Anatomia unei lansete – Skeet Reese Shaky Head / Senko Spinning
Publicat: 2012. februarie 14. | Sursa: Doru Someşan | Test

Model: WMESRMSH72S1

Brand: Wright & McGill

Length: 7'2" (2,19 cm)

Pieces: 1

Line: 6-15lb (2,7-6,8 kg)

Lure Weight: 1/8 – 3/8 (3,5-10,5 grame)

Power: Medium Light

Action: Fast

Am câştigat acest băţ în 16 octombrie 2011 la etapa a 5-a a Campionatului Naţional de Spinning, Divizia Master, Cupa Energofish-WSB. La prima vedere, un băţ uşor, blând pe vârf, cu inele foarte mici şi cam multe. Scuturat rapid de câteva ori în mână, părea că se mişcă destul de bine pentru gusturile mele, dar eram reticent cu privire la comportamentul inelelor în lansare. Nu mai este de mult un secret pentru colegii mei de campionat, coechipieri şi adversari, preferinţa mea pentru fire textile groase (chiar anecdotic de groase pentru unii) şi total opuse curentului actual de exagerare a pescuitului de fineţe, aşa că, privind acele inele minuscule, mă întrebam dacă firele mele trec prin ele şi oare reuşesc să lansez măcar 15-20m cu noul băţ? Mai mult intrigat decât curios, imediat ce ajung acasă, dau un scurt search pe net şi vă fac aici un scurt rezumat din ce am găsit:

''Structura blank-ului este tip fagure, din trei straturi de grafit high modulus înfăşurate în jurul unui miez de grafit cu densitate mare şi ranforsate cu fibre ţesute transversal. Aceste straturi sunt lipite şi întărite cu ceea ce producătorii numesc Carbon nanotube resin, o tehnologie de ultimă generaţie dezvoltată de W&M. Inelele micro, dispuse ştinţific pe blank conform ghidului dezvoltat de acelaşi producător (W&M's exclusive Advanced Guide Placement – AGP), proiectate să lucreze perfect cu blank-urile produse prin tehnologia Honeycomb, descrisă mai sus, dau un plus de performanţă acestor lansete, făcându-le să lanseze mai departe şi mai precis decât lansetele obişnuite din grafit.''

Structura blank-urilor Micro Honeycomb Tehnology

Citind asta, devin de-a dreptul curios şi din 2-3 telefoane aranjez o partidă de test. Pe băţ scrie Shaky head/Senko, două aplicaţii de fineţe cu gramaje ale nălucii de la 3,5 la 10,5 grame, cu fire 6 până la 15 lb. Nu am aşa fire subţiri de şalău, aşa că montez un 16 lb, pun la repezeală în geantă câteva năluci bune pentru orice situaţie, înşfac un băţ comparabil ca acţiune şi lungime şi pornesc în trombă spre un prim test pe un lac unde şalăul e mofturos şi aplicaţiile de fineţe fac legea.

O oră mai târziu, cu frică, fac primul lanseu cu un jig de 9 grame. Fiuuuuuu... merge bine... schimb rapid şi lansez cu 7 grame... tot bine. Mai lansez de două-trei ori şi recuperez repede nerăbdător să arunc încă o dată. Nu las jigul să coboare, că nu am venit la pescuit(!) şi lansez din nou. Merge mult mai bine decât mă aşteptam şi decid să mai arunc câteva ture la punct fix, să văd dacă-i şi precis cum zic meşterii care l-au facut, după care să schimb mulineta pe celălalt băţ pentru o comparaţie exactă. Aleg ca reper o creangă ieşită din apă în afara razei normale de lansare şi arunc spre ea să văd cât de aproape pot să ajung de ţintă, urmând ca, după schimbarea băţului, să văd cam care ar fi diferenţa dintre lungimea lanseelor cu cele două beţe de comparat. Arunc cu câţiva metri mai departe de ea şi, uimit, mă întorc spre colegul de barcă să văd dacă a văzut minunea... Zbaang!... pe jumătate întors mai fac o constatare: e şi foarte sensibil, dar cu necredinţa zdrobită grav şi creierul invadat de uimire, înţep în gol şalăul care tocmai îmi muşcase şi proptesc jigul definitiv în creanga ''prea îndepărtată''.

Dacă tot am găsit peştii, comparaţiile pot să mai aştepte câteva minute, timp în care putem vedea cum se comportă noul meu băţ în drill. Şalăii sunt în crengi, stăm pe apă de 6 m, am în mână o lansetă de fineţe deci cea mai potrivită combinaţie ar fi un Texas sau o Carolina pe 7 grame, offset.

Cotrobăind în geantă îmi dau seama că n-am gume de offset. Grăbit să plec am uitat acasă gumele suple şi am luat numai ''burtoase''. Nu-i nimic, pescarul trebuie să se adapteze aşa că aleg un Mann's de 10cm în aceeaşi culoare de semafor care a produs primul atac şi-l operez corespunzător:

De la burtos la suplu dintr-o tăietură

Cu mici ajustări Mann's-urile sunt chiar gume all around

Da. Aruncă departe şi e sensibil (precizia e subiectivă şi poate fi influenţată de nepriceperea pescarului). E foarte bun pentru prezentări de fineţe şi primele rezultate nu întârzie să apară.

Vârf blând care amortizează şocurile în drill şi rezervă mare de putere pe talon

Primul dinţos al zilei

Colegul îmi propune să ne repoziţionăm mai aproape de structură, dar ''mă fac că plouă'' şi mai prind doi strapi.


În sfârşit ne repoziţionăm şi apare şi unul mai îmbrăcat. Adi lasă repede aparatul de fotografiat din mână şi, până să-i scot cârligul din gură, îl înţeapă pe fratele lui geamăn. Daca tot eram ud pe mâini, i-l scot din cârlig şi mai tragem o dublă înainte de a-i elibera.

Catch and release, please!

La revedere!

În continuarea zilei mai încercăm câteva locuri, mai înţepăm câţiva strapi care nu apar în fotografii (''... nu ştiu ce s-a întâmplat, sunt sigur ca bateriile de la aparatul foto sunt noi''), facem un set complet de aruncări de test şi cu celălalt băţ asemănător (blank All Star Titanium, 7'6", 1/8-3/8, fast, custom made) şi ne întâlnim cu nişte prieteni care au fost mai puţin norocoşi decât noi, ceea ce ne întăreşte convingerea că prezentarea de fineţe a făcut diferenţa în acea zi.

Încântat de surprizele plăcute din prima zi, l-am luat cu mine de fiecare dată când am mai pescuit de atunci. Am prins cu el bass şi ştiucă la voblere, rotative şi chiar năluci suple nelestate, legate offset şi l-am studiat în amănunţime, găsindu-i şi alte calităţi, dar şi câteva defecte. Blank-ul nu este perfect drept, are o deviaţie laterala de 1-2 mm pe vârf, pe care nu prea am putut să o fac vizibilă pe o fotografie, dar care se vede cand te uiţi prin inele, are o porţiune de spumă pe rear grip care nu este finisată foarte bine, nu are foregrip (unii consideră asta o calitate pentru că stau cu degetul pe blank, mie îmi place să aibă şi aici nu se justifică lipsa lui, pentru că blank-ul este suficient de sensibil). Are un sistem de prindere a nălucii grozav, atât din cauza poziţionării, care nu deranjează nici la pescuit (cum se întâmplă la Avid, de exemplu) nici la transport cu năluca agăţată, cât şi din cauza formei care permite agăţarea gumei legată offset fără să fie necesară scoaterea vârfului cârligului din nălucă. Băţul stă bine în mână, este bine echilibrat, înţeapă excelent şi este perfect pentru aplicaţii de fineţe la peşti mari.

Ştiucă la spinner bait

Bass cu năluci suple, offset, nelestate

Aliniere inele

Finisaje

Agatatoare

Foregrip

Concluzii despre băţul testat:

Plusuri Minusuri
Uşor, 137 grame cântărit cu cântar digital de precizie Blank-ul uşor deformat la vârf
Foarte bine echilibrat Finisaje conform clasei de preţ medii
Sensibil Lipsă foregrip (minus subiectiv)
Blând şi permisiv pe vârf, cu rezervă mare de putere pe talon
Se comportă excelent în drill, nu am avut rateuri la înţepare
Spor de distanţă şi precizie în aruncare
Sistemul de agăţare a nălucii
Preţ decent (sub 100 Euro în magazin)

Acum vă las pe voi să descoperiţi mai departe calităţile şi defectele acestei lansete de fineţe, care pe mine m-a cucerit şi mă grăbesc să închei acest articol pentru că am încă ceva urgent de scris. Băţul este excelent pentru clasa lui de preţ, este adevărat ca am avut în mână lansete cu un feeling mai plăcut, dar aveau un preţ de două-trei ori mai mare, lucru confirmat şi de un telefon primit de la unul din colegii de club chiar în timp ce scriam aceste rânduri: ''băi... şi celelalte din gama Skeet Reese Micro Honeycomb sunt super, Adelin şi Ştefan au cerut câte unul să-l testeze şi nu mai vor să le dea înapoi''.

Am deja încă o fereastră de Word deschisă şi încep un nou articol care va apare pe toate forumurile de pescuit la răpitori. Începe aşa: ''vând urgent All Star Titanium, custom made, 7'6",1/8-3/8, până nu demult cel mai bun băţ al meu pentru aplicaţii de fineţe ...''

foto: Adrian Spiac şi Doru Someşan

Se prezintă setul CXP Digital Combo
Publicat: 2018. martie 21. | Sursa: Halmos Mihaly | Test

Nu încape îndoială că, baza echipamentelor unui pescar de crap este un rod-pod de încredere, care face față oricărei situații. Fiindcă și eu sunt adeptul acestei abordări am constatat cu mare plăcere, că suportul de bețe cu trei picioare utilizat de către mine de atâția ani, CXP Deluxe, a căpătat loc în setul Digital Combo. Oricine a urmărit scrierile mele până acum a observat cu siguranță rod-podul, care a fost o prezență constantă în articole, în cele mai...

Warrior Cranck - vobler în agăţături
Publicat: 2015. octombrie 28. | Sursa: WSB | Test

  Pot să spun că Warrior Crank, de la Salmo, este voblerul meu preferat la pescuitul ştiucii în ape de până la 1,5 m, în unele cazuri, chiar şi 2 metri adâncime. Este un vobler mare, atrăgător şi foarte uşor mânuit.      De ce-mi place Warrior Crank atât de mult?! - mărimea este întotdeauna un atu în pescuitul ştiucii; - vibraţia acestui vobler este ceva ieşit din comun, având o acţiune pe care n-am mai...

Testul extrem al lansetelor match
Publicat: 2012. august 15. | Sursa: Mureşan Radu-Dan | Test

Îmi amintesc cu nostalgie prima mea lanseta match pentru sheffield. Avea o lungime de 4,2 metri, era din carbon ranforsat cu kevlar, grea, rigidă şi destul de nepractică. Atât de rigidă şi de nepractică încât, de nenumărate ori, am folosit-o pentru a pescui la feeder. Încă o mai păstrez, ca o amintire a ceea ce erau odinioară aceste lansete şi ce sunt azi. Din păcate, odată cu evoluţia tehnologiilor de construcţie a lansetelor, mulţi pescari,...

Rubin Vs ExtremE
Publicat: 2012. aprilie 17. | Sursa: Muresan Radu-Dan | Test

A trecut mai bine de un an de la primul meu test al unei lansete. Prima lansetă testată a fost o adevărată struţo-cămilă pentru acea vreme. Lanseta EnergoTeam Rubin Match-Feeder a intrat pe piaţă ca o lansetă destinată atât pescarilor începători, amatori, cât şi celor de-a dreptul experimentaţi şi profesionişti. A trecut un an şi lanseta a fost un real succes. Timp de peste un an am folosit această lansetă în cele mai diverse moduri, de la pescuit...

Testul lansetelor feeder II
Publicat: 2011. decembrie 30. | Sursa: Muresan Radu-Dan | Test

Demersul nostru de a vă prezenta gama lansetelor match, picker şi feeder a ajuns la final. Ceea ce a început ca o idee destul de greu de realizat datorită necesităţii unor condiţii speciale s-a concretizat într-un demers unicat în ţara noastră atât în ceea ce priveşte lansetele de match cât şi cele feeder şi picker. Pentru că în viaţă, atunci când faci un lucru bun trebuie să fii consecvent şi perseverent, la fel ca şi în...

Testul lansetelor feeder - partea I
Publicat: 2011. decembrie 20. | Sursa: Muresan Radu-Dan | Test

Demersul început cu ceva timp în urmă de a vă prezenta gama lansetelor match, pentru început, apoi picker, continuă acum cu prezentarea în două părţi a gamei lansetelor feeder. Fără a inventa teste noi si, poate, inutile, vom continua în aceeaşi direcţie pe care am mers atunci când am testat lansetele match şi picker. Astfel, la fel ca şi înainte vom testa acţiunea lansetei, folosind o greutate etalon de 250 g precum şi...

Testul lansetelor picker
Publicat: 2011. decembrie 07. | Sursa: Muresan Radu-Dan | Test

În urmă cu ceva timp am început, împreună cu multiplul campion naţional Zsolt Benzar, un demers de testare şi de prezentare pentru publicul larg a gamei lansetelor din familia Energofish. În primul articol am încercat să realizăm o prezentare a lansetelor de match, mai exact detalii precum acţiunea lansetei precum şi distanţa de lansare a fiecărei lansete în parte cu o singură plută de un singur gramaj (chiar dacă pluta depăşea greutatea...

Testul lansetelor match
Publicat: 2011. noiembrie 28. | Sursa: Muresan Radu-Dan | Test

Abia revenit de la o partidă de pescuit în care tocmai testasem o altă noutate marca Energofish, în timp ce îmi verificam emailul vad un mesaj de la multiplul campion naţional Zsolt Benzar. Mesajul suna cam aşa „Salut, am o idee de articol în care nu trebuie să prinzi peşti". Primul meu gând a fost acela că articolele mele sunt aşa de slabe încât voi fi pus să testez macete sau îmbrăcăminte. Citind în continuare...

Cu Rechinul pe Mureș
Publicat: 2009. iunie 26. | Sursa: Bogdan Leu | Test

Vedetele incontestabile ale recentei ediţii a CM al Cluburilor de la Madunice (Slovacia) au fost fără discuţie plutele Cralusso, în variantele Torpedo şi Shark, ultimul model – producţie 2009. Asta pentru că sunt cele mai adecvate pescuitului pe râu sau pe canalele cu curent, fie că e vorba despre un pescuit la reţinut, cu pluta blocată în curent – Cralusso Torpedo, sau cu pluta „la curs încet" – Cralusso Shark. Întors de la...