Pescuit practic în sezonul eXtrem
Publicat: 2011. octombrie 31. | Sursa: Muresan Radu-Dan | Articol

Încă din copilărie pescarii cu experienţă îmi spuneau mereu cum anumite anotimpuri sau momente ale zilei sunt preferate de anumiţi peşti, astfel noaptea mănâncă mai bine peştii mari, primăvara mergea carasul şi albitura, vara este anotimpul tuturor peştilor paşnici, toamna mănâncă bine crapul deoarece se apropie iarna şi trebuie să-şi facă provizii, pe când iarna este anotimpul răpitorilor, în special a ştiucii. Trebuie să recunosc faptul că pe atunci credeam cu tărie în aceste preconcepţii, însă cu trecerea timpului am învăţat că peştii sunt activi tot timpul, ceea ce se modifică substanţial este gradul lor de activitate de aceea mulţi pescari au anotimpuri preferate pe când altele sunt ignorate sau marginalizate.

Nici eu nu fac notă discordantă, astfel pentru mine toamna, mai mult decât oricare alt anotimp este unul pe care nu îl agreez în mod deosebit din mai multe motive. În primul rând vremea capricioasă induce peştilor un comportament destul de haotic şi foarte schimbător spre deosebire de primavară sau vară. În funcţie de zile, peştele poate fi extrem de activ sau total letargic şi imobil, atcivitatea poate fi una intensă pe toată durata zilei sau doar cateva minute până la una-două ore. Din aceste motive toamna înseamnă pescuit dificil, pregătire intensă, cât mai multe opţiuni în ceea ce priveşte momeala, extrem de mult noroc şi de foarte multe ori dezamăgiri crunte.

Impulsionat de un veritabil val tsunami de noutăţi dinspre firma Energofish am decis să-mi încerc norocul într-o nouă partidă de pescuit, noroc care în ultima vreme pare a mă evita graţios. Alegerea locului de pescuit este destul de dificilă deoarece din cauza „Mamei Naturi" râurile au un debit foarte scăzut, astfel peştii sunt dificil de localizat şi greu de convins că nada şi viermele din cârlig merită a fi încercate. Astfel am ales să merg pe un lac din apropierea oraşului Gherla, lacul numit Club Aquincum, un lac destul de bine cotat printre pescari prin prisma capturilor.


Dimineaţa mi-a rezervat o serie de surprize, cea mai neplăcută a fost frigul de peste noapte şi bruma deasă de pe malul apei, un semn nu prea bun atunci când cautăm peştii paşnici. Lacul prin construcţia sa reprezintă o serie de particularităţi. Cea mai evidentă este constituţia susbstratului mai exact fundul lacului este realizat dintr-o succesiune de gropi si canale care fac legătura dintre aceste gropi, astfel am decis să pescuiesc într-una din aceste gropi mizând pe faptul că peştii vor fi masaţi în aceste zone cu apă adâncă de aproximativ 2 metri.

Deoarece suntem în prag de iarnă am optat pentru o nadă pe bază de fructe puternic aditivată. Astfel opţiunea mea a fost o pungă de 3 kilograme de Benzar Mix Turbo Carp Căpşuni la care am adăugat un aditiv Benzar Mix Turbo Concentrat Căpşuni Forte şi un Benzar Mix Turbo CSL Secret. Este cunoscut faptul că în sezonul rece crapii în general preferă aromele dulci, pe bază de fructe, motiv pentru care am ales această nadă cu o granulaţie medie, plină de particule atractive pentru crapi printre care şi pelete. Aditivul Turbo Concentrat Căpşuni Forte are ca scop creşterea atractivităţii nadei prin aroma puternică de căpşuni iar datorită alcoolului dispersia aromei avea să fie una extrem de rapidă şi pe o arie extinsă. Turbo CSL Secret a fost ales din aceleaşi considerente de atractivitate datorată aromei de fructe dar şi datorită CSL-ului care prin utilizarea lui în ape reci aduce un real aport pozitiv nadei. Folosit în ape cu temeperaturi scăzute, CSL-ul asigură o dispersie a aromei pe orizontală, adică în imediata vecinătate a substratului. La toate acestea am mai adăugat o noutate şi anume cânepa Carp Expert Chilli-Strawberry. Această cânepă a fost aleasă din trei motive principale. Unul ar fi acela al aromei de căpşuni care se potriveşte de minune cu restul nadei, al doilea ar fi acela al chilliului care de foarte multe ori în sezonul rece se dovedeşte a fi soluţia câştigătoare atunci când vine vorba de crap care preferă aceste arome picante. Ultimul motiv este acela că boabele de cânepă sunt un excelent adjuvant în orice nadă destinată crapului. Datorită dimensiunilor mici ale bobului, cânepa nu satură crapii de pe vad în schimb îi ţine mai mult timp ocupaţi pe vad.


Deoarece este toamnă şi pescuitul este tot mai dificil, avem nevoie de cât mai multe modalităţi de abordare a unei pertide de pescuit. Din nou firma Energofish ne vine în ajutor cu o altă noutate în deomeniu. Minţile inventive au realiza o nouă lansetă doi în unu, mai exact lanseta EnergoTeam Extreme Match-Feeder 3900 cu lungimea de 3,90 metri. Lanseta se adresează tuturor pescarilor şi este extrem de practică în orice situaţie de pescuit. Astfel lanseta match are o acţiune medie, progresivă lucru ce o face extrem de versatilă pentru orice tip de pescuit. Greutatea este redusă, talonul mediu iar blankul este realizat din carbon IM8 ceea ce îi conferă rezistenţă şi totodată lejeritate.


Alături de această lansetă am optat pentru o soluţie de graniţă menită a putea fi adaptată ambelor situaţii, fie unui pescuit la match fie la feeder, astfel ca şi accesorii am ales o mulinetă Carp Expert Feeder de 4000, dotată cu un fir Cralusso Prestige Line Match Sinking cu diametrul de 0.20. ca şi cârlige şi fir pentru forfac am optat pentru Drennan Fine Maggot pentru match şi EnergoTeam Excalibur Grass Carp Big Corn mărimea 12, pentru eventualitatea în care voi pescui la feeder, iar ca şi forfac am ales Cralusso Prestige Line General Match cu diametrul de 0.16. am ales această mulinetă pentru versatilitatea sa. Viteza de recuperare a mulinetei pentru feeder este foarte apropiată de cea a mulinetei Carp Expert Match, astfel pot afirma că am împuşcat doi iepuri dintr-un foc prin folosirea acestei mulinete. Firul principal pare gros însă nu trebuie să uităm că pescuit toamna când peştii sunt mofturoşi, astfel putem aştepta o zi întreagă după o trăsătură, folosind un fir gros avem toate şansele să scoatem peştele pe mal, în plus firul gros putea fi folosit şi pentru pescuitul la feeder. Firul Cralusso este deja extrem de bine cunoscut la fel ca şi cârligele Drennan însă cârligele Excalibur reprezintă o altă noutate pe piaţă, prin forma lor rotunjită, cu tiha scurtă şi grosimea medie a sârmei din care este compus îl recomandă ca un cârlig ce poate fi folosit în combinaţie cu o mulţime de momeli, iar prin terminaţia sa cu ochet în face perfect pentru pescuitul la feeder cu monturi cu fir de păr. Ca şi plută am ales una Cralusso UFO de 14 grame. Pluta este perfectă în astfel de pescuituri deoarece poate fi lestată extrem de precis şi de fin, iar antena goală o face extrem de sensibilă şi totodată foarte vizibilă deoarece limina, practic, pătrunde prin aceasta.


Am ales să realizez două vaduri de nădire, unul în faţa mea la circa 30 de metri în apă de circa 2 metri şi unul în dreapta la circa 30 de metri în apă mai puţin adâncă. Pentru vadul de la apa adâncă am lansat 15 bulgări de mărimea unei mandarine iar în vadul de la apa mică doar 4 bulgări.

Am început pescuitul pe vadul cu apă adâncă unde la câteva minute după nădire o mulţime de peşti de talie mică dădeau târcoale nadei.

Din nefericire peştii care se aflau la suprafaţa apei se aflau şi jos pe patul de nadă şi erau obleţi şi babuşte mici, nu crapi şi caraşi aşa cum sperasem. A fost destul de frustrant şi din păcate nu am reuşit să evit aceşti peşti deşi am cresut şi variat cantitatea de momeală de pe cârlig sau plasarea unui lest mai mare pe fir.

În aceste condiţii mă aflam în faăa unei dileme şi trebuia fie să merg mai departe şi să prind peşti mici sau să trec la pescuitul la feeder şi să sper la o captură mai însemnată. Am ales cea de a doua variantă şi am realizat trecerea de la match la feeder. Schimbarea nu putea fi mai simplă. Am scos tronsonul de vârf al matchului şi l-am înlocuit cu cel pentru feeder. Pachetul lansetei EnergoTeam Extream Match-Feeder conţine un tronson trei pentru feeder şi trei vârfuri din fibră de sticlă plină cu acţiuni diferite.

Am ales să folosesc vârful roşu, cel mai rigid. Deoarece vârfurile sunt realizate din fibră de sticlă, sunt extrem de flexibile şi rezistente chiar şi la coşuleţe mai grele dar pe de altă parte sunt destul de sensibile pentru a indica şi cele mai fine trăsături.

Pentru cosuleţe am optat pentru o modificare şi am ales o noutate absolută a familiei Energofish, mai exact setul Carp Expert Method Feeder, set care conţine o formă pentru mulaj şi trei momitoare „method" cu greutăţi de 15-20-30grame.

Utilitatea acestor tipuri de momitoare este recunoscută şi garantată de pescarii englezi care le folosesc cu rezultate foarte bune atunci când pescuiesc la crap, caras dar şi plătică. Înainte de toate trebuie menţionat că momitoarele au incluse un atirăsucitor şi sunt culisante, astfel sunt prietenoase cu mediul şi peştii în cazul în care linia principală se rupe, momitorul se eliberează. Pentru acest tip de momitoare se impune folosirea unui forfac foarte scurt de maxim 12 cm. Utilizarea lor este extrem de facilă şi practică.


Primul pas este aşezarea cîrligului cu momeala pe fundul mulajului din plastic non-aderent.


Pasul al doilea este aşezarea şi umplerea mulajului cu nadă.


Pasul al treilea este aşezarea momitorului în mulaj.


Pasul al patrulea este presarea momitorului peste nadă în mulaj.

Rezultatul final va fi un momitor compact cu momeala integrată în acesta, iar în momentul desfacerii nadei, momeala şi cârligul vor rămâne în imediata vecinătate a nadei. Principiul de bază este acela că atunci când peştele cercetează zona cu nadă va găsi momeala care deobicei iese în evidenţă şi va muşca.


Am încercat mai multe momeli pentru cârlig printre care porumb, viermi, pelete moi însă fără succes, din nefericire numai obleţii şi babuştele mici mi-au deranjat vârful feederului. Însă nu era totul pierdut, astfel am decis să folosesc un forfac mai subţire şi un cârlig Excalibur Grass Carp Big Corn legat cu fir de păr pe care am pus ultima armă secretă. O peletă găurită Benzar Mix Turbo Pellet cu diametrul de 8 mm dipuită în căpşuni.


Pentru a-i creşte atractivitatea şi mai mult am dipuit-o într-un dip Benzar Mix Turbo Super Dip Bază-Crap+polen pe care am decis să o lansez pe vadul cu apă mică nadit la început şi unde nu am mai nadit nimic pănă la această combinaţie de peletă dipuită.


Lansez în zona cu apă mică şi trebuie să recunosc faptul că în acel vad îmi puneam toate speranţele de a salva o partida de pescuit minunată.


Arma secretă s-a dovedit a fi căştigătoare, după numai 15 minute în apă a venit prima trăsătură. Am înţepat şi am ştiut imediat că am de-a face cu un crap. După un dril destul de viguros, un minunat crap a poposit în braţele mele pentru poze şi pentru a fi eliberat.


Imediat după această primă captură am lansat din nou în acelaşi loc însă niciun crap nu a mai poftit la peleta foarte atractivă. Acest lucru stă mărturie afirmaţiei că, în sezonul rece peştele este mofturos, şi poate mai mult ca niciodată, are momente în care preferă să se hrănească, foarte puţine iar în restul timpului rămâne inactiv.

În încheiere nu pot decât să laud iniţiativa firmei Energofish pentru scoaerea pe piaţă a unei lansete practice, duble şi accesibile oricărui pescar. Jumătatea match a acestei lansete s-a comportat exemplar. Deşi pare o lansetă moale, ea are o extraordinară rezervă de energie, astfel pluta de 14 grame s-a pliat perfect pe constituţia acestei lansete, însă cu siguranţă că o plută mai grea nu ar putea decât să-i îmbunătăţească performanţele, făcând din această lansetă una perfectă pentru pescuitul peştilor de orice talie. Jumătatea feeder a lansetei este şi ea de excepţie. Deşi vârfurile sunt oarecum moi, elelanseta în sine are suficientă rezervă de energie pentru a fi încărcată şi cu coşuleţe mai grele. Astfel lanseta se pretează excelent unui pescuit pe lac la distanţe de până la 50 de metri dar şi pe râuri mai domoale şi fără curent puternic.

Nada şi-a dovedit atractivitatea imediat, chiar dacă pentru peştii mici, sunt sigur că în condiţii normale ar fi făcut ravagii. Pluta Cralusso UFO s-a dovedit extrem de sensibilă însă marele câştig, pe lângă lanseta match-feeder este setul Method care sunt sigur că în sezonul viitor va deveni preferatul dumneavoastră în pescuitul crapului, carasului şi în general al tuturor peştilor. Important de reţinut pentru pescuitul în sezon de „nişă" cum ar fi toamna sau primăvara, este ca pescarii să aibă asupra lor o paletă cât mai variată de momeli pentru a acoperi cât mai mult mofturile şi poftele peştilor.

Mulineta Carp Expert Feeder
111.00 lei
Set Momitoare Method Feeder CE
26.00 lei
Carlige Excalibur Big Corn NS
8.00 lei
Nada Benzar Mix Turbo
14.00 lei
Benzar Mix CSL
9.50 lei
Fir Cralusso General Prestige Match
22.50 lei
Carlige Drennan Fine Maggot
11.00 lei
Pescuit la method pe ape reci
Publicat: 2020. februarie 21. | Sursa: Szabó Bence | Articol

  Odată cu apariția iernii, au apărut schimbări semnificative și pe marginea apelor, deoarece coroanele copacilor au devenit mai subțiri și activitatea peștilor se diminuează, avem o misiune tot mai grea dacă dorim să facem o partidă de pescuit bună. Micile lucruri care sunt mai puțin importante vara devin mai valoroase în acest sezon. Acestea includ, dar nu se limitează doar la: tipul cârligului, dimensiunea cârligului, felul în care sunt oferite momelile și textura...

Aromele de vară preferate de mine
Publicat: 2019. iulie 15. | Sursa: Szabó Bence | Articol

Cu aproximativ o jumătate de an în urmă, când iarna era încă în plină desfășurare, am prezentat aromele pe care le folosesc în timpul pescuitului pe apă rece. La acea vreme, au fost făcute mai multe cereri de a face același lucru cu aromele pe care le folosesc în apele în încălzire, deoarece sezonul real de pescuit este cel de vară. Din moment ce încerc să satisfac toate aceste cereri, iată o scriere despre aromele folosite de mine pe ape încălzite! Deci, să vedem...

Cheburashka, așa cum îl cunosc pescarii
Publicat: 2019. iulie 04. | Sursa: Lukacsi Bela | Articol

  Dacă cineva se uită la istoria cseburashka pe Wikipedia, de la început va intra în subiect astfel: Așa arată la exterior: o figurină maro de pluș, cu ochi uriași, cu urechi de dimensiunea asemănătoare al capului, care merge pe picioarele din spate. O figurină cunoscută din benzile de desene animat. Atunci ce este Cheburashka?        Desigur, cseburashka a devenit faimos prin figurina de poveste, numele său tot mai cunoscut printre pescari l-a primit după...

De 8 X pe drumul dezvoltării
Publicat: 2019. mai 27. | Sursa: Lukácsi Béla | Articol

În cazul nostru, cele 8 X din titlu nu înseamnă trecerea la vârsta de optzeci de ani, ci la dezvoltarea firelor împletite. Pe deoparte, mă ocup și de dezvoltarea produselor, așa că știu destul de bine acest colț al pieței produselor de pescuit, am o vedere bună asupra ofertelor curente. Dezvoltarea firelor împletite recent s-a încetit puțin, însă dezvoltarea lentă nu este deloc o stagnare pe loc, așa că acum a sosit timpul pentru schimbare.     Nu spun...

Plătici și carași la match
Publicat: 2019. mai 06. | Sursa: Frankó Zoltán | Articol

  Este primăvară, vremea în încălzire atrage peștii în zonele mai puțin adânci ale lacurilor, ale belților, a canalelor. Aici sunt mai multe surse de hrană, fac plajă, se pregătesc pentru depunerea icrelor. Primăvara devreme este o adevărată oportunitate pentru pescuitul la plută. Cu un echipament bun de match pot fi prinși atât plăticile, carașii și chiar crapii. Dar ce este necesar pentru asta? Despre aceasta veți afla în acest articol care a fost inspirat de...

MARCA SONIK LA ENERGOFISH !!!
Publicat: 2019. martie 26. | Sursa: Energo Team | Articol

Dragi clienți! Vă atragem atenția asupra mărcii britanice Sonik Sports, a carei produse se regăsesc și in oferta Energofish.  Sonik Sport Ltd. este o companie dinamică, aflată mereu în dezvoltare, cu echipamente de pescuit unice. Scopul companiei este de a produce produse care să permită pescarilor să obțină avantaje deosebite pe malul apei, la un preț acceptabil.  Compania a fost fondată în 2008 de Ian McCormack, fost director comercialal Hardy &Grays Limited,...

PESCUITUL DE IARNĂ ȘI PRIMĂVARĂ LA PEȘTI MARI
Publicat: 2019. martie 05. | Sursa: Szabó Bence | Articol

Odată cu venirea iernii, majoritatea pescarilor își agață husa de lansete pe cuier, deoarece temperatura ce se apropie tot mai mult de zero grade,vântul puternic, uneori de intensitate mare, cu precipitații abundente sub formă de ninsoare pot fi cauze ce țin departe pescarul de apă. Sunt însă și fanatici, în bunul sens al cuvântului, care nici în aceste condiții nu se pot abține, ba chiar mai mult speră în câte un crap mai măricel, și binențeles toate acestea cu...

Putere și armonie
Publicat: 2018. decembrie 12. | Sursa: Bokor Károly | Articol

De patru ani deja că folosesc echipamentele Bokor Spin în mod constant cu o experiență bogată în privința capturilor. În această privință, aș dori să menționez calitățile bune ale lansetelor. Nu ascund un lucru, și anume că vreau să vă fac chef pentru folosirea lor. În primul rând, pentru că sunt foarte utilizabile în mod universal, toate componentele echipamentului sunt puternice de la lansetă până la capătul firului, funcționând sigure. Degeaba este o...

Un vis devenit realitate
Publicat: 2018. noiembrie 23. | Sursa: Szabó Bence | Articol

Una dintre problemele cele mai preocupante pentru majoritatea pescarilor de feeder este cum să prindă crap foarte mare. După experiența mea personală, doi factori joacă rol decisiv în capturarea crapului capital, dintre care unul este locația, iar celălalt este pregătirea. Este important de reținut că prin pești capitali nu mă refer la exemplarele de 10, dar nici măcar cele de 15 kilograme, deoarece acestea sunt prezente în fiecare al doilea lac intens populat în număr de...

Scurt și la obiect
Publicat: 2018. octombrie 31. | Sursa: Lukácsi Béla | Articol

În prezent lansetele scurte sunt tot mai populare, în special în cazul partidelor de pescuit din barcă, dar mulți pescari de spining le preferă la pescuitul de pe mal, datorită lungimii scurte aceste lansete având o fiabilitate mai bună. Nu este o coincidență că marca L & K a fost prezentă pe piață cu lansete scurte, dar acum, după o lungă dezvoltare, va fi disponibilă un băț care va atrage atenția multor pescari de spining, mai ales dacă îl vor încerca. Cum...

Salmo Fury Pop năluca șmecheră
Publicat: 2018. octombrie 08. | Sursa: Lukácsi Béla | Articol

În zilele prezente, suntem invadați cu momeli speciale, printre care sunt la care folosind o tehnică specială le putem face și mai prinzătoare. Există dintre acestea care sunt două într-una, adică sunt compatibile la două tehnici. Salmo Fury Pop prin versatilitatea sa poate fi clasificată în această categorie.   Un lucru este cert, este o momeală șmecheră. Ne-am putut deja obișnui că firma Salmo nu lansează pe piață momeli simple, dintr-un punct de...

Strune Wizard pentru sezonul la răpitori
Publicat: 2018. august 27. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Încet dar sigur vine și luna octombrie, pe nesimțite trecem din vară în toamnă. Apele în răcire ne vor oferi tot mai multe posibilăți de pescuit la peștii răpitori, fiecare după prefeințele, alegând pescuitul cu peștișori vii la plută, fie tehnica mai plină de acțiune, spinningul. În multitudinea de metode de pescuit la răpitori un lucru însă nu s-a schimbat. Și acum, așa cum ne-am obișnuit deja, vom avea nevoie de o strună sigură, pe care nu-l vor reteza ori...

Vă prezentăm peleții halibut solubili de la Benzar
Publicat: 2018. august 15. | Sursa: Szabó Bence | Articol

Seria de noutăți prezentate în ultima perioadă continuă cu peletele Benzar Black Halibut. Aceste produse sunt cele mai noi tipuri de granule pe bază de cereale, din gama produselor populare miilor de pescari, și sunt alegerea perfectă pentru iubitorii de orice metodă, deoarece pot fi folosite în multe feluri. Ce merită să știți despre aceste produse? Din această scriere veți afla și acest lucru! Printre produsele noastre se pot găsi o serie de pelete ce au...

Campion la 12 ani
Publicat: 2018. iulie 31. | Sursa: Ujvári Krisztián | Articol

Anul acesta, în data de 28-29 iulie, s-a organizat de către AGVPS la Săcălășeni (Maramureș) finala de campionat național de pescuit staționar pe mai multe categorii. La categoria băieți U-15 a participat și fiul meu, Ujvari Ákos-Zsólt. În câteva cuvinte aș aminti despre strategia și echipamentul folosit de către fiul meu la acest campionat. Peștii predominanți în lacul de la Săcălășeni sunt carașii, pe lângă care se mai poate prinde aici crap, babușcă,...

Avertizoarele electrice: CXP Brenta
Publicat: 2018. iulie 13. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

  În seria noastră de articole despre prezentarea avertizoarelor noastre electrice am ajuns la CXP Brenta de data aceasta. Între avertizoarele radio prevăzute și cu senzor de lumină, acesta se remarcă pe lângă design-ul său, prin manevrabilitatea și versatilitatea simplă. Există o mulțime de argumente pentru folosirea lui, astfel încât ați putea dori să aflați mai multe despre probabil cel mai de iubit avertizor rezistent la ploaie din gama Carp Expert....

Să avem curaj să lansăm departe
Publicat: 2018. iunie 20. | Sursa: Nagy Levente | Articol

Orice pescar de crap începător se va lovi până la urmă de "baremul distanțelor mari", peste care, dacă dorește să devină un pescar bine format, va trebui să-l treacă. Nu demult am auzit o zicală "Cel mai ușor de prins peștele este acolo unde chiar se află, se hrănește". Întradevăr acesta este adevărat, și nu este nici o problemă, dacă acei pești se găsesc în apropierea malului, la o distanță accesibilă din punct de vedere al pescarului. Dar ce este...

Mărunțișuri din pelete
Publicat: 2018. iunie 06. | Sursa: Frankó Zoltán | Articol

Tehnica de pescuit method feeder deja se aproprie de granițele pescuitului la crap cu boilies, însă mie îmi stă mult mai aproape o tehnică de pescuit fină, la distanțe mai apropiate, cu un pescuit precis, în care cu o nădire precisă strângem tot mai mulți pești în jurul cârligului și pe care îi prindem sub forma unor carași, plătici și crapi frumoși. Pe parcursul expoziției din această primăvară am constatat cu stupoare cât de greu este să convingem pescarii de...

Avertizoarele noastre electrice: CXP TEVERE
Publicat: 2018. mai 30. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Setul de avertizoare CXP este folosit deja de mulți pescari mulțumiți de acest produs iar din această gamă astăzi vă voi prezenta Tevere-ul. Acest model de avertizoare a primit un exterior modern, rezistent la ploaie iar în ce privește categoria calitate-preț se situează în categoria de mijloc. Seturile pentru două, trei sau patru lansete dispun de receptoare sensibile pentru ca trăsătura să fie sesizabilă și fără probleme chiar și în cazurile de lansări de până la...

Cârlige din Japonia
Publicat: 2018. mai 08. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Punctul cel mai crucial al pescuitului – indiferent de ce metodă vorbim – este tipul de cârlig folosit, mărimea acestuia, categoria, dar înainte de toate calitatea lui. Pe seama cârligului stă succesul în pescuit, nu este de mirare, dacă pescarul încearcă să folosească întotdeauna, în orice împrejurare cel mai adecvat, cel mai perfect cârlig. În ultimele decenii centrul de producere al cârligelor a devenit Japonia, și cred că nimeni nu se miră dece. Precum în cazul...

Cuda și pentru zilele obișnuite
Publicat: 2018. aprilie 10. | Sursa: Lukácsi Béla | Articol

Aș dori să vă prezint câteva cuțite și accesorile acestora, care sunt speciale nu doar în domeniul curățării peștilor, dar pot fi tot atât de bine folosite și în bucătărie sau pe malul apei. Aceste produse sunt fabricate de firma americană Cuda, produse care sunt, de asemenea, utilizate cu satisfacție și în industria prelucrării peștelui. Iată, oferta zilei de azi, adică aceste produse voi încerca să vi le prezint. De ce sunt fantastice produsele Cuda?...

La limita ruperii unei lansete: la ce este capabil Solid Spin?
Publicat: 2018. februarie 20. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Testul lansetei de spining Solid Spin a avut loc în ultima lună a anului. Deoarece testarea limitelor performanței unui băț de carbon nu sunt prea umane în vecinătatea punctului de îngheț, am așteptat ziua în care temperatura aerului a crescut puțin peste 10 grade. Specialitatea bățului este caracterul "industrictibil" al materialului solid din carbon și, la fel precum alții, am fost și eu curios cel mai mult de aflarea punctului critic și de aflarea limitelor...

La method iarna? Și încă cum!
Publicat: 2018. ianuarie 03. | Sursa: Szabó Bence | Articol

„Ce este bun în faptul, că toată ziua stai la zero grade Celsius dârdâind lângă bățul de pescuit știind că nici nu este sigur că prinzi ceva?" Nu-i așa, prieteni pescari, că această întrebare nu doar mie mi l-au pus de vreo o mie de ori? Pescuitul în apele reci are o atmosferă aparte, ce nu poate fi comparat cu nimic altceva! Nu de mult, prima oară în viața mea, într-o ninsoare abundentă am putut să-mi practic hobbyul preferat, lucru ce m-a dăruit cu o experiență...

La știucă simplu, eficient
Publicat: 2017. noiembrie 13. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Fiind vorba despre pescuit la știucă, pe lângă pescuitul de spining dinamic, sportiv și plin de imaginație nu trebuie să uităm nici de stilul de pescuit încă îndrăgit de foarte mulți pescari, și anume pescuitul la răpitori cu peștișori vii. Această tehnică merită să se practice odată cu sosirea toamnei, odată cu răcirea treptată al apelor de la noi, atunci când peștii pașnici încep să se retragă în grupe mai mari spre ape mai adânci. Ghețurile de...

Atenție, mușcă!
Publicat: 2017. octombrie 12. | Sursa: Lukácsi Béla | Articol

Dintre peștii prădători de la noi, știuca are cei mai ascuțiți dinți, cărora retezarea unui fir de monofilament simplu sau unui fir textil nu pune mari probleme, de aceea este inevitabil folosirea unei strune corespunzătoare. Gama de strune folosite la pescuitul răpitorilor este foarte variată în zilele noastre, utilizarea lor fiind importantă mai ales la pescuitul la știucă. Pe piață se pot achiziționa mai multe tipuri de strune, dar care la ce folosește? Păi, să ne...

Noaptea crapilor mari
Publicat: 2017. octombrie 04. | Sursa: Halmos Mihaly | Articol

Ținutul Somogy. Regiunea deluroasă cu o mie de fețe, aflată între Balaton și Dráva, unde oricând merită să te întorci. Aventurierilor de genul meu este un fel de Mecca ce trebuie vizitat, unde pescuiturile la crap pe amurg lasă amintiri de neuitat în mintea pescarului. Păi da, chiar și câte o ieșire mai scurtă de doar câteva zile are efecte "terapeutice", îmi place nespus de mult să mă reîntorc aici, să fug din zgomotul marelui oraș. Dacă ar exista întradevăr...

În acțiune setul pentru avat de la Wizard
Publicat: 2017. septembrie 22. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Momentul nu ar fi putut fi mai bun, premiera pentru cea mai nouă mulinetă și lansetă de avat al familiei Wizard a căzut chiar la începutul sezonului de spining. Am așteptat cu duo-ul ASP Spin pentru scenele cu atacurile avaților din zori și seri de iulie și nu mi-a fost greu să mă îndrăgostesc de lanseta bine concepută, ce mă ajută să lansez și mai departe și de mulineta ce dictează un tempo în mare viteză nălucilor. Mulineta ASP Spin este suplă, ușoară,...

ÎN CURENT, CU RIVER FEEDER!
Publicat: 2017. august 14. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Regulă de aur, că peștii de talie din ape curgătoare trebuie căutați în curent. În regulă, dar ce să facem și cum să pescuim acolo unde curentul este regele? Pescuitul cu feeder în curenți puternici este o adevărată provocare nu doar nouă, ci și echipamentului nostru. Ca să dau un exemplu pe Dunăre, la Budapesta (la cote de vară) se măsoară de regulă 1600-1700 m3/s debit de apă, care nu este deja încet. Și ca să demonstrez altfel, cu un exemplu propriu: la...

VĂ PREZENTĂM - BENZAR COMPETITION FEEDER
Publicat: 2017. august 08. | Sursa: Nagy Levente | Articol

După lungi așteptări, în sfârșit a sosit noua lansetă din gama BENZAR, botezată BENZAR COMPETITION FEEDER! Cine au ținut în mână una din lansetele din gama Benzar, aceia știu că merită să aștepți pentru aceste lansete! Petru cei ce nu s-au întâlnit cu aceste lansete și ar dori să afle mai multe despre ele, lor voi încerca mai jos să descriu mai amănunțit acest produs. ET BENZAR COMPETITION FEEDER-CU RECOMANDAREA LUI BENZÁR ZSOLT. Pentru început,...

S-a născut o nouă gamă de lansete - ET FINESSA CARP FEEDER
Publicat: 2017. august 01. | Sursa: Nagy Levente | Articol

Echipa de dezvoltare ENERGOFISH s-a întrecut pe sine! Printre noutățile din acest an se numără mai multe lansete, mulinete și alte articole de înaltă calitate, care au fost proiectate pentru a face mai ușoară treaba pescarilor și de a face mai confortabilă pescuitul. Unul dintre astfel de produse bine realizate este și lanseta (gama de lansete) FINESSA CARP FEEDER, care foarte repede și-a atras atenția asupra sa. Și nu din întâmplare căci, astfel a fost conceput ca...

Istoria argintului – interviu cu Benzár Zsolt
Publicat: 2017. iulie 31. | Sursa: Szabó Bence | Articol

În ultimul sfârșit de săptămână al lunii iunie a fost organizat al VII.-lea Campionat Mondial de Pescuit la Feeder în Portugalia, la care au participat 22 de țări. Concursul a fost incredibil de interesant deoarece de foarte mici diferențe a depins cine se bucură cu medalie în jurul gâtului său și cine se întoarce acasă dezamăgit la finalul cursei organizat în una dintre țările cele mai vestice al Europei. La sfârșitul unui antrenament ce a ținut toată săptămâna...