Invazia feederelor
Publicat: 2012. ianuarie 05. | Sursa: Muresan Radu-Dan | Articol

Îmi amintesc şi acum cu nostalgie cum în urmă cu vreo 7-8 ani citeam, stupefiat, pe siteurile englezeşti despre o metodă de pescuit „la plumb" doar ca nu era cu plumb. Foloseau nişte drăcovenii din metal sau plastic, unele semănau cu nişte bigudiuri, altele cu nişte mici curse pentru şoricei nevinovaţi. Aceste adevărate gadgeturi din lumea pescuitului erau umplute cu nada sau cu pâine înmuiată, lansate mereu în aceeaşi zonă şi mereu, cei care le mânuiau, scoteau la iveală cantităţi enorme de peşti.

Curios şi contrariat de eficienţa acestui stil de pescuit am decis să aprofundez studiul pescuitului la feeder, dar la scurt timp am ajuns la concluzia că e destul de dificil de practicat atunci când nu ai nici lanseta potrivită nici momitorul potrivit. Nedorind a mă da bătut am trecut la invenţii, astfel aveam la îndemână o lansetă match, raforsată cu kevlar, suficient de rigidă pentru a duce un coşuleţ de 10-15 grame. Mai dificil fusese cu coşuleţele, primul fiind realizat dintr-un bigudiu. Pescuitul mi-a adus satisfacţii, însă eram departe de ceea ce vedeam în ograda inovativilor englezi.

Timpul a trecut şi acest stil de pescuit a prins rădăcini tot mai adânci în ţările vecine, dar şi în România în ultimii ani. Acest stil de pescuit a devenit tot mai specializat şi mai complicat. Există în ziua de azi câte o lansetă pentru fiecare tip de apă, pentru fiecare tip de pescuit şi pentru fiecare pescar. Paleta largă de unde pecarii pot alege este în continuă extindere şi în ceea ce priveşte firele, mulinetele, etc.

Coşuleţele au devenit şi ele tot mai specializate şi mai orientate spre anumite condiţii de pescuit, peşti şi pescari. Expertului dar şi începătorului îi vine tot mai greu să ţină pasul cu noutăţile dar mai ales cu modul de folosire al fiecărui coşuleţ-feeder în parte. Vom folosi alternativ denumirile de momitor, coşuleţ, feeder deoarece în viziunea noastră toate au acelaşi scop şi anume de a transporta nada pentru nădirea peştilor şi atragerea lor pe vad.

Acest articol a apărut tocmai din acest considerent de a familiariza pescarii cu diversele tipri de feedere din gama Energofish. Va voi prezenta în continuare câteva tipuri de coşuleţe precum şi utilizarea lor pe baza unor concluzii personale trase pe parcursul timpului şi în urma foarte multor partide de pescuit.

EnergoTeam momitor spirală este unul dintre cele mai simple tipuri de momitor. Este un feeder clasic fără greutate proprie adăugată sub formă de plumb.

Feederul spirală este culisant, iar în funcţie de dimensiunea lui poate transporta cantităţi considerabile de nadă. Tipul acesta de momitoare este destinat exclusiv pescuitului pe ape stătătoare. Există şi o variantă prevăzută cu adaos de plumb, de asemenea culisant. Datorită capacităţii sale ridicate de a transporta nada, nu este recomandat a fi folosit pe ape curgătoare. Există posibilitatea supranădirii vadului şi, implicit, saturarea şi alungarea peştilor de pe vad.

EnergoTeam momitor arcuit culisant reprezintă la rândul său tipul momitorului clasic utilizat de mult timp de către pescarii români.

Momitorul arcuit culisant este prevăzut la ambele capete cu greutăţi din plumb, acest lucru conferindu-i un plus de greutate necesar în lansarea lui la distanţe mai mari precum şi un plus de echilibru. Atunci când este încărcat cu nadă se creează de fapt un momitor compact, echilibrat şi aerodinamic. Este recomandat pentru pescuitul pe ape stătătoare, la cyprinide. Poate fi utlizat şi la pescuitul pe ape curgătoare atunci când peştii ţintă sunt cei de talie mare iar pe momitor se foloseşte o nadă extrem de colantă, cu desfacere lentă şi particule mari şi atractive. Există însă riscul supranădirii în cazul peştilor de talie mică.

EnergoTeam momitor arcuit culisant cu tub antitangler este varianta îmbunătăţită a momitorului arcuit culisant.

Acesta este prezăzut cu un tub din plastic flexibil cu proprietăţi antirăsucire. La fel ca şi fratele său mai mic, acecst tip de momitor are o serie de proprietăţi aerodinamice crescute fiind capabil de a transporta cantităţi considerabile de nadă. Plusul acestui momitor este tubul antirăsucire. Pentru a scoate maximul din acest tub recomand mutarea în sus pe tub a momitorului la circa 1/3 din lungimea totală a tubului. În acest fel momitorul nu va primi nicio mişcare de rotaţie în zbor. De asemenea acest tip de momitor se combină perfect cu un forfac foarte scurt, astfel se elimină posibilitatea răsucirii forfacului în jurul tubului. În general acest tip de momitor este folosit de către pescarii care au ca şi ţintă peştii de talie mare, astfel recomand folosirea unor momeli agăţate de genul pelete sau boilesuri solubile sau de dimensiuni mici. Pentru a atinge maximul cu acest tip de feeder recomand „ascunderea" cârligului în nadă. Acecst momitor se pretează în special unui pescuit pe lacuri, dar la fel ca şi momitoru precedent poate fi folosit pe ape curgătoare în condiţiile enumerate mai sus.

EnergoTeam momitor arcuit fix este construit pe acelaşi tipar ca şi predecesorii săi sulisanţi cu diferenţa că este fix şi nu culisant.

Avantajul major al acestui momitor este acela că poate fi folosit în realizarea oricărei monturi fie ea cu momitor fix, semiculisant sau culisant cu sau fără antitangler. Are o mare capacitate de stocare a nadei şi la fel ca şi momitoarele prezentate înainte recomand a fi folosit preponderent pe ape stătătoare.

EnergoTeam momitor picătură face parte din familia momitoarelor fixe. Spre deosebire de restul momitoarelor, momitorul picătură se bucură de o greutate adăugată doar în partea inferioasă, astfel aerodinamica sa nu este la fel de bună ca a momitoarelor arcuite.

Şi acest momitor poate fi folosit atât fix cât şi culisant pe antitangler. Datorită construcţiei sale are foarte bune proprietăţi de transport a nadei poate fi folosit fie atunci când peştii ţintă sunt cei de talie mare fie atunci când pescuim într-o apă cu o foarte mare densitate de peşti şi aceştia se hrănesc foarte bine. Acest momitor transportă o cantitate foarte mare de nadă.

Carp Expert momitor feeder pătrat este un feeder din rândul celor specializate. Acest tip de feeder poate fi folosit într-o multitudine de situaţii în special datorită formei şi a diametrului ochiurilor.

Momitorul pătrat poate fi folosit atât pentru un pescuit pe râu atunci când peştii se hrănesc bine şi este necesar un momitor care să ajute la dispersarea rapidă a nadei câ şi pe lacuri. Pentru lacuri acest tip de momitor este recomandat atunci când peştele ţintă este plătica, peşte pentru care dispersia rapidă şi cu nor a nadei este elementul cheie pentru succes. Capacitatea de stocare a nadei este relativ ridicată de aceea este necesară o atenţie sporită pentru a evita supranădirea vadului. Deoarece momitorul este construit cu un picior de ataşare destul de lung, recomand folosirea lui împreună cu un antitangler.

Carp Expert momitor feeder rotund este realizat din acelaşi material ca şi Carp expert momitor pătrat.

Şi acest feeder poate fi folosit atât pentru râuri cât şi pentru lacuri, însă eu recomand ca pescarii să fie atenţi atunci când îl folosesc pe râuri deoarece datorită formei sale combinate cu un curent prea puternic poate duce la o serie de frustrări cauzate de instabilitatea sa. La fel ca şi feederul în varianta pătrată, cel rotund este perfect pretabil unui pescuit la plătică, iar capacitatea de transport a nadei este de asemenea ridicată.

EnergoTeam momitor pentru viermuşi reprezintă pata de culoare a familiei feederelor Energofish.

Acest model de feeder este perfect atunci când peştii sunt reticenţi la nadă şi numai viermii sunt soluţia câştigătoare. Realizat dintr-un material spongios, plasat în cutia cu viermi, aceştia se vor ascunde printre ochiurile acestui momitor iar odată ajunşi în apă, datorită mişcărilor, se vor elibera treptat, dând naştere unei nădiri progresive numai cu viermi, aceştia fiind una dintre momelile care atrage orice peşte pe vad chiar şi în cele mai dificile condiţii. Pentru o mai bună utilizare a acestui momitor recomand să aveţi mai multe la îndemână, atunci când unul se află în apă un altul să fie amplasat în cutia cu viermi pentru a se încărca. Tipul acesta de feeder poate fi utilizat atât pe lacuri cât şi pe râuri, însă eficienţa maximă este atinsă pe râuri.

EnergoTeam momitor feeder pătrat face parte dintre feederele predestinate unui pescuit pe râuri.

Tipul acesta de feedere este recomandat a fi utilizat în special pe ape curgătoare. Este realizat dintr-o sârmă cu ochiuri mici ceea ce duce la o eliminare lentă şi progresivă a nadei iar culoarea neagră sporeşte proprietăţile de camuflaj ceea ce duce la existenţa a mai puţini peşti suspicioşi.

EnergoTeam momitor feeder rotund este realizat din acelaşi material ca şi fratele său pătrat.

Acest momitor, la rândul său, este destinat unui pescuit pe râuri, însă forma lui rotundă instigă la prudenţă deoarece folosit pe un râu cu un curent prea puternic riscăm să fie luat prea uşor de curent dacă greutatea lui nu este sincronizată cu viteza de curgere a râului.

EnergoTeam momitor feeder pentru râuri este, aşa cum o sugerează şi numele, destinat 100% unui pescuit pe râruri.

Este realizat din acelaşi material ca şi cele două feedere prezentate anterior însă forma sa aplatizată îl recomandă ca pe „regele" râurilor. Datorită formei, acest feeder se aşează perfect pe substratul râurilor, beneficiind de o stabilitate mai bună decât a oricărui alt feeder pentru ape curgătoare. În timpul testelor, acest feeder s-a dovedit magistral atunci când am pescuit în ape cu un curent rapid şi substrat pietros în căutarea mrenelor.

Carp Expert momitor feeder conic reprezintă o noutate în domeniul feederelor. Este construit din acelaşi material cu ochiuri cu diametru redus şi este vopsit negru pentru un camuflaj mai bun

Acest feeder este destinat unui pescuit pe râuri. Datorită formei conice este asigurată o evacuare a nadei extrem de rapide.

EnergoTeam momitor feeder specialist reprezintă o noutate pe piaţa românească şi este cu alte cuvinte opusul feederului mai sus preuentat.

Acest momitor este unul închis, adică în partea inferioară este închis spre deosebire de restul feederelor care au ambele capete deschise. Acest momitor are o mare capacitate de transport a nadei. Ochiurile materialului din care este construit sunt de diametru redus iar prin faptul că este închis acest feeder este perfect în situaţiile în care practicaţi un pescuit de aşteptare. În general peştii ţintă sunt cei de talie mare iar pescuitul necesită nadă multă cu proprietăţi colante şi care este eliberată progresiv.

Carp Expert momitor plat reprezintă un momitor care se adresează prin excelenţă unui pescuit pe lacuri.

Acest momitor se adresează oricărui tip de peşti, dar cu precădere, peştii de talie medie şi mare sunt ţinta. Acest momitor are o mare capacitate de reţinere a nadei. Prin construcţia sa, odată ce este încărcat cu nadă devine extrem de aerodinamic în zbor, iar după contactul cu apa, plumbul fiind mai greu decât nada, momitorul se va aşeza, invariabil, cu plumbul pe substrat şi cu nada în sus. Pentru acest tip de momitor recomand folosirea unui forfac extrem de scurt, de maxim 10 cm.

Carp Expert momitor plat spirală este construit în acelaşi mod ca şi momitorul plat cu menţiunea că nu este arcuit ci spiralat.

Acest tip de feeder este destinat exclusiv unui pescuit pe lacuri. Acest momitor are exact acelaşi comportament precum momitorul plat arcuit prezentat mai sus cu câteva menţiuni. Capacitatea de reţinere a nadei nu este la fel de mare comparativ cu momitorul plat. Mai sus menţionam că recomand folosirea unui forfac de maxim 10 cm precum şi ascunderea cârligului în nadă în cazul în care pescuiţi cu o momeala agăţată. Momitorul spirală are un principal avantaj şi anume că reduce posibilitatea agăţării cârligului în spirala care susţine nada.

Carp Expert Method reprezintă noutatea de top de pe piaţa românească. Acest method feeder se adresează exclusiv unui pescuit pe lac.

La fel ca şi cele două momitoare descrise mai sus, acest method feeder are acelaşi comportament în zbor şi în apă, va ateriza mereu cu nada în sus. Şi pentru acest momitor recomand folosirea unui forfac extrem de scurt, de maxim 10 cm. Principiul de bază al acecstor momitoare este acela că odată ajunse pe substrat nada se desface chiar deasupra feederului, dând naştere unui punct nădit. Peştele atras de nadă se aşează deasupra momitorului unde, datorită forfacului scurt, găseşte momeala care reprezintă singurul element care iese în evidenţă din mica grămăjoară de nadă. Aceasta este eficacitatea acestui tip de momitor. De asemenea datorită dimensiunilor reduse ale spaţiului de depozitare a nadei nu există riscul supranădirii, iar practica este aceea cum că fiecare momitor lansat înseamnă un peşte în zona nădită de acesta şi implicit un peşte în cârlig.

La final se impun o serie de repere generale în ceea ce priveşte pescuitul la feeder:

- Nu există un momitor universal.

- Momitoarele pot fi adaptate în funcţie de condiţiile de pescuit, astfel utilizarea unui momitor pentru lac într-o zonă de râu unde apa nu curge este într-u totul posibilă.

- Pentru fiecare partidă de pescuit este de dorit ca pescarii să aibă asupra lor cât mai multe tipuri de feedere pentru a se putea adapta condiţiilor de pe malul apei.

- Alegerea unui momitor potrivit fiecărui loc, în special pe râuri, este posibilă odată ce se acumulează experienţă. Recomand ca alegerea feederului potrivit să fie realizată prin metoda încercare şi eroare. Folosiţi un feeder gol iar când observaţi că stă pe loc acolo unde doriţi să pescuiţi sau este purtat foarte uşor de curent în aval atunci aţi găsit feederul adecvat.

- Fiţi mereu atenţi la indicaţiile primite, în funcţie de acestea, pe parcursul acumulării experienţei veţi putea să determinaţi comportamentul peştilor pentru a vă putea adapta nevoilor acestora
.

Momitor feeder rotund
8.00 lei
Momitor Spirala
0.93 lei
Momitor feeder patrat
5.50 lei
Momitor Arcuit Culisant
4.00 lei
Momitor Arcuit Cu Tub Plastic
4.00 lei
MOMITOR TIP PICATURA
2.50 lei
Pescuit la method pe ape reci
Publicat: 2020. februarie 21. | Sursa: Szabó Bence | Articol

  Odată cu apariția iernii, au apărut schimbări semnificative și pe marginea apelor, deoarece coroanele copacilor au devenit mai subțiri și activitatea peștilor se diminuează, avem o misiune tot mai grea dacă dorim să facem o partidă de pescuit bună. Micile lucruri care sunt mai puțin importante vara devin mai valoroase în acest sezon. Acestea includ, dar nu se limitează doar la: tipul cârligului, dimensiunea cârligului, felul în care sunt oferite momelile și textura...

Aromele de vară preferate de mine
Publicat: 2019. iulie 15. | Sursa: Szabó Bence | Articol

Cu aproximativ o jumătate de an în urmă, când iarna era încă în plină desfășurare, am prezentat aromele pe care le folosesc în timpul pescuitului pe apă rece. La acea vreme, au fost făcute mai multe cereri de a face același lucru cu aromele pe care le folosesc în apele în încălzire, deoarece sezonul real de pescuit este cel de vară. Din moment ce încerc să satisfac toate aceste cereri, iată o scriere despre aromele folosite de mine pe ape încălzite! Deci, să vedem...

Cheburashka, așa cum îl cunosc pescarii
Publicat: 2019. iulie 04. | Sursa: Lukacsi Bela | Articol

  Dacă cineva se uită la istoria cseburashka pe Wikipedia, de la început va intra în subiect astfel: Așa arată la exterior: o figurină maro de pluș, cu ochi uriași, cu urechi de dimensiunea asemănătoare al capului, care merge pe picioarele din spate. O figurină cunoscută din benzile de desene animat. Atunci ce este Cheburashka?        Desigur, cseburashka a devenit faimos prin figurina de poveste, numele său tot mai cunoscut printre pescari l-a primit după...

De 8 X pe drumul dezvoltării
Publicat: 2019. mai 27. | Sursa: Lukácsi Béla | Articol

În cazul nostru, cele 8 X din titlu nu înseamnă trecerea la vârsta de optzeci de ani, ci la dezvoltarea firelor împletite. Pe deoparte, mă ocup și de dezvoltarea produselor, așa că știu destul de bine acest colț al pieței produselor de pescuit, am o vedere bună asupra ofertelor curente. Dezvoltarea firelor împletite recent s-a încetit puțin, însă dezvoltarea lentă nu este deloc o stagnare pe loc, așa că acum a sosit timpul pentru schimbare.     Nu spun...

Plătici și carași la match
Publicat: 2019. mai 06. | Sursa: Frankó Zoltán | Articol

  Este primăvară, vremea în încălzire atrage peștii în zonele mai puțin adânci ale lacurilor, ale belților, a canalelor. Aici sunt mai multe surse de hrană, fac plajă, se pregătesc pentru depunerea icrelor. Primăvara devreme este o adevărată oportunitate pentru pescuitul la plută. Cu un echipament bun de match pot fi prinși atât plăticile, carașii și chiar crapii. Dar ce este necesar pentru asta? Despre aceasta veți afla în acest articol care a fost inspirat de...

MARCA SONIK LA ENERGOFISH !!!
Publicat: 2019. martie 26. | Sursa: Energo Team | Articol

Dragi clienți! Vă atragem atenția asupra mărcii britanice Sonik Sports, a carei produse se regăsesc și in oferta Energofish.  Sonik Sport Ltd. este o companie dinamică, aflată mereu în dezvoltare, cu echipamente de pescuit unice. Scopul companiei este de a produce produse care să permită pescarilor să obțină avantaje deosebite pe malul apei, la un preț acceptabil.  Compania a fost fondată în 2008 de Ian McCormack, fost director comercialal Hardy &Grays Limited,...

PESCUITUL DE IARNĂ ȘI PRIMĂVARĂ LA PEȘTI MARI
Publicat: 2019. martie 05. | Sursa: Szabó Bence | Articol

Odată cu venirea iernii, majoritatea pescarilor își agață husa de lansete pe cuier, deoarece temperatura ce se apropie tot mai mult de zero grade,vântul puternic, uneori de intensitate mare, cu precipitații abundente sub formă de ninsoare pot fi cauze ce țin departe pescarul de apă. Sunt însă și fanatici, în bunul sens al cuvântului, care nici în aceste condiții nu se pot abține, ba chiar mai mult speră în câte un crap mai măricel, și binențeles toate acestea cu...

Putere și armonie
Publicat: 2018. decembrie 12. | Sursa: Bokor Károly | Articol

De patru ani deja că folosesc echipamentele Bokor Spin în mod constant cu o experiență bogată în privința capturilor. În această privință, aș dori să menționez calitățile bune ale lansetelor. Nu ascund un lucru, și anume că vreau să vă fac chef pentru folosirea lor. În primul rând, pentru că sunt foarte utilizabile în mod universal, toate componentele echipamentului sunt puternice de la lansetă până la capătul firului, funcționând sigure. Degeaba este o...

Un vis devenit realitate
Publicat: 2018. noiembrie 23. | Sursa: Szabó Bence | Articol

Una dintre problemele cele mai preocupante pentru majoritatea pescarilor de feeder este cum să prindă crap foarte mare. După experiența mea personală, doi factori joacă rol decisiv în capturarea crapului capital, dintre care unul este locația, iar celălalt este pregătirea. Este important de reținut că prin pești capitali nu mă refer la exemplarele de 10, dar nici măcar cele de 15 kilograme, deoarece acestea sunt prezente în fiecare al doilea lac intens populat în număr de...

Scurt și la obiect
Publicat: 2018. octombrie 31. | Sursa: Lukácsi Béla | Articol

În prezent lansetele scurte sunt tot mai populare, în special în cazul partidelor de pescuit din barcă, dar mulți pescari de spining le preferă la pescuitul de pe mal, datorită lungimii scurte aceste lansete având o fiabilitate mai bună. Nu este o coincidență că marca L & K a fost prezentă pe piață cu lansete scurte, dar acum, după o lungă dezvoltare, va fi disponibilă un băț care va atrage atenția multor pescari de spining, mai ales dacă îl vor încerca. Cum...

Salmo Fury Pop năluca șmecheră
Publicat: 2018. octombrie 08. | Sursa: Lukácsi Béla | Articol

În zilele prezente, suntem invadați cu momeli speciale, printre care sunt la care folosind o tehnică specială le putem face și mai prinzătoare. Există dintre acestea care sunt două într-una, adică sunt compatibile la două tehnici. Salmo Fury Pop prin versatilitatea sa poate fi clasificată în această categorie.   Un lucru este cert, este o momeală șmecheră. Ne-am putut deja obișnui că firma Salmo nu lansează pe piață momeli simple, dintr-un punct de...

Strune Wizard pentru sezonul la răpitori
Publicat: 2018. august 27. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Încet dar sigur vine și luna octombrie, pe nesimțite trecem din vară în toamnă. Apele în răcire ne vor oferi tot mai multe posibilăți de pescuit la peștii răpitori, fiecare după prefeințele, alegând pescuitul cu peștișori vii la plută, fie tehnica mai plină de acțiune, spinningul. În multitudinea de metode de pescuit la răpitori un lucru însă nu s-a schimbat. Și acum, așa cum ne-am obișnuit deja, vom avea nevoie de o strună sigură, pe care nu-l vor reteza ori...

Vă prezentăm peleții halibut solubili de la Benzar
Publicat: 2018. august 15. | Sursa: Szabó Bence | Articol

Seria de noutăți prezentate în ultima perioadă continuă cu peletele Benzar Black Halibut. Aceste produse sunt cele mai noi tipuri de granule pe bază de cereale, din gama produselor populare miilor de pescari, și sunt alegerea perfectă pentru iubitorii de orice metodă, deoarece pot fi folosite în multe feluri. Ce merită să știți despre aceste produse? Din această scriere veți afla și acest lucru! Printre produsele noastre se pot găsi o serie de pelete ce au...

Campion la 12 ani
Publicat: 2018. iulie 31. | Sursa: Ujvári Krisztián | Articol

Anul acesta, în data de 28-29 iulie, s-a organizat de către AGVPS la Săcălășeni (Maramureș) finala de campionat național de pescuit staționar pe mai multe categorii. La categoria băieți U-15 a participat și fiul meu, Ujvari Ákos-Zsólt. În câteva cuvinte aș aminti despre strategia și echipamentul folosit de către fiul meu la acest campionat. Peștii predominanți în lacul de la Săcălășeni sunt carașii, pe lângă care se mai poate prinde aici crap, babușcă,...

Avertizoarele electrice: CXP Brenta
Publicat: 2018. iulie 13. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

  În seria noastră de articole despre prezentarea avertizoarelor noastre electrice am ajuns la CXP Brenta de data aceasta. Între avertizoarele radio prevăzute și cu senzor de lumină, acesta se remarcă pe lângă design-ul său, prin manevrabilitatea și versatilitatea simplă. Există o mulțime de argumente pentru folosirea lui, astfel încât ați putea dori să aflați mai multe despre probabil cel mai de iubit avertizor rezistent la ploaie din gama Carp Expert....

Să avem curaj să lansăm departe
Publicat: 2018. iunie 20. | Sursa: Nagy Levente | Articol

Orice pescar de crap începător se va lovi până la urmă de "baremul distanțelor mari", peste care, dacă dorește să devină un pescar bine format, va trebui să-l treacă. Nu demult am auzit o zicală "Cel mai ușor de prins peștele este acolo unde chiar se află, se hrănește". Întradevăr acesta este adevărat, și nu este nici o problemă, dacă acei pești se găsesc în apropierea malului, la o distanță accesibilă din punct de vedere al pescarului. Dar ce este...

Mărunțișuri din pelete
Publicat: 2018. iunie 06. | Sursa: Frankó Zoltán | Articol

Tehnica de pescuit method feeder deja se aproprie de granițele pescuitului la crap cu boilies, însă mie îmi stă mult mai aproape o tehnică de pescuit fină, la distanțe mai apropiate, cu un pescuit precis, în care cu o nădire precisă strângem tot mai mulți pești în jurul cârligului și pe care îi prindem sub forma unor carași, plătici și crapi frumoși. Pe parcursul expoziției din această primăvară am constatat cu stupoare cât de greu este să convingem pescarii de...

Avertizoarele noastre electrice: CXP TEVERE
Publicat: 2018. mai 30. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Setul de avertizoare CXP este folosit deja de mulți pescari mulțumiți de acest produs iar din această gamă astăzi vă voi prezenta Tevere-ul. Acest model de avertizoare a primit un exterior modern, rezistent la ploaie iar în ce privește categoria calitate-preț se situează în categoria de mijloc. Seturile pentru două, trei sau patru lansete dispun de receptoare sensibile pentru ca trăsătura să fie sesizabilă și fără probleme chiar și în cazurile de lansări de până la...

Cârlige din Japonia
Publicat: 2018. mai 08. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Punctul cel mai crucial al pescuitului – indiferent de ce metodă vorbim – este tipul de cârlig folosit, mărimea acestuia, categoria, dar înainte de toate calitatea lui. Pe seama cârligului stă succesul în pescuit, nu este de mirare, dacă pescarul încearcă să folosească întotdeauna, în orice împrejurare cel mai adecvat, cel mai perfect cârlig. În ultimele decenii centrul de producere al cârligelor a devenit Japonia, și cred că nimeni nu se miră dece. Precum în cazul...

Cuda și pentru zilele obișnuite
Publicat: 2018. aprilie 10. | Sursa: Lukácsi Béla | Articol

Aș dori să vă prezint câteva cuțite și accesorile acestora, care sunt speciale nu doar în domeniul curățării peștilor, dar pot fi tot atât de bine folosite și în bucătărie sau pe malul apei. Aceste produse sunt fabricate de firma americană Cuda, produse care sunt, de asemenea, utilizate cu satisfacție și în industria prelucrării peștelui. Iată, oferta zilei de azi, adică aceste produse voi încerca să vi le prezint. De ce sunt fantastice produsele Cuda?...

La limita ruperii unei lansete: la ce este capabil Solid Spin?
Publicat: 2018. februarie 20. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Testul lansetei de spining Solid Spin a avut loc în ultima lună a anului. Deoarece testarea limitelor performanței unui băț de carbon nu sunt prea umane în vecinătatea punctului de îngheț, am așteptat ziua în care temperatura aerului a crescut puțin peste 10 grade. Specialitatea bățului este caracterul "industrictibil" al materialului solid din carbon și, la fel precum alții, am fost și eu curios cel mai mult de aflarea punctului critic și de aflarea limitelor...

La method iarna? Și încă cum!
Publicat: 2018. ianuarie 03. | Sursa: Szabó Bence | Articol

„Ce este bun în faptul, că toată ziua stai la zero grade Celsius dârdâind lângă bățul de pescuit știind că nici nu este sigur că prinzi ceva?" Nu-i așa, prieteni pescari, că această întrebare nu doar mie mi l-au pus de vreo o mie de ori? Pescuitul în apele reci are o atmosferă aparte, ce nu poate fi comparat cu nimic altceva! Nu de mult, prima oară în viața mea, într-o ninsoare abundentă am putut să-mi practic hobbyul preferat, lucru ce m-a dăruit cu o experiență...

La știucă simplu, eficient
Publicat: 2017. noiembrie 13. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Fiind vorba despre pescuit la știucă, pe lângă pescuitul de spining dinamic, sportiv și plin de imaginație nu trebuie să uităm nici de stilul de pescuit încă îndrăgit de foarte mulți pescari, și anume pescuitul la răpitori cu peștișori vii. Această tehnică merită să se practice odată cu sosirea toamnei, odată cu răcirea treptată al apelor de la noi, atunci când peștii pașnici încep să se retragă în grupe mai mari spre ape mai adânci. Ghețurile de...

Atenție, mușcă!
Publicat: 2017. octombrie 12. | Sursa: Lukácsi Béla | Articol

Dintre peștii prădători de la noi, știuca are cei mai ascuțiți dinți, cărora retezarea unui fir de monofilament simplu sau unui fir textil nu pune mari probleme, de aceea este inevitabil folosirea unei strune corespunzătoare. Gama de strune folosite la pescuitul răpitorilor este foarte variată în zilele noastre, utilizarea lor fiind importantă mai ales la pescuitul la știucă. Pe piață se pot achiziționa mai multe tipuri de strune, dar care la ce folosește? Păi, să ne...

Noaptea crapilor mari
Publicat: 2017. octombrie 04. | Sursa: Halmos Mihaly | Articol

Ținutul Somogy. Regiunea deluroasă cu o mie de fețe, aflată între Balaton și Dráva, unde oricând merită să te întorci. Aventurierilor de genul meu este un fel de Mecca ce trebuie vizitat, unde pescuiturile la crap pe amurg lasă amintiri de neuitat în mintea pescarului. Păi da, chiar și câte o ieșire mai scurtă de doar câteva zile are efecte "terapeutice", îmi place nespus de mult să mă reîntorc aici, să fug din zgomotul marelui oraș. Dacă ar exista întradevăr...

În acțiune setul pentru avat de la Wizard
Publicat: 2017. septembrie 22. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Momentul nu ar fi putut fi mai bun, premiera pentru cea mai nouă mulinetă și lansetă de avat al familiei Wizard a căzut chiar la începutul sezonului de spining. Am așteptat cu duo-ul ASP Spin pentru scenele cu atacurile avaților din zori și seri de iulie și nu mi-a fost greu să mă îndrăgostesc de lanseta bine concepută, ce mă ajută să lansez și mai departe și de mulineta ce dictează un tempo în mare viteză nălucilor. Mulineta ASP Spin este suplă, ușoară,...

ÎN CURENT, CU RIVER FEEDER!
Publicat: 2017. august 14. | Sursa: Halmos Mihály | Articol

Regulă de aur, că peștii de talie din ape curgătoare trebuie căutați în curent. În regulă, dar ce să facem și cum să pescuim acolo unde curentul este regele? Pescuitul cu feeder în curenți puternici este o adevărată provocare nu doar nouă, ci și echipamentului nostru. Ca să dau un exemplu pe Dunăre, la Budapesta (la cote de vară) se măsoară de regulă 1600-1700 m3/s debit de apă, care nu este deja încet. Și ca să demonstrez altfel, cu un exemplu propriu: la...

VĂ PREZENTĂM - BENZAR COMPETITION FEEDER
Publicat: 2017. august 08. | Sursa: Nagy Levente | Articol

După lungi așteptări, în sfârșit a sosit noua lansetă din gama BENZAR, botezată BENZAR COMPETITION FEEDER! Cine au ținut în mână una din lansetele din gama Benzar, aceia știu că merită să aștepți pentru aceste lansete! Petru cei ce nu s-au întâlnit cu aceste lansete și ar dori să afle mai multe despre ele, lor voi încerca mai jos să descriu mai amănunțit acest produs. ET BENZAR COMPETITION FEEDER-CU RECOMANDAREA LUI BENZÁR ZSOLT. Pentru început,...

S-a născut o nouă gamă de lansete - ET FINESSA CARP FEEDER
Publicat: 2017. august 01. | Sursa: Nagy Levente | Articol

Echipa de dezvoltare ENERGOFISH s-a întrecut pe sine! Printre noutățile din acest an se numără mai multe lansete, mulinete și alte articole de înaltă calitate, care au fost proiectate pentru a face mai ușoară treaba pescarilor și de a face mai confortabilă pescuitul. Unul dintre astfel de produse bine realizate este și lanseta (gama de lansete) FINESSA CARP FEEDER, care foarte repede și-a atras atenția asupra sa. Și nu din întâmplare căci, astfel a fost conceput ca...

Istoria argintului – interviu cu Benzár Zsolt
Publicat: 2017. iulie 31. | Sursa: Szabó Bence | Articol

În ultimul sfârșit de săptămână al lunii iunie a fost organizat al VII.-lea Campionat Mondial de Pescuit la Feeder în Portugalia, la care au participat 22 de țări. Concursul a fost incredibil de interesant deoarece de foarte mici diferențe a depins cine se bucură cu medalie în jurul gâtului său și cine se întoarce acasă dezamăgit la finalul cursei organizat în una dintre țările cele mai vestice al Europei. La sfârșitul unui antrenament ce a ținut toată săptămâna...