care se mai poate prinde aici crap, babușcă,...

Avertizoarele electrice: CXP Brenta
Publicat: 2018. iulie 13. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

  În seria noastră de articole despre prezentarea avertizoarelor noastre electrice am ajuns la CXP Brenta de data aceasta. Între avertizoarele radio prevăzute și cu senzor de lumină, acesta se remarcă pe lângă design-ul său, prin manevrabilitatea și versatilitatea simplă. Există o mulțime de argumente pentru folosirea lui, astfel încât ați putea dori să aflați mai multe despre probabil cel mai de iubit avertizor rezistent la ploaie din gama Carp Expert....

Să avem curaj să lansăm departe
Publicat: 2018. iunie 20. | Sursa: Nagy Levente | Articol

Orice pescar de crap începător se va lovi până la urmă de "baremul distanțelor mari", peste care, dacă dorește să devină un pescar bine format, va trebui să-l treacă. Nu demult am auzit o zicală "Cel mai ușor de prins peștele este acolo unde chiar se află, se hrănește". Întradevăr acesta este adevărat, și nu este nici o problemă, dacă acei pești se găsesc în apropierea malului, la o distanță accesibilă din punct de vedere al pescarului. Dar ce este...

Mărunțișuri din pelete
Publicat: 2018. iunie 06. | Sursa: Frankó Zoltán | Articol

Tehnica de pescuit method feeder deja se aproprie de granițele pescuitului la crap cu boilies, însă mie îmi stă mult mai aproape o tehnică de pescuit fină, la distanțe mai apropiate, cu un pescuit precis, în care cu o nădire precisă strângem tot mai mulți pești în jurul cârligului și pe care îi prindem sub forma unor carași, plătici și crapi frumoși. Pe parcursul expoziției din această primăvară am constatat cu stupoare cât de greu este să convingem pescarii de...

Avertizoarele noastre electrice: CXP TEVERE
Publicat: 2018. mai 30. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Setul de avertizoare CXP este folosit deja de mulți pescari mulțumiți de acest produs iar din această gamă astăzi vă voi prezenta Tevere-ul. Acest model de avertizoare a primit un exterior modern, rezistent la ploaie iar în ce privește categoria calitate-preț se situează în categoria de mijloc. Seturile pentru două, trei sau patru lansete dispun de receptoare sensibile pentru ca trăsătura să fie sesizabilă și fără probleme chiar și în cazurile de lansări de până la...

Cârlige din Japonia
Publicat: 2018. mai 08. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Punctul cel mai crucial al pescuitului – indiferent de ce metodă vorbim – este tipul de cârlig folosit, mărimea acestuia, categoria, dar înainte de toate calitatea lui. Pe seama cârligului stă succesul în pescuit, nu este de mirare, dacă pescarul încearcă să folosească întotdeauna, în orice împrejurare cel mai adecvat, cel mai perfect cârlig. În ultimele decenii centrul de producere al cârligelor a devenit Japonia, și cred că nimeni nu se miră dece. Precum în cazul...

Cuda și pentru zilele obișnuite
Publicat: 2018. aprilie 10. | Sursa: Lukácsi Béla | Articol

Aș dori să vă prezint câteva cuțite și accesorile acestora, care sunt speciale nu doar în domeniul curățării peștilor, dar pot fi tot atât de bine folosite și în bucătărie sau pe malul apei. Aceste produse sunt fabricate de firma americană Cuda, produse care sunt, de asemenea, utilizate cu satisfacție și în industria prelucrării peștelui. Iată, oferta zilei de azi, adică aceste produse voi încerca să vi le prezint. De ce sunt fantastice produsele Cuda?...

La limita ruperii unei lansete: la ce este capabil Solid Spin?
Publicat: 2018. februarie 20. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Testul lansetei de spining Solid Spin a avut loc în ultima lună a anului. Deoarece testarea limitelor performanței unui băț de carbon nu sunt prea umane în vecinătatea punctului de îngheț, am așteptat ziua în care temperatura aerului a crescut puțin peste 10 grade. Specialitatea bățului este caracterul "industrictibil" al materialului solid din carbon și, la fel precum alții, am fost și eu curios cel mai mult de aflarea punctului critic și de aflarea limitelor...

La method iarna? Și încă cum!
Publicat: 2018. ianuarie 03. | Sursa: Szabó Bence | Articol

„Ce este bun în faptul, că toată ziua stai la zero grade Celsius dârdâind lângă bățul de pescuit știind că nici nu este sigur că prinzi ceva?" Nu-i așa, prieteni pescari, că această întrebare nu doar mie mi l-au pus de vreo o mie de ori? Pescuitul în apele reci are o atmosferă aparte, ce nu poate fi comparat cu nimic altceva! Nu de mult, prima oară în viața mea, într-o ninsoare abundentă am putut să-mi practic hobbyul preferat, lucru ce m-a dăruit cu o experiență...

La știucă simplu, eficient
Publicat: 2017. noiembrie 13. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Fiind vorba despre pescuit la știucă, pe lângă pescuitul de spining dinamic, sportiv și plin de imaginație nu trebuie să uităm nici de stilul de pescuit încă îndrăgit de foarte mulți pescari, și anume pescuitul la răpitori cu peștișori vii. Această tehnică merită să se practice odată cu sosirea toamnei, odată cu răcirea treptată al apelor de la noi, atunci când peștii pașnici încep să se retragă în grupe mai mari spre ape mai adânci. Ghețurile de...

Atenție, mușcă!
Publicat: 2017. octombrie 12. | Sursa: Lukácsi Béla | Articol

Dintre peștii prădători de la noi, știuca are cei mai ascuțiți dinți, cărora retezarea unui fir de monofilament simplu sau unui fir textil nu pune mari probleme, de aceea este inevitabil folosirea unei strune corespunzătoare. Gama de strune folosite la pescuitul răpitorilor este foarte variată în zilele noastre, utilizarea lor fiind importantă mai ales la pescuitul la știucă. Pe piață se pot achiziționa mai multe tipuri de strune, dar care la ce folosește? Păi, să ne...

Noaptea crapilor mari
Publicat: 2017. octombrie 04. | Sursa: Halmos Mihaly | Articol

Ținutul Somogy. Regiunea deluroasă cu o mie de fețe, aflată între Balaton și Dráva, unde oricând merită să te întorci. Aventurierilor de genul meu este un fel de Mecca ce trebuie vizitat, unde pescuiturile la crap pe amurg lasă amintiri de neuitat în mintea pescarului. Păi da, chiar și câte o ieșire mai scurtă de doar câteva zile are efecte "terapeutice", îmi place nespus de mult să mă reîntorc aici, să fug din zgomotul marelui oraș. Dacă ar exista întradevăr...

În acțiune setul pentru avat de la Wizard
Publicat: 2017. septembrie 22. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Momentul nu ar fi putut fi mai bun, premiera pentru cea mai nouă mulinetă și lansetă de avat al familiei Wizard a căzut chiar la începutul sezonului de spining. Am așteptat cu duo-ul ASP Spin pentru scenele cu atacurile avaților din zori și seri de iulie și nu mi-a fost greu să mă îndrăgostesc de lanseta bine concepută, ce mă ajută să lansez și mai departe și de mulineta ce dictează un tempo în mare viteză nălucilor. Mulineta ASP Spin este suplă, ușoară,...

ÎN CURENT, CU RIVER FEEDER!
Publicat: 2017. august 14. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Regulă de aur, că peștii de talie din ape curgătoare trebuie căutați în curent. În regulă, dar ce să facem și cum să pescuim acolo unde curentul este regele? Pescuitul cu feeder în curenți puternici este o adevărată provocare nu doar nouă, ci și echipamentului nostru. Ca să dau un exemplu pe Dunăre, la Budapesta (la cote de vară) se măsoară de regulă 1600-1700 m3/s debit de apă, care nu este deja încet. Și ca să demonstrez altfel, cu un exemplu propriu: la...

VĂ PREZENTĂM - BENZAR COMPETITION FEEDER
Publicat: 2017. august 08. | Sursa: Nagy Levente | Articol

După lungi așteptări, în sfârșit a sosit noua lansetă din gama BENZAR, botezată BENZAR COMPETITION FEEDER! Cine au ținut în mână una din lansetele din gama Benzar, aceia știu că merită să aștepți pentru aceste lansete! Petru cei ce nu s-au întâlnit cu aceste lansete și ar dori să afle mai multe despre ele, lor voi încerca mai jos să descriu mai amănunțit acest produs. ET BENZAR COMPETITION FEEDER-CU RECOMANDAREA LUI BENZÁR ZSOLT. Pentru început,...

S-a născut o nouă gamă de lansete - ET FINESSA CARP FEEDER
Publicat: 2017. august 01. | Sursa: Nagy Levente | Articol

Echipa de dezvoltare ENERGOFISH s-a întrecut pe sine! Printre noutățile din acest an se numără mai multe lansete, mulinete și alte articole de înaltă calitate, care au fost proiectate pentru a face mai ușoară treaba pescarilor și de a face mai confortabilă pescuitul. Unul dintre astfel de produse bine realizate este și lanseta (gama de lansete) FINESSA CARP FEEDER, care foarte repede și-a atras atenția asupra sa. Și nu din întâmplare căci, astfel a fost conceput ca...

Istoria argintului – interviu cu Benzár Zsolt
Publicat: 2017. iulie 31. | Sursa: Szabó Bence | Articol

În ultimul sfârșit de săptămână al lunii iunie a fost organizat al VII.-lea Campionat Mondial de Pescuit la Feeder în Portugalia, la care au participat 22 de țări. Concursul a fost incredibil de interesant deoarece de foarte mici diferențe a depins cine se bucură cu medalie în jurul gâtului său și cine se întoarce acasă dezamăgit la finalul cursei organizat în una dintre țările cele mai vestice al Europei. La sfârșitul unui antrenament ce a ținut toată săptămâna...