Undeva in negura anului trecut am promis ca voi face o iesire la Dunare dedicata pescuitului la scobar, asa ca m-am hotarat sa onorez aceasta promisiune si am pornit plin de avant si optimism spre malul marelui fluviu. Din pacate perioada aleasa de mine nu a fost una chiar atat de buna, cote istorice si zone inundate dar mi-am zis ca digul de la Oltenita este suficient de inalt pentru a tine piept furiei apelor.
Pe drum imi facusem o trecere in revista a locurilor care mi s-au parut bune pentru pestele pe care il cautam, dar odata ajuns am dat piept cu realitatea cruda a faptelor: padurea inundata , locurile vechi se aflau la cativa metri sub apa , nu exista nicio zona de acces prin care se putea ajunge la malul natural al Dunarii iar in locurile unde aveai impresia ca poti pescui te astepta un covor gigantic de ierburi si crengi. Tot avantul si optimismu meu se risipea incet dar sigur precum aburul apei intr-o dimineata de vara.
![]() |
Scormonind in memorie si incercand sa rezolv dilema in care ma aflam, mi-am amintit de doua locuri in care aveam sanse sa pot pescui ; un bazin al santierului naval de langa portul Oltenita pe care l-am taiat rapid de pe lista intrucat ajuns la fata locului doua barci trageau de zor de plasele monofilament care impanzisera toata zona (si cand te gandesti ca locul acesta se afla la doar 10 minute de mers cu masina de sediul Politie de Frontiera), al doilea este un canal cu acces direct la Dunare pe capatul caruia se afla o statie de pompare a apei. Acest al doilea loc are malurile suprainaltate si am putut ajunge pana la Dunare, numai ca si aici din cauza curentilor puternici si inundatiei, nu se putea pescui fara sa donezi zeci de plumbi si carlige. Cercetand putin zona am observat o insulita micuta de nisip care parea foarte promitatoare numai ca pentru a ajunge acolo trebuia sa merg prin apa, dar avand in vedere circumstantele, asta era cel mai mic sacrificiu pe care il puteam face pentru a reusi macar sa pescuiesc si sa nu fi batut drumul degeaba.
![]() |
Primul contact cu apa a fost unul de trezire din amorteala surclasand cu brio cafeaua tare bauta dimineata. Ajutat de un bat pentru sondarea adancimii apei si intepat de zecile de maracini ce ma asteptau pe fundul apei am reusit intr-un tarziu sa ajung. Primul lucru ce trebuie facut in astfel de situatii este sa “citesti” locul pentru a stabili daca are rost sau nu sa cari bagajul si cel mai important, daca locul iti ofera macar o sansa de a gasi pestele pe care il cauti. Un lucru imbucurator pe care l-am constata a fost prezenta nisipului, stiut fiind faptul ca nasosilor le plac banchizele de nisip (sau pietris acolo unde este cazul), curentul format de apa la confluenta canalului cu Dunarea imi permitea sa pot pescui fara probleme. Trebuie stiut ca in astfel de locuri este bine sa petreci 10-15 min. observand acest curent deoarece nu are o evolutie liniara si se tot schimba ritmic si la intervale destul de scurte de timp. Din aceasta cauza locul pe care il credeai ideal si pe care te-ai instalat cu tot “arsenalul” sa devina de nepescuit din diferite motive: se pot aduna gunoaie sau crengi aduse de apa , curentul isi poate schimba directia si puterea s.a.m.d. Odata stabilite aceste criterii m-am intors la masina si am inceput organizarea: am pregatit lansetele si monturile , am pregatit si nada , cam 2 kg Benzar Mreana si Scobar cu dedicatie speciala pentru peste tinta , 2 maini de viermi dintr-o partida anterioara pe care i-am bagat la congelat si care acum completeaza nada, minciogul, juvelnicul si o galeata cu capac pentru a transporta totul si pentru a servi pe post de scaun, inestetica si incomoda veti spune, dar in situatia data al naibi de eficienta.
Dupa instalarea si primul lanseu cu un cosulet de 60 gr. trebuia sa urmeze in mod logic nadirea grea, dar din cauza aceloras curenti neregulati si haotici aceasta nadire nu numai ca nu putea fi facuta eficient dar risca sa strice intrega partida prin rasfirarea patului de nada prin zone pe care nici nu le poti banui macar, asa ca am adus un ados suplimentar de apa pentru a face nada mai colanta si m-am rezumat la o nadire din cosulet.
![]() |
O ora mai tarziu si cateva tacaneli extreme de suparatoare reusesc cu mari eforturi sa capturez primul peste, o “splendoare” de platicuta de 10 gr. care si-a primit portia de apostrofari inainte de a se intoarce in mediul ei natural. Alte cateva aruncari cu acelas rezultat , o platicuta si un caras m-au facut sa am dubii in privinta rationamentului precedent, dar acestea au fost rapid rispite de primul scobar care a avut bunavointa sa imi dea un impuls de optimism. De aici nu a mai fost decat un pas sau mai bine zis cateva minute pana cand am inceput sa „culeg” scobarii unul dupa altul cu o ritmicitate ce imi depasise asteptarile. Prin perseverenta si rabdare reusisem sa creez vadul atat de necesar pentru atragerea si mentinerea bancului de scobari pe zona de pescuit si tot pesimismul si obstacolele create de inundatie, talpile incretite de apa, zecile de ciupituri de tantari si maracini deja nu mai contau, mi-am indeplinit „misiunea” am venit sa pescuiesc scobar si am reusit acest lucru.
![]() |
Probabil ca singurul lucru care putea face partida aceasta si mai reusita ar fi fost o talie mai mare a pestilor, dar totusi pentru mine unul conteaza mult mai mult sa imi reuseasca o partida tematica avand drept tinta o specie aparte decat capturarea a zeci de kg. sau sa conteze marimea pestelui; stiti cum se spune in popor „Marunt dar des !”, iar in conditiile date a fost mai mult decat suficient desi niste nori negri si grei mi-au curmat brusc placerea obligandu-ma sa impachetez totul si sa plec in graba undeva in jurul orei 13.
Din ce am putut observa pe parcursul acestei zile ar fi de mentionat cateva lucruri importante atunci cand facem o partida de pescuit la scobar folosind feeder-ul: grosimea strunei nu trebuie sa depaseasca 0.14 mm. si sa fie de minim 60-70 cm. lungime, am observat ca folosind o struna mai scurta rata rateurilor crestea, iar cadenta trasaturilor scadea; trebuie avuta putina rabdare pentru a evita ratarile si asta intrucat primele trasaturi semnalizate vor fi sub forma unor tremuraturi repetate ale varfului lansetei, cateodata destul de violente dar pentru o intepare eficienta trebuie asteptat momentul in care pestele va curba printr-o miscare continua varful feeder-ului.
![]() |
Dupa cum probabil ati concluzionat citind aceste randuri, reusita unei partide in ciuda tuturor factorilor potrivnici nu tine doar de un singur lucru, ci trebuiesc indeplinite cumulativ cateva conditii care in scara mea de valori si in ordinea importantei ar arata cam asa: locul potrivit+ nada eficienta+ montura adecvata+ echipament de calitate= o partida reusita. Recomand o iesire la scobar pentru oricine isi doreste un pescuit „viteza”, dar mai ales celor care nu au avut ocazia sa prinda si isi doresc acest peste despre care personal credeam ca este de gasit numai in Vest-ul tarii, acum stiu ca nu este asa si de acum incolo nu se va mai pune problema daca voi reusi sa prind unul accidental, ci va fi trecut ca specie ce trebuie urmarita si pe care te poti baza atunci cand vrei sa ai parte de o distractie pe cinste.
Odată cu apariția iernii, au apărut schimbări semnificative și pe marginea apelor, deoarece coroanele copacilor au devenit mai subțiri și activitatea peștilor se diminuează, avem o misiune tot mai grea dacă dorim să facem o partidă de pescuit bună. Micile lucruri care sunt mai puțin importante vara devin mai valoroase în acest sezon. Acestea includ, dar nu se limitează doar la: tipul cârligului, dimensiunea cârligului, felul în care sunt oferite momelile și textura...
Cu aproximativ o jumătate de an în urmă, când iarna era încă în plină desfășurare, am prezentat aromele pe care le folosesc în timpul pescuitului pe apă rece. La acea vreme, au fost făcute mai multe cereri de a face același lucru cu aromele pe care le folosesc în apele în încălzire, deoarece sezonul real de pescuit este cel de vară. Din moment ce încerc să satisfac toate aceste cereri, iată o scriere despre aromele folosite de mine pe ape încălzite! Deci, să vedem...
Dacă cineva se uită la istoria cseburashka pe Wikipedia, de la început va intra în subiect astfel: Așa arată la exterior: o figurină maro de pluș, cu ochi uriași, cu urechi de dimensiunea asemănătoare al capului, care merge pe picioarele din spate. O figurină cunoscută din benzile de desene animat. Atunci ce este Cheburashka? Desigur, cseburashka a devenit faimos prin figurina de poveste, numele său tot mai cunoscut printre pescari l-a primit după...
În cazul nostru, cele 8 X din titlu nu înseamnă trecerea la vârsta de optzeci de ani, ci la dezvoltarea firelor împletite. Pe deoparte, mă ocup și de dezvoltarea produselor, așa că știu destul de bine acest colț al pieței produselor de pescuit, am o vedere bună asupra ofertelor curente. Dezvoltarea firelor împletite recent s-a încetit puțin, însă dezvoltarea lentă nu este deloc o stagnare pe loc, așa că acum a sosit timpul pentru schimbare. Nu spun...
Este primăvară, vremea în încălzire atrage peștii în zonele mai puțin adânci ale lacurilor, ale belților, a canalelor. Aici sunt mai multe surse de hrană, fac plajă, se pregătesc pentru depunerea icrelor. Primăvara devreme este o adevărată oportunitate pentru pescuitul la plută. Cu un echipament bun de match pot fi prinși atât plăticile, carașii și chiar crapii. Dar ce este necesar pentru asta? Despre aceasta veți afla în acest articol care a fost inspirat de...
Dragi clienți! Vă atragem atenția asupra mărcii britanice Sonik Sports, a carei produse se regăsesc și in oferta Energofish. Sonik Sport Ltd. este o companie dinamică, aflată mereu în dezvoltare, cu echipamente de pescuit unice. Scopul companiei este de a produce produse care să permită pescarilor să obțină avantaje deosebite pe malul apei, la un preț acceptabil. Compania a fost fondată în 2008 de Ian McCormack, fost director comercialal Hardy &Grays Limited,...
Odată cu venirea iernii, majoritatea pescarilor își agață husa de lansete pe cuier, deoarece temperatura ce se apropie tot mai mult de zero grade,vântul puternic, uneori de intensitate mare, cu precipitații abundente sub formă de ninsoare pot fi cauze ce țin departe pescarul de apă. Sunt însă și fanatici, în bunul sens al cuvântului, care nici în aceste condiții nu se pot abține, ba chiar mai mult speră în câte un crap mai măricel, și binențeles toate acestea cu...
De patru ani deja că folosesc echipamentele Bokor Spin în mod constant cu o experiență bogată în privința capturilor. În această privință, aș dori să menționez calitățile bune ale lansetelor. Nu ascund un lucru, și anume că vreau să vă fac chef pentru folosirea lor. În primul rând, pentru că sunt foarte utilizabile în mod universal, toate componentele echipamentului sunt puternice de la lansetă până la capătul firului, funcționând sigure. Degeaba este o...
Una dintre problemele cele mai preocupante pentru majoritatea pescarilor de feeder este cum să prindă crap foarte mare. După experiența mea personală, doi factori joacă rol decisiv în capturarea crapului capital, dintre care unul este locația, iar celălalt este pregătirea. Este important de reținut că prin pești capitali nu mă refer la exemplarele de 10, dar nici măcar cele de 15 kilograme, deoarece acestea sunt prezente în fiecare al doilea lac intens populat în număr de...
În prezent lansetele scurte sunt tot mai populare, în special în cazul partidelor de pescuit din barcă, dar mulți pescari de spining le preferă la pescuitul de pe mal, datorită lungimii scurte aceste lansete având o fiabilitate mai bună. Nu este o coincidență că marca L & K a fost prezentă pe piață cu lansete scurte, dar acum, după o lungă dezvoltare, va fi disponibilă un băț care va atrage atenția multor pescari de spining, mai ales dacă îl vor încerca. Cum...
În zilele prezente, suntem invadați cu momeli speciale, printre care sunt la care folosind o tehnică specială le putem face și mai prinzătoare. Există dintre acestea care sunt două într-una, adică sunt compatibile la două tehnici. Salmo Fury Pop prin versatilitatea sa poate fi clasificată în această categorie. Un lucru este cert, este o momeală șmecheră. Ne-am putut deja obișnui că firma Salmo nu lansează pe piață momeli simple, dintr-un punct de...
Încet dar sigur vine și luna octombrie, pe nesimțite trecem din vară în toamnă. Apele în răcire ne vor oferi tot mai multe posibilăți de pescuit la peștii răpitori, fiecare după prefeințele, alegând pescuitul cu peștișori vii la plută, fie tehnica mai plină de acțiune, spinningul. În multitudinea de metode de pescuit la răpitori un lucru însă nu s-a schimbat. Și acum, așa cum ne-am obișnuit deja, vom avea nevoie de o strună sigură, pe care nu-l vor reteza ori...
Seria de noutăți prezentate în ultima perioadă continuă cu peletele Benzar Black Halibut. Aceste produse sunt cele mai noi tipuri de granule pe bază de cereale, din gama produselor populare miilor de pescari, și sunt alegerea perfectă pentru iubitorii de orice metodă, deoarece pot fi folosite în multe feluri. Ce merită să știți despre aceste produse? Din această scriere veți afla și acest lucru! Printre produsele noastre se pot găsi o serie de pelete ce au...
Anul acesta, în data de 28-29 iulie, s-a organizat de către AGVPS la Săcălășeni (Maramureș) finala de campionat național de pescuit staționar pe mai multe categorii. La categoria băieți U-15 a participat și fiul meu, Ujvari Ákos-Zsólt. În câteva cuvinte aș aminti despre strategia și echipamentul folosit de către fiul meu la acest campionat. Peștii predominanți în lacul de la Săcălășeni sunt carașii, pe lângă care se mai poate prinde aici crap, babușcă,...
În seria noastră de articole despre prezentarea avertizoarelor noastre electrice am ajuns la CXP Brenta de data aceasta. Între avertizoarele radio prevăzute și cu senzor de lumină, acesta se remarcă pe lângă design-ul său, prin manevrabilitatea și versatilitatea simplă. Există o mulțime de argumente pentru folosirea lui, astfel încât ați putea dori să aflați mai multe despre probabil cel mai de iubit avertizor rezistent la ploaie din gama Carp Expert....
Orice pescar de crap începător se va lovi până la urmă de "baremul distanțelor mari", peste care, dacă dorește să devină un pescar bine format, va trebui să-l treacă. Nu demult am auzit o zicală "Cel mai ușor de prins peștele este acolo unde chiar se află, se hrănește". Întradevăr acesta este adevărat, și nu este nici o problemă, dacă acei pești se găsesc în apropierea malului, la o distanță accesibilă din punct de vedere al pescarului. Dar ce este...
Tehnica de pescuit method feeder deja se aproprie de granițele pescuitului la crap cu boilies, însă mie îmi stă mult mai aproape o tehnică de pescuit fină, la distanțe mai apropiate, cu un pescuit precis, în care cu o nădire precisă strângem tot mai mulți pești în jurul cârligului și pe care îi prindem sub forma unor carași, plătici și crapi frumoși. Pe parcursul expoziției din această primăvară am constatat cu stupoare cât de greu este să convingem pescarii de...
Setul de avertizoare CXP este folosit deja de mulți pescari mulțumiți de acest produs iar din această gamă astăzi vă voi prezenta Tevere-ul. Acest model de avertizoare a primit un exterior modern, rezistent la ploaie iar în ce privește categoria calitate-preț se situează în categoria de mijloc. Seturile pentru două, trei sau patru lansete dispun de receptoare sensibile pentru ca trăsătura să fie sesizabilă și fără probleme chiar și în cazurile de lansări de până la...
Punctul cel mai crucial al pescuitului – indiferent de ce metodă vorbim – este tipul de cârlig folosit, mărimea acestuia, categoria, dar înainte de toate calitatea lui. Pe seama cârligului stă succesul în pescuit, nu este de mirare, dacă pescarul încearcă să folosească întotdeauna, în orice împrejurare cel mai adecvat, cel mai perfect cârlig. În ultimele decenii centrul de producere al cârligelor a devenit Japonia, și cred că nimeni nu se miră dece. Precum în cazul...
Aș dori să vă prezint câteva cuțite și accesorile acestora, care sunt speciale nu doar în domeniul curățării peștilor, dar pot fi tot atât de bine folosite și în bucătărie sau pe malul apei. Aceste produse sunt fabricate de firma americană Cuda, produse care sunt, de asemenea, utilizate cu satisfacție și în industria prelucrării peștelui. Iată, oferta zilei de azi, adică aceste produse voi încerca să vi le prezint. De ce sunt fantastice produsele Cuda?...
Testul lansetei de spining Solid Spin a avut loc în ultima lună a anului. Deoarece testarea limitelor performanței unui băț de carbon nu sunt prea umane în vecinătatea punctului de îngheț, am așteptat ziua în care temperatura aerului a crescut puțin peste 10 grade. Specialitatea bățului este caracterul "industrictibil" al materialului solid din carbon și, la fel precum alții, am fost și eu curios cel mai mult de aflarea punctului critic și de aflarea limitelor...
„Ce este bun în faptul, că toată ziua stai la zero grade Celsius dârdâind lângă bățul de pescuit știind că nici nu este sigur că prinzi ceva?" Nu-i așa, prieteni pescari, că această întrebare nu doar mie mi l-au pus de vreo o mie de ori? Pescuitul în apele reci are o atmosferă aparte, ce nu poate fi comparat cu nimic altceva! Nu de mult, prima oară în viața mea, într-o ninsoare abundentă am putut să-mi practic hobbyul preferat, lucru ce m-a dăruit cu o experiență...
Fiind vorba despre pescuit la știucă, pe lângă pescuitul de spining dinamic, sportiv și plin de imaginație nu trebuie să uităm nici de stilul de pescuit încă îndrăgit de foarte mulți pescari, și anume pescuitul la răpitori cu peștișori vii. Această tehnică merită să se practice odată cu sosirea toamnei, odată cu răcirea treptată al apelor de la noi, atunci când peștii pașnici încep să se retragă în grupe mai mari spre ape mai adânci. Ghețurile de...
Dintre peștii prădători de la noi, știuca are cei mai ascuțiți dinți, cărora retezarea unui fir de monofilament simplu sau unui fir textil nu pune mari probleme, de aceea este inevitabil folosirea unei strune corespunzătoare. Gama de strune folosite la pescuitul răpitorilor este foarte variată în zilele noastre, utilizarea lor fiind importantă mai ales la pescuitul la știucă. Pe piață se pot achiziționa mai multe tipuri de strune, dar care la ce folosește? Păi, să ne...
Ținutul Somogy. Regiunea deluroasă cu o mie de fețe, aflată între Balaton și Dráva, unde oricând merită să te întorci. Aventurierilor de genul meu este un fel de Mecca ce trebuie vizitat, unde pescuiturile la crap pe amurg lasă amintiri de neuitat în mintea pescarului. Păi da, chiar și câte o ieșire mai scurtă de doar câteva zile are efecte "terapeutice", îmi place nespus de mult să mă reîntorc aici, să fug din zgomotul marelui oraș. Dacă ar exista întradevăr...
Momentul nu ar fi putut fi mai bun, premiera pentru cea mai nouă mulinetă și lansetă de avat al familiei Wizard a căzut chiar la începutul sezonului de spining. Am așteptat cu duo-ul ASP Spin pentru scenele cu atacurile avaților din zori și seri de iulie și nu mi-a fost greu să mă îndrăgostesc de lanseta bine concepută, ce mă ajută să lansez și mai departe și de mulineta ce dictează un tempo în mare viteză nălucilor. Mulineta ASP Spin este suplă, ușoară,...
Regulă de aur, că peștii de talie din ape curgătoare trebuie căutați în curent. În regulă, dar ce să facem și cum să pescuim acolo unde curentul este regele? Pescuitul cu feeder în curenți puternici este o adevărată provocare nu doar nouă, ci și echipamentului nostru. Ca să dau un exemplu pe Dunăre, la Budapesta (la cote de vară) se măsoară de regulă 1600-1700 m3/s debit de apă, care nu este deja încet. Și ca să demonstrez altfel, cu un exemplu propriu: la...
După lungi așteptări, în sfârșit a sosit noua lansetă din gama BENZAR, botezată BENZAR COMPETITION FEEDER! Cine au ținut în mână una din lansetele din gama Benzar, aceia știu că merită să aștepți pentru aceste lansete! Petru cei ce nu s-au întâlnit cu aceste lansete și ar dori să afle mai multe despre ele, lor voi încerca mai jos să descriu mai amănunțit acest produs. ET BENZAR COMPETITION FEEDER-CU RECOMANDAREA LUI BENZÁR ZSOLT. Pentru început,...
Echipa de dezvoltare ENERGOFISH s-a întrecut pe sine! Printre noutățile din acest an se numără mai multe lansete, mulinete și alte articole de înaltă calitate, care au fost proiectate pentru a face mai ușoară treaba pescarilor și de a face mai confortabilă pescuitul. Unul dintre astfel de produse bine realizate este și lanseta (gama de lansete) FINESSA CARP FEEDER, care foarte repede și-a atras atenția asupra sa. Și nu din întâmplare căci, astfel a fost conceput ca...
În ultimul sfârșit de săptămână al lunii iunie a fost organizat al VII.-lea Campionat Mondial de Pescuit la Feeder în Portugalia, la care au participat 22 de țări. Concursul a fost incredibil de interesant deoarece de foarte mici diferențe a depins cine se bucură cu medalie în jurul gâtului său și cine se întoarce acasă dezamăgit la finalul cursei organizat în una dintre țările cele mai vestice al Europei. La sfârșitul unui antrenament ce a ținut toată săptămâna...